vestnik

Zasedenost kapacitet v poletni sezoni je odlična

A. Nana Rituper Rodež, 28. 8. 2021
Nataša Juhnov
Turistične zmogljivosti v Pomurju so v letošnji turistični sezoni dobro zasedene. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Letošnja poletna turistična sezona se je zaradi epidemije začela nekoliko pozneje in tudi z nekoliko negotovosti.

Stabilno vreme, domači turisti, ki so tudi zaradi nastale situacije raje odkrivali domovino kot potovali v tujino in ob tem uveljavljali še letošnje in lanske turistične bone, pa so prispevali k temu, da so lahko v turizmu vseeno zadovoljni. Tudi na pomurskih cestah lahko videvamo avtomobile z vseh koncev Slovenije in iz tujine, veliko kolesarjev, živahno je tudi v okolici turističnih atrakcij. Da je letošnja poletna turistična sezona v Sloveniji boljša od lanske, ocenjuje tudi Slovenska turistična organizacija, s tem da se število turistov v večini destinacij še ni približalo tistemu iz poletja 2019, iz časa pred epidemijo. Pozanimali smo se, kakšna je letošnja turistična sezona v Pomurju.

V Termah 3000 v Moravskih Toplicah in Zdravilišču Radenci, ki so del skupine Sava Hotels & Resorts, dosegajo od 75- do 90-odstotno zasedenost zmogljivosti, kar je primerljivo z lansko. Prevladujejo domači gostje, teh je kar 85 odstotkov, preostalo so gostje iz okoliških držav, večina jih prihaja iz Avstrije, Nemčije, Češke in Nizozemske. Med domačimi gosti je veliko takšnih, ki se k njim vračajo vsako poletje, zadnji dve leti pa uveljavljajo tudi turistične bone, letošnje in lanske. Povprečno pri njih bivajo tri do štiri dni.

Gostje komaj čakali, da se sezona začne

»Glavno poletno sezono, ko smo skladno z odlokom vlade lahko odprli svoje zmogljivosti in poslovali s polno zasedenostjo, ocenjujemo uspešno. Izkazalo se je, da so naši gostje komaj čakali, da lahko spet pridejo k nam na počitnice,« so nam sporočili iz Save. Upajo tudi na ugodno jesen in da bo v preostanku leta 2021 in še v letu 2022 epidemično stanje tako, da bodo lahko, ob upoštevanju vseh ukrepov, nemoteno poslovali naprej.

bazen, kopališče, toplice
Nataša Juhnov/Vestnik.si
V Pomurje pridejo, ker iščejo mir v naravi, možnosti za plavanje in kopanje, zdravilno vodo, vodne atrakcije, dobro kulinariko in druga doživetja. Foto Nataša Juhnov

Gostje bivajo dlje

»Zasedenost kapacitet v poletni sezoni je odlična, kar smo tudi pričakovali,« so nam sporočili iz Term Banovci. Kot je veljalo že pred epidemijo, imajo večinoma slovenske goste. Podatki kažejo, da se gostje odločajo za daljše bivanje in v povprečju ostanejo vsaj štiri noči. Pri tem še vedno kar pogosto uveljavljajo turistične bone, letošnje in lanske. Seveda so tudi pri njih občutili posledice dolgega zaprtja in negotovih razmer, s tem da je bila zasedenost njihovih zmogljivosti, kakor hitro so lahko odprli, zelo dobra in je tudi letošnja sezona zelo uspešna. »Z letošnjo sezono, kolikor nam je bilo dovoljeno obratovati, smo zadovoljni. Na dobro zasedenost pa so ugodno vplivali turistični boni in želja ljudi po potovanjih in doživetjih,« sporočajo.

Gostje so pri njih najbolj navdušeni nad raznoliko ponudbo aktivnosti, tako v okviru term kot v okolici, posebno radi pohvalijo animacijo za otroke. Kot radi pravijo, k njim pridejo na oddih in sprostitev v neokrnjeni naravi.

Manjši zasebni apartmaji dobro zasedeni

Tudi zasedenost zasebnih nastanitvenih objektov, ki jih je v Pomurju veliko več kot še pred nekaj leti, je dobra. Edita Časar, lastnica apartmajev Džaboka in gruška v Kruplivniku, nam je povedala, da so zasedeni ves čas, odkar so lahko odprti, sploh pa od začetka poletnih počitnic. Imajo predvsem slovenske goste, ki uveljavljajo turistične bone, pri njih ostanejo tri, štiri dni, potem gredo naprej. K njim pridejo najraje zato, da se naužijejo miru in uživajo v naravi, mnogi kolesarijo ali raziskujejo zanimivosti in turistične atrakcije v bližnji okolici ali imajo kakšne krajše izlete.

počitnice kamp turistična-sezona zasedenost