vestnik

Potrjene okužbe s koronavirusom v SBMS ni, pravi strokovni direktor Grabar

Majda Horvat, 26. 2. 2020
Nataša Juhnov
Natančnega podatka o tem, koliko brisov so odvzeli pri njih za testiranje koronavirusu, nima.
Aktualno

Od ponedeljka brise jemljejo tudi v murskosoboški bolnišnici, in sicer po protokolu, kot ga je predpisal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Po protokolu ravnanja, ki ga je zdravstvenim ustanovam v državi posredoval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), od ponedeljka brise za testiranje okužbe s koronavirusom jemljejo tudi v murskosoboški bolnišnici, in sicer bolnikom z določenimi simptomi in ki izpolnjujejo še druge pogoje. Odvzete brise pošiljajo v pristojen laboratorij v Mariboru, povratno informacijo o izvidu pa prejmejo v štirih do šestih urah. "Doslej nismo prejeli nobene zdravstvene potrditve okužbe s koronavirusom," je povedal Daniel Grabar, strokovni direktor murskosoboške bolnišnice.

urgenca, rakičan, zdravila, medicina, sb murska sobota, bolnica, bolnišnica
Marina Vrbnjak
Tudi Grabar poudarja, da panika, ki se ustvarja, ni dobra ter ne prispeva k obvladovanju morebitnega pojava bolezni.

Natančnega podatka o tem, koliko brisov so odvzeli pri njih za testiranje koronavirusu, nima, kajti hkrati oziroma že ves čas odvzemajo brise tudi za potrjevanje okužbe z virusom gripe.

Tudi sam poudarja, da panika, ki se ustvarja, ni dobra ter ne prispeva k obvladovanju morebitnega pojava bolezni. Zagotovil je, da so v bolnišnici že pripravili več scenarijev za ukrepanje in da lahko nudijo ustrezno podporno zdravljenje precejšnjemu številu bolnikov, ki bodo imeli težji potek bolezni. Bolnike, ki bodo imeli zelo težak potek bolezni, pa bodo v državi na zdravljenje sprejemali univerzitetni klinični centri. Kot je doslej znano, še pove Grabar, pri večini obolelih bolezen poteka v blažji obliki in se lahko zdravijo doma.

koronavirus murskosoboška-bolnišnica