vestnik

(GORNJA RADGONA) V drugem krogu bitka med Roškarjem in Mauko Tuševo

Maja Hajdinjak, 20. 11. 2022
Maja Hajdinjak
Volilni štab Davida Roškarja.
Aktualno

Obiskali smo ju v volilnih štabih

V Občini Gornja Radgona bodo novega župana ali prvo županjo dobili šele 4. decembra. V drugi krog sta se uvrstila dosedanji podžupan David Roškar s 43,45 % glasov in Urška Mauko Tuš s 35,23 % glasov. 

david-roškar, občina-gornja-radgona, lokalne-voltve
Maja Hajdinjak
Tako so v gasilskem domu Gornja Radgona spremljali rezultate.

Slednja je rezultate volitev s svojimi podporniki pričakala v gornjeradgonskem lokalu Delmar. "Želela sem si tak izid, sem vesela in zadovoljna, predvsem zaradi vseh, ki so me podpirali in glasovali zame," je povedala in dodala, da je razlika med njo in Roškarjem v drugem krogu premagljiva. "Smo optimisti, v kampanjo smo šli z enim ciljem, to je da spoštljivo in iskreno gremo vse do cilja, da Gornja Radgona dobi prvo županjo." V kampanji pred drugim krogom volitev si zato želi prepričati še dodaten odstotek ljudi, da se odpravijo na volišča in oddajo glas za županjo. "Če bom zmagala, se bo treba najprej usesti s sodelavci, pregledati stanje v občini in potem začeti takoj delati," je bila jasna.
David Roškar, ki je svoj volilni štab imel v gasilskem domu v Gornji Radgoni, je uvrstitev v drugi krog pričakoval, prav tako je pričakoval okrog 40-odstotno podporo. "Sem pa pričakoval drugega protikandidata, in sicer gospoda Marjana Žulo, ker ga podpira močna stranka. A volivci so se kot kaže odločili za ravno prava leta, izkušnje in energijo, ki sem jo kazal kot podžupan," je povedal. Po današnjem slavju, pravi, se bo najprej pošteno naspal, si vzel kakšen dan prosto, ker je bila volilna kampanja izčrpavajoča, "v torek pa bo treba stvari že vzeti v roke, se pogovoriti, poklicati kandidate, ki so v prvem krogu izpadli, da morda oni nagovorijo svoje volivce, da se v drugem krogu odločijo zame". Kot je še povedal, kot župan ne obljublja veliko, obljublja pa tisto, kar je realno izvedljivo. "Moja prva naloga v vlogi župana bo, da si poiščem pravi tim," tako Roškar.

david-roškar, občina-gornja-radgona, lokalne-voltve
Maja Hajdinjak
Volilni štab Davida Roškarja.

"Volivci so se odločili, obema kandidatoma želim pošten in pravičen boj v drugem krogu, meni pa je žal, da nisem dobil priložnosti narediti to, kar sem želel za občino in predvsem za ljudi," pa nam je povedal tretjeuvrščeni Marjan Žula, ki je prejel 12,10 % glasov.  
Boris Jaušovec je prepričal 5,49 % odstotka volivcev. "Glede na to, da sem bil neodvisen kandidat brez podpore stranke, je izid temu primeren. Ciljal sem na svojo neodvisnost in na to, da sem novinec na političnem parketu in da bo to prepričalo volivce. Kar pa se tiče volilne udeležbe – kot kaže, so ljudje naveličani strankarskih spopadov, zadovoljiva udeležba bi se mi zdela pri 70 odstotkih."
Franc Fartek, ki so mu volivci namenili 3,72 % glasov, pa je dejal, da ga rezultat ni presenetil, saj da je imel v minulem letu številne peripetije in da je veliko ljudi delalo proti njemu. Volilno udeležbo je komentiral kot zadovoljivo.
V Gornji Radgoni je sicer 7046 volilnih upravičencev, volilna udeležba je bila 46,10 %-odstotna. V primerjavi s prejšnjimi lokalnimi volitvami leta 2018, ko je glasovalo 53,86 % volilnih upravičencev, je bila udeležba tokrat nižja.
gornja-radgona lokalne-volitve