vestnik

Gradili bodo zadrževalnik, ki bo zagotavljal poplavno varnost za celotni vzhodni del Murske Sobote

T. M., 13. 8. 2020
Občina Moravske Toplice
Župan Alojz Glavač in član uprave Pomgrada Boris Sapač sta podpisala pogodbo za ureditev novega območja za stanovanjsko gradnjo v Moravskih Toplicah. Foto Občina Moravske Toplice
Aktualno

Moravskotopliški občinski svetniki so na izredni seji potrdili predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, potrebnem za začetek gradnje sebeborskega zadrževalnika, ki je eden od pogojev za začetek gradnje vzhodne soboške obvoznice.

Kot so zapisali v obrazložitvi odloka, je omenjeni zadrževalnik namenjen zadrževanju visokih voda Martjanskega potoka in njegovih pritokov v konicah visokovodnega vala, ki poplavno ogroža območje vzhodno od regionalne ceste Murska Sobota–Martjanci. V prvi fazi je zadrževalnik načrtovan kot suhi zadrževalnik visokih voda z gradnjo pregrade. Obstaja pa tudi interes, da bi v prihodnosti vodo v zadrževalniku uporabljali za druge namene, recimo za turizem ali namakanje kmetijskih površin. Zato je možna nadgradnja v mokri zadrževalnik, ki bi torej poleg protipoplavne funkcije omogočil preskrbo prebivalstva z vodo za namakanje.

Načrtovano območje ureditve je v Občini Moravske Toplice, nad Lapovskim mlinom na Martjanskem potoku, med Martjanci, Sebeborci in regionalno cesto Hodoš–Gornji Petrovci–Murska Sobota–Lipovci, v bližini načrtovanega turističnega območja Rimska čarda. Območje zadrževalnika je danes večinoma v kmetijski rabi ali pa je poraslo z gozdom.

Predvidoma ne bo pogosto v uporabi

»To je bila zaveza naše občine, ki smo jo zdaj izpolnili,« pravi župan Alojz Glavač. Pri tem tudi sam poudarja fazno gradnjo projekta. Za zdaj to pomeni samo gradnjo suhega zadrževalnika v obliki nasipa, ki bo po njegovih besedah zagotavljal poplavno varnost za celotni vzhodni del Murske Sobote, vključno s trgovskim središčem BTC in Severno obrtno-industrijsko cono. Glede nadaljnjih faz razvoja zadrževalnika Glavač pravi, da bo zanje treba izvesti še vrsto postopkov, zato ne pričakuje, da bi do tega prišlo v bližnji prihodnosti. Zapornice na potoku oziroma nasipu bo upravljala Direkcija za vode. Ob nevarnosti poplav jih bo lahko tudi spustila, kar bo pomenilo začasno poplavljenost območja za nasipom, ki bo ostalo v takem stanju nekaj ur oziroma dokler se razmere ne bodo izboljšale toliko, da bo možno zapornice dvigniti. Zemljišča, ki bodo v tistem času pod vodo, bodo verjetno predmet odškodnin, pravi Glavač, ki meni, da bo zadrževalnik zelo redko uporabljen. »Leta 2013 smo imeli nazadnje takšno situacijo, ko je bilo poplavljeno tudi območje v Nemčavcih in okoli motela Čarda.« Razen s pridobivanjem projektne dokumentacije in pripravo OPPN občina z izvedbo projekta ne bo imela stroškov, saj gre za državni projekt, ki ga izvaja Direkcija za infrastrukturo v sklopu gradnje vzhodne soboške obvoznice. »Gre za še en korak pri urejanju širšega območja, kjer že velja zazidalni načrt za območje Rimske čarde,« še pove Glavač.

Ureditev nove ulice v Moravskih Toplicah

Župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač in član uprave Pomgrada Boris Sapač sta podpisala pogodbo o ureditvi območja Podov ob potoku, kjer je predvidena ureditev celotne komunalne infrastrukture za potrebe novih zemljišč za individualno stanovanjsko gradnjo v Moravskih Toplicah. Vrednost investicije je 179 tisoč evrov, od tega bo 146 tisoč evrov nepovratnih sredstev ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

zadrževalnik-vode občina-moravske-toplice