vestnik

Gornjeradgonska občina od države le odkupila staro graščino

Rok Šavel, 13. 9. 2023
Lista za Gornjo Radgono (FB profil)
Nekdanja vojašnica le pristala v občinski lasti.
Aktualno

Za propadajoči Grad Šahenturm s pripadajočimi nepremičninami in zemljiščem je občina odštela 213.500 evrov.

Konec avgusta je vendarle prišlo do odkupa kompleksa nekdanje vojašnice oziroma graščine Šahenturn v Gornji Radgoni, ki je bila zgrajena v daljnem 15. stoletju. Za nakup se je odločil sicer že občinski svet v prejšnjem mandatu, v tekočem mandatu pa je sprva kazalo, da to ni več namera občine pod vodstvom nove županje Urške Mauko Tuš, a so ob potrditvi proračuna za letošnje leto na predlog Liste za Gornjo Radgono investicijo vendarle uvrstili v letošnji proračun. Zazidano zemljišče v naravni predstavlja kompleks nekdanje vojašnice s skupno neto tlorisno površino objektov 840 kvadratnih metrov in z zemljiščem s površino dobrih 9 tisoč kvadratrnih metrov. Kot so navedli v proračunu, ima lokacija velik potencial in je arheološko ter kulturno zaščitena, kar pa v resnici pomeni, da bodo prepotrebni posegi v obnovo verjetno oteženi.



SDH-ju plačali 213.500 evrov


Nepremičnine so bile nazadnje last družbe Stavbar gradnje, ki je pristala v stečaju, njeno premoženje pa na koncu na "slabi banki" - Družbi za upravljanje terjatev bank, ki je bila nato pripojena k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Gornjeradgonska občina je za nakup SDH-ju odštela 213.500 evrov, zdaj pa jo čaka še velik zalogaj z urejanjem objekta in okolice.

"Dvorec Šahenturn je bil sedež velike deželno knežje gospoščine. Njegov nastanek in zgraditev je datiran z letnico 1466, ko je bil Štefan Schak oskrbnik deželnega knežjega urada po katerem je dvorec tudi dobil ime - Schachenamt in pozneje Schachenturn. Bil je strelski dvorec, kakršnih je bilo v teh krajih veliko. Od okoli 1525 je bil v različnih zakupih, pribl. od leta 1730 pa v lasti Wildensteinov, katerim so po letu 1817 sledili razni lastniki, med zadnjima svetovnima vojnama so to bili grofje Fünfkirchen. Za časa cesarske Avstrije so tu služili vojaški rok - 97. pešpolk - možje slovenskega Primorja in Istre. Opremljali in vadili so jih za fronto, strelske vaje so bile v gozdni poseki nad Lomanoši. Po drugi svetovni vojni je dvorec postal državna last in se je uporabljal kot kasarna za nastanitev graničarjev, po letu 1991 pa je ostal nenaseljen," so to nesrečno znamenitost, ki je po toliko letih končno pristala v lasti lokalne skupnosti, opisali v KULTprotur - Zavodu za kulturo, turizem in promocijo v občini Gornja Radgona. 

občina-gornja-radgona nekdanja-vojašnica šahenturm sdh