vestnik

(GORNJA RADGONA) Za več denarja bi smeti odvažali redkeje

Rok Šavel, 2. 7. 2023
Maja Hajdinjak
Županja Urška Mauko Tuš je skozi občinski svet uspešno pripeljala proračun, zataknilo pa se je pri predlogu novega elaborata in cen radgonske Komunale.
Aktualno

Svetniki odločno zavrnili predlog novih cen storitev radgonske Komunale.

Gornjeradgonski občinski svet je še v drugi obravnavi sprejel proračun za letos, ki predvideva za 14 milijonov evrov prihodkov in 16 milijonov evrov odhodkov. Občinska uprava z županjo Urško Mauko Tuš na čelu je več ali manj sledila pripombam in predlogom, vloženim do druge obravnave, zato so se prihodki povišali za več kot 340 tisoč evrov, odhodki pa za dobrih 380 tisoč. Med večjimi spremembami velja omeniti spremembo pri financiranju svetniških skupin, po kateri se sredstva zanje povečujejo na račun zmanjšanja sredstev za politične stranke, prav tako so bila zagotovljena dodatna sredstva za gradnjo mrliške vežice na pokopališču Negova in za odkup nekdanje vojašnice.

Kljub nekaterim pomislekom iz opozicijskih vrst zaradi predvidenega nakazila 28 tisoč evrov z računa gornjeradgonske krajevne skupnosti na račun občine za izvedbo javne razsvetljave, so svetniki letošnji proračun sprejeli soglasno. »Verjamem, da bomo skupaj do konca tega leta opravili še eno tako pomembno zadevo, ko bomo sprejeli proračun za leto 2024,« je ob tem dejala županja.



Veliko bolj vroče je bilo pri obravnavi novega elaborata o oblikovanju cen izvajanja storitev obvezne gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, ki ga je pripravila radgonska Komunala. Že pred potrditvijo dnevnega reda je svetnik Tomaž Munda predlagal, da se navedena točka umakne, a je za to glasovalo zgolj šest svetnikov. Tisto, kar je razburilo svetnike v razpravi, je predvideno zmanjšanje letne frekvence odvoza mešanih komunalnih odpadkov gospodinjstev, ki živijo v hišah, z 21 na 17, kar bi pomenilo, da bi se mešani odpadki pri enostanovanjskih stavbah odvažali enkrat na tri tedne. Hkrati z zmanjšanjem števila odvozov pa je bila predlagana še podražitev storitve, in sicer v povprečju za 0,76 evra na mesec za mešane komunalne odpadke in za 1,88 evra na mesec za odvoz bioloških odpadkov.


Županja zaupa javnemu podjetju 

Kot je svetnikom razložil Darko Fras iz občinske uprave, so za višjo ceno storitve krivi višji stroški, če ne bi zmanjšali frekvence odvoza, bi občani za storitev plačevali še več, hkrati pa s tem zmanjšujejo ogljični odtis in prispevajo k manjši obremenitvi občinskih cest. Ta razlaga večine svetnikov ni prepričala, tudi tisti, ki so del županjine koalicije, se niso strinjali s predlogom. Slišati je bilo opozorila na povečano nevarnost pojava divjih odlagališč in tudi očitek o različni obravnavi občanov, saj bi frekvenca odvoza pri stanovanjskih blokih ostala enaka.



Napetost je želel omiliti Miran Dokl, svetnik in podžupan, ki je tudi zaposlen v javnem podjetju Komunala Radgona. Med drugim je navedel, da je frekvenca odvoza v okoliških občinah v povprečju enaka kot predlagana ali celo manjša, da je pri odvozu odpadkov pri večstanovanjskih stavbah treba upoštevati dejstvo, da se tam v krajšem času zbere več odpadkov, in da tudi tako frekvenca odvoza vpliva na ceno na položnicah. »Zaupam komunalnemu podjetju Radgona, odločili pa se boste vi,« je pred glasovanjem svetnikom na dušo položila županja.

In tudi so. Predlog spornega elaborata so prepričljivo zavrnili, samo štirje so glasovali za, sedemnajst pa proti. To bržkone pomeni, da bo Komunala do sprejemanja novega predloga, ki bo tudi skoraj gotovo predvidel dvig cen, pri izvajanju storitve poslovala z izgubo. To pa bo tako ali tako morala na koncu pokriti njena lastnica – Občina Gornja Radgona.

občina-gornja-radgona komunala-gornja-radgona občinski-svet seja-občinskega-sveta