vestnik

Gornjeradgonska občina bo v celoti obvladovala dom starejših občanov

Rok Šavel, 17. 11. 2023
Maja Hajdinjak
Županja Urška Mauko Tuš je z razpletom zadovoljna, o nadaljnjih korakih doma pa ne želi špekulirati, saj da je to v rokah skupščine družbe.
Aktualno

Solastnica, družba Pramag, je bila izločena iz Doma starejših občanov Gornja Radgona, njen delež prevzema Občina Gornja Radgona.

Dolgotrajni boj med družbenikoma v Domu starejših občanov Gornja Radgona se je konec avgusta zaključil. S pravnomočno sodbo višjega sodišča v Mariboru je bila družba Pramag, kot 49-odstotna lastnica doma, izključena iz družbe, s čimer je gornjeradgonska občina, kot 51-odstotna lastnica doma, uspela in ostala edina družbenica. Ker pa je sedaj preostali poslovni delež ostal brez lastnika, ga bo občina prevzela. Delež po nominalni vrednosti znaša dobrih 971 tisoč evrov, ki ga bo občina pokrila z enakovrednim vložkom lastniških nepremičnin. Večinoma gre za stavbne parcele in zemljišča. Prevzem poslovnega deleža bo tako ohranil vrednost osnovnega kapitala družbe na višini slabih dveh milijonov evrov, kar bo domu starejših občanov zagotovilo kapitalsko ustreznost in zmožnost izplačila izločeni družbi Pramag v šestletnem zakonskem roku, hkrati pa bo to omogočilo normalno poslovanje oziroma izvajanje dejavnosti, je navedeno v obrazložitvi predloga sklepa, ki ga bo gornjeradgonski občinski svet obravnaval na izredni seji prihodnji četrtek.

dom-starejših-občanov, gornja-radgona
Nataša Juhnov
Občina Gornja Radgona je dokončno dobila bitko za dom starejših občanov in bo s prevzemom prostega deleža postala njegova 100-odstotna lastnica.


Kaj je interes občine?



Kot nam je dejala županja Urška Mauko Tuš, občina sledi sodbi sodišča, pri čemer je v njihovem interesu, da se storitve socialnega varstva v občini razvijajo še naprej, s poudarkom na kvalitetni in profesionalni oskrbi ter negi za vse občane gornjeradgonske občine in širše, ob tem pa da bodo imeli njihovi občani prednost pred drugimi za sprejem v dom starejših občanov. Tako so tudi utemeljili interes občine po dokapitalizaciji doma v skladu z zakonom o javnih financah, kar med vrsticami pomeni, da občina doma v nadaljevanju, vsaj za zdaj, ne namerava prodati. Spomnimo, da je družba Pramag do 49-odstotnega deleža v domu prišla po stečaju mariborske družbe Stavbar Gradnje, saj občina takrat ni uveljavila predkupne pravice, kar je tudi bivši župan Stanislav Rojko priznal, da je bila napaka.  Dom v okviru koncesijske pogodbe razpolaga s 150 posteljami, v njem pa je zaposlenih okoli 100 oseb. Po upokojitvi Marjana Žule od leta 2020 dom vodi Suzana Bračič Arcet. Po lastniški konsolidaciji se sedaj ponuja priložnost prevetritve razvojne strategije v smislu morebitne širitve, o čemer je občina v preteklosti razmišljala, a so načrti zaradi nesoglasij med družbenikoma izviseli.

Decembra gornjeragonski občinski svet čaka še ena pomembna seja, saj naj bi obravnavali rebalans letošnjega proračuna in, če bo vse po načrtih, tudi proračun za leto 2024 v drugem branju. Da bi Mauko Tuševi že uspelo sprejeti proračun občine, ki jo pestijo likvidnostne težave in visoka zadolženost, ni tako samoumeven podvig, saj je v preteklosti poslovanje občine praviloma temeljilo na začasnem financiranju. Proračun za 2024, ki je težak slabih 12 milijonov evrov, je sicer občinski svet v prvem branju sprejel že na seji konec oktobra, do 10. novembra pa je bil v javni razpravi.

občina-gornja-radgona urška-mauko-tuš dom-starejših-gornja-radgona