vestnik

(Občina Gornji Petrovci) Gradili brez gradbenih dovoljenj

Damjana Nemeš, 28. 12. 2020
TL
Za objekt v Adrijancih je bila že izdana inšpekcijska odločba zaradi nelegalne gradnje. Foto Tadeja Lepoša
Aktualno

Športni objekt v Adrijancih zgrajen nelegalno, kar je potrdil tudi župan Franc Šlihthuber. Podobna zgodba v Neradnovcih

»To, da prihajajo na inšpektorat za okolje in prostor vedno nove prijave zaradi gradbenih dovoljenj za objekte v naši občini, je zdaj že nekaj povsem normalnega. Lahko potrdim, da so bile prijave vložene za skoraj vse objekte,« pravi župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber. Številne objekte v občini so namreč zgradili brez ustreznih dovoljenj.

4e4d1678802c85bbf085acdc117c60dc
Branko Žunec
Franc Šlihthuber

Bo treba objekt v Adrijancih porušiti?

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor trenutno opravlja dva inšpekcijska nadzora v povezavi z Občino Gornji Petrovci. Prvi je nadzor gradnje pomožnega objekta ob igrišču za mali nogomet v Adrijancih, za katerega je že bila izdana inšpekcijska odločba. Na ograji ob objektu je tudi tabla, ki označuje, da je gradnja objekta nelegalna. V primeru tega objekta je bil izrečen ukrep odstranitve stavbe. Sklepa o tem, ali bo objekt porušen, sicer še ni, saj inšpekcijski postopek še ni pri koncu. Če pa bi prišlo do tega skrajnega ukrepa, bi moral stroške odstranitve plačati investitor. Gradbeni zakon namreč določa, da stroške morebitne odstranitve nelegalne gradnje plača investitor, v tem primeru bi bila to Občina Gornji Petrovci, so pojasnili na inšpektoratu. 

črna-gradnja, športni-center, adrijanci, občina-gornji-petrovci
TL
Gradbeni inšpektor izvaja inšpekcijski nadzor gradnje športnega objekta v Adrijancih.

Disciplinski postopek zoper vodjo nadzora gradbišča

Gradbeni inšpektor Slobodan Genov je predlagal Inženirski zbornici Slovenije tudi uvedbo disciplinskega postopka zoper vodjo nadzora na gradbišču, to je bil samostojni podjetnik Esad Kalač iz podjetja Eking, projektiranje in nadzor iz Murske Sobote. Kalač nam je potrdil, da je z uvedbo disciplinskega postopka seznanjen, prav tako naj bi Inženirski zbornici Slovenije že izročil vso potrebno dokumentacijo, ki bi ga razbremenila krivde. »Ko se je objekt začel graditi, nisem vedel, da ni bil grajen v skladu z gradbenim dovoljenjem. Kot sem kasneje ugotovil, je bil objekt zakoličen na parceli v lasti občine, vendar se je investitor odločil, da ga bodo premaknili za en meter. Objekt je sedaj delno tudi na sosednji parceli, ki pa ni v lasti občine. Takoj ko sem to ugotovil, sem naročil popravilo te kršitve, vendar je nekdo vložil prijavo, inšpektor pa je uvedel inšpekcijski postopek,« pojasnjuje zaplet Kalač. Dodal je, da občina v zvezi s tem že ureja vso dokumentacijo in naj bi odkupila tudi sosednjo parcelo, na kateri je del novogradnje.

Besede nadzornika je potrdil župan. Pojasnil je, da je pod novozgrajenim objektom igrišče s škarpo, zaradi katere naj bi se odločili objekt zgraditi nekoliko višje. »Bali smo se, da bi se celotna stavba sesedla oziroma začela drseti po terenu. V tem času je prišel inšpektor, izdal odločbo o legalizaciji objekta, mi pa sedaj pripravljamo vso dokumentacijo. Potrdim lahko, da do legalizacije še ni prišlo,« pravi Šlihthuber. Gradnja objekta v Adrijancih je stala dobrih 120 tisoč evrov. Graditi so ga začeli lani, projekt pa je občina financirala po 23. členu zakona o financiranju občin, kar pomeni, da je denar prispevalo tudi ministrstvo za javno upravo, in sicer 67 tisoč evrov. Preostala sredstva je zagotovila občina iz proračuna. Da morajo za adrijanski objekt pridobiti gradbeno dovoljenje, so na občini očitno ugotovili julija, ko so svetniki na občinski seji sprejemali rebalans proračuna, ena izmed postavk pa se je nanašala na izdelavo tehnične dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Objekt je takrat že stal.

Nedovoljena gradnja v Neradnovcih


Drug inšpekcijski nadzor, ki poteka, se nanaša na rekonstrukcijo vaško-gasilskega doma (VGD) Neradnovci, ki je bila izvedena brez gradbenega dovoljenja. Ta inšpekcijski postopek je pred izdajo inšpekcijske odločbe, sporni pa naj bi bili na novo postavljena terasa ter menjava strehe na gasilskem domu. »Rekonstrukcija je bila izvedena v skladu z načrti, ki smo jih potrdili tudi na zboru vaščanov Neradnovec. Predstavil sem jim vso obnovo, da bomo zunaj postavili teraso, obnovili točilni pult, ki je že stal, prav tako streho doma. Vaščani so me prosili še, da bi uredili parkirišča, kar smo tudi potrdili. Zdaj pa sami sebi kopljemo jamo. Ker je bila občina investitor, bom predlagal, da v prihodnjem letu vse stroške za legalizacijo gasilcem poplačamo in objekte tudi legaliziramo,« je povedal župan.

črna-gradnja, športni-center, adrijanci, občina-gornji-petrovci
TL
Podobna zgodba kot v Adrijancih je bila tudi v Neradnovcih.

Da so neradnovski gasilci, pa tudi člani športnega društva ter Društvo žena Neradnovci, ki imajo tam svoje prostore, zaprosili za ureditev parkirišča pri gasilskem domu, drži. To sta nam potrdila predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Neradnovci Štefan Balek ter občinski svetnik iz Neradnovec Jože Balek. »Mi smo skupaj s športniki in društvom žena zemljišče, kjer je sedaj urejeno parkirišče, odkupili že prej. Vendar nismo želeli, da bi se uredilo tako, kot je sedaj, ni bilo potrebe po asfaltiranju. Potem pa smo na prigovarjanje župana odkupili še eno manjše zemljišče v bližini, kjer je sedaj še eno parkirišče,« je povedal Štefan Balek. Dodal je še, da niso bili seznanjeni s tem, da se terasa gradi brez ustreznih dovoljenj. »Inšpektor izvaja postopke po uradni dolžnosti, kar je tudi prav, saj se nič ne bi smelo delati brez ustreznih dovoljenj,« je pristavil občinski svetnik.

Nekaj objektov že legaliziranih

Gradbeni inšpektor prijave rešuje po prioritetah. Prvi inšpekcijski postopek je bil uveden marca lani za parkirišče pri VGD Šulinci, za katero so ugotovili, da je zgrajeno brez gradbenega dovoljenja. »Zavezancu je bila izdana inšpekcijska odločba, in sicer sklep o dovolitvi izvršbe. Izvajalcu je bila izrečena globa deset tisoč evrov, odgovorni osebi pa dva tisoč petsto evrov. Med postopkom je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, inšpekcijski postopek pa je zaključen. Prav tako so bile med postopkom odpravljene nepravilnosti pri označitvi parkirnih mest, izrečene globe so bile plačane,« so povedali na pristojnem inšpektoratu.

Poleg tega inšpekcijskega nadzora je končan tudi inšpekcijski postopek nadzora v primeru VGD Ženavlje, saj gradnja sedaj poteka na podlagi gradbenega dovoljenja. Tudi za dograditev VGD Šulinci je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, so pojasnili na inšpektoratu, dobili pa so tudi prijavo za VGD Peskovci, v kateri je zapisano, da je dom razširjen najverjetneje brez gradbenega dovoljenja, vendar inšpekcijski postopek v tem primeru še ni uveden.

črna-gradnja, športni-center, adrijanci, občina-gornji-petrovci
TL
Zoper vodjo nadzora na gradbišču v Adrijancih je bila Inženirski zbornici Slovenije predlagana uvedba disciplinskega postopka. Foto Tadeja Lepoša

Občina poslala vso zahtevano dokumentacijo
Inšpekcijski zavezanec ima vedno možnost, da z legalizacijo objekta vzpostavi legalno stanje, kar je tudi cilj inšpekcijskega postopka. Pred izdajo gradbenega dovoljenja pa izda upravna enota investitorju že zgrajenega objekta odločbo, s katero se odmeri nadomestilo za uzurpacijo in degradacijo zemljišča, so še razložili na inšpektoratu.
»Absolutno sem za to, da se za letošnje leto ter za naslednji dve leti vse investicije delajo z vsemi gradbenimi dovoljenji in soglasji. Zagotavljam, da bom sam kot župan skupaj z občinsko upravo in občinskimi svetniki storil vse, da se bodo zagotovili vsi dokumenti za investicije, ki jih bomo delali tudi v prihodnje,« je še dejal Šlihthuber, ki občino vodi že 26 let oziroma kar sedem mandatov.

Adrijanci ilegalna-gradnja