vestnik

Gornja Radgona z ukrepi za privabljanje novih prebivalcev

STA, 8. 10. 2023
Maja Hajdinjak
Gornja Radgona
Aktualno

Na Občini Gornja Radgona so v minulem obdobju prodali nekaj praznih zemljišč v mestu, kjer naj bi zrasli novi bloki in hiše. S tem želijo obdržati in privabiti nove prebivalce, predvsem družine z otroki, so povedali za STA. Pripravljajo se tudi na gradbeno dovoljenje za gradnjo prizidka k vrtcu Negova.

Na občini so posebej veseli, da bodo pri vrtcu Negova, ki deluje v sklopu tamkajšnje osnovne šole in kjer se že več let soočajo s prostorsko stisko, začeli graditi prizidek. Novi vrtec bo dvoetažen in dovolj velik za šest oddelkov otrok.

Da bi privabili nove prebivalce, so prodali kar nekaj zemljišč, namenjenih za gradnjo novih blokov in hiš. Letos so tako prodali zemljišče nad Cvetličarno Velcl, kjer bo zraslo 11 stanovanjskih hiš, zemljišče na Prešernovi ulici za Zdravstvenim domom Gornja Radgona, kjer naj bi že leta 2025 stali trije manjši bloki, stanovanjsko hišo pa že gradijo, ter zemljišče nasproti trgovskega centra Maximus, kjer naj bi zrasel večstanovanjski blok.

Ob tem je občina že sprejela občinski podrobni prostorski načrt za zemljišče nasproti starega vrtca, kjer želi investitor čim prej začeti gradnjo. V začetku prihodnjega leta bodo občinski svetniki obravnavali tudi občinski podrobni prostorski načrt za zemljišče ob trgovini Eurospin, kjer bo mogoča gradnja 21 hiš.

Trenutno je, kot so razkrili na občini, v pridobivanju tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo večstanovanjskega bloka na Tratah, ki naj bi ga začeli graditi v začetku leta 2025, projektira pa se še pozidavo zemljišča ob Davidovem hramu v Gornji Radgoni, za katero naj bi investitor kmalu predstavil idejno zasnovo.



Občina pa je nekaj zemljišč tudi kupila, in sicer zemljišče za cesto v Ulici ob Potoku v Gornji Radgoni, kjer se bo po zaključku celotnega postopka in izgradnje dovozne ceste lahko zgradilo deset hiš. Prav tako so kupili objekt Šahenturm, staro vojašnico sredi mesta Gornja Radgona.

Izgraditi želijo tudi novo avtobusno postajo v mestu; trenutno za to pripravljajo idejno zasnovo.

Sicer pa so na občini v minulem letu veliko denarja in časa posvečali nadgradnji vodovodnega sistema C, ki oskrbuje z vodo prebivalce občin Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici; vreden je skoraj devet milijonov evrov.


Trenutno pripravljajo povečanje obratovalne varnosti vodnega vira Segovci-Podgrad. Na primarnih in sekundarnih vodih v Apačah so dela zaključena v 80 odstotkih, prav tako v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Po izgradnji sekundarnega vodovodnega omrežja bodo novi vodovod navezali na obstoječega in asfaltirali posamezne dele cest.

Občinske ceste so letos v občini obnovili v Policah, Orehovcih, Lokavcih, Spodnji Ščavnici in Zagajskem Vrhu, Ivanjševskem Vrhu ter Stavešincih. Skupna dolžina obnovljenih cest znaša nekaj manj kot šest kilometrov, skupna vrednost obnove pa nekaj več kot milijon evrov.

Gornja Radgona je v minulem letu gradila tudi v Industrijski coni Mele. Tako so do stavbnih zemljišč vzpostavili nove ceste in pločnike, kanalizacijo, vodovod in plinsko inštalacijo.

Še letos pa naj bi zgradili manjše parkirišče s polnilnico za vozila na električni pogon, javno razsvetljavo s solarnimi svetilkami ter fino asfaltno prevleko na cesti med zbirnim centrom za odpadke in zaključkom trase pri zemljišču VAR. Vrednost teh del je ocenjena na 1,8 milijona evrov.

investicije prebivalstvo gornja-radgona