vestnik

Gradbene odpadke odlagajo na njivi

Janko Votek, 6. 1. 2019
Aktualno

Krajani pritisnili na inšpekcijske službe in te so podjetju že dvakrat izdale odločbo o odstranitvi odpadkov

Že od junija krajani Turjanec opozarjajo pristojne službe na nezakonito odlaganje gradbenih odpadkov podjetja GMW – Gradbeništvo in mehanizacija Weindorfer – na eni od tamkajšnjih njiv. Kot smo razbrali iz dokumentacije, je del njive sicer kategoriziran kot stavbno zemljišče in v tem delu naj bi podjetje odlagalo gradbene odpadke – predvsem asfalt. Zato pristojne inšpekcijske službe niso ustrezno reagirale. Šele krajani so s posnetki odlagališča, ortofoto posnetkom in občinskim prostorskim načrtom dokazali, da gre za odlaganje gradbenih odpadkov na kmetijskem zemljišču.



Ne samo nezakonito odlaganje gradbenih odpadkov – predvsem asfalta, ampak tudi bojazen, da bo podjetje gradilo t. i. mobilno asfaltno bazo, potem ko mu to ni uspelo v Bučečovcih, sta krajane spodbudila k odločnemu ukrepanju in vztrajanju pri učinkovitem delu inšpekcijskih služb.
Okoljski inšpektorat je po ogledu deponije v začetku avgusta podjetju izdal odločbo, s katero je odredil odstranitev nevarnih odpadkov. Konec avgusta je podjetje odpadke odstranilo in tudi predložilo evidenčni list, iz katerega je bilo razvidno, da jih je dalo pooblaščencu za zbiranje in predelavo gradbenih odpadkov.

Avgusta odstranili, novembra spet odlagali

S tem pa se zgodba ni končala, saj je bilo konec novembra ugotovljeno ponovno odlaganje gradbenih odpadkov, zato je bila v začetku decembra izdana nova odločba okoljskega inšpektorata, ki podjetju GMW nalaga odstranitev odpadkov do šestega januarja. Krajane še vedno moti neučinkovitost kmetijskega inšpektorata, ki je prav tako sprožil postopek, po katerem naj bi naložil lastniku, da zemljišče očisti in usposobi za kmetijsko rabo. Ker krajani niso dobili ustreznega odgovora, so napovedali kazensko ovadbo inšpektorja, ki vodi postopek. Za zdaj krajanom pri inšpekcijskih službah uspeva.


c690e6b6735a42c91d8bec1649e9b149
Vestnik
Podjetje naj bi odlagalo gradbene odpadke – predvsem asfalt.

Ključni problem v tej zgodbi je pasivnost občine pri reševanju problema. S tem da je po občinskem prostorskem načrtu del zemljišča stavbnega, za občino zgodba ne bi smela biti končana. Kakor hitro so zaznali nepravilnosti oziroma nelegalno odlaganje gradbenih odpadkov, bi morala občina od podjetja zahtevati, da si predhodno pridobi ustrezno dokumentacijo, ali pa mu prepovedati kakršno koli odlaganje gradbenih odpadkov. V tem primeru ne gre samo za uničevanje kmetijskih zemljišč, ampak tudi za dodatno ogrožanje podtalnice. Dejstvo je, da si Občina Radenci z okoljskega vidika ne more in ne sme privoščiti še ene sramote, saj z eno ekološko bombo – nesaniranim odlagališčem odpadkov v Hrastju - Moti – že živi.

Nataša Juhnov
Okoljski inšpektorat je podjetju naložil odstranitev odpadkov do šestega januarja. fotografija nataša juhnov
Turjanci