vestnik

(Zavod Primož Trubar) Nova direktorica Klaudija Sedar o načrtih in izzivih

A. Nana Rituper Rodež, 6. 9. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Nova direktorica ZPT Klaudija Sedar pravi, da se bodo še bolj sistematično in poglobljeno posvečali raziskovalnim ter tudi drugim dejavnostim, ki so povezane s protestantizmom v Prekmurju in na Slovenskem. Foto A. Nana Rituper Rodež
Aktualno

Vodenje Zavoda za projektno raziskovalne in kulturno-razvedrilne dejavnosti Primož Trubar (ZPT) je nedavno prevzela latinistka in jezikoslovka ter dobra poznavalka zgodovine Prekmurja in protestantizma Klaudija Sedar.

Zavod, ki ima sedež v Evangeličanskem centru pri evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, je leta 2014 ustanovila Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji z namenom, da bi se bolj sistematično in poglobljeno posvečali raziskovalnim in tudi drugim dejavnostim, ki so povezane s protestantizmom v Prekmurju in na Slovenskem, hkrati pa bi skrbeli za kulturno-razvedrilni program za mlajše generacije in otroke.

evangeličanski-koledar, evangeličanska-cerkev, publikacije
A. Nana Rituper Rodež
Evangeličanski koledar za leto 2021 in faksimile Luther kalendarija, ki je izšel sto let prej.

Zavod izdaja tudi najstarejšo evangeličansko publikacijo Evangeličanski koledar, ki je lani proslavila sto let izhajanja, in mesečnik Evangeličanski list, ki letos praznuje 50 let. Skrbijo še za zaznamovanje različnih zgodovinskih dogodkov, ki so povezani s protestantizmom in Evangeličansko cerkvijo.   

"Gradimo na temeljih naših prednikov"  

Kot nam je povedala nova direktorica, bodo z raziskovalnimi in razvojnimi idejami skušali odgovarjati na potrebe okolja in na osebne potrebe posameznika z različnih področij, od kulture, razvedrila, umetnosti, ohranjanja kulturne dediščine in drugih aktivnosti, ki so del našega vsakdanjika in tradicije. »Še posebno pomembno se mi zdi,« poudari Sedarjeva, »graditi na temeljih, ki so jih ustvarili in trdno postavili naši predniki, ter si prizadevati za boljše poznavanje in razumevanje preteklega časa in minulih dogodkov v moderni družbi in sodobni 'obleki', obenem pa si prizadevati za ohranjanje vrlin in vrednot, ki nas bogatijo, povezujejo in izpolnjujejo ter so pomembne za celostno dobrobit družbe.«

d6c666e6169866d14d29c80a181d170e
Vestnik.si
Evangeličanski koledar je najstarejša in najbolj brana publikacija Evangeličanske cerkve na Slovenskem. Mesečnik Evangeličanski list pa praznuje 50 let izhajanja.


Iz Küzmičeve v sodobno prekmurščino

Še v letošnjem letu v ZPT načrtujejo dopolnjeno izdajo brošure Poti reformacije avtoric Klaudije Sedar in Tadeje Andrejek, ki je pred nekaj leti izšla v slovenskem jeziku in angleškem prevodu, nova izdaja pa bo prevedena še v nemški jezik. Letos mineva 250 let od izdaje Novega zakona, ki ga je leta 1771 iz grščine v prekmurščino prevedel evangeličanski duhovnik Števan Küzmič. Temu izjemnemu in za prekmurske protestante neprecenljivemu delu ter Küzmiču bodo oktobra posvetili mini simpozij. Hkrati bodo izdali posodobljen, v sodobno prekmurščino prestavljen Küzmičev Markov evangelij iz Svetega pisma. »Gre za pilotno izdajo, si pa želimo, da bi izdajanje prevodov nadaljevali in to zaključili v letu 2023 ob 300. obletnici Küzmičevega rojstva,« še pove Sedarjeva.

Novembra bo minilo 50 let od izdaje prve številke evangeličanskega mesečnika Evangeličanski list, zato za to priložnost že pripravljajo posebno izdajo, s katero bodo nagovorili vse, ki časopis prebirajo, in tudi druge. Načrtujejo še več drugih dogodkov, s katerimi bodo zaznamovali različne obletnice, zgodovinske prelomnice in praznike, med drugim se bliža dan reformacije, poleg tega bodo na različne načine prispevali k boljšemu vedenju o protestantizmu na Slovenskem in seveda v Prekmurju.



Novembra bo minilo 50 let od izdaje prve številke evangeličanskega mesečnika Evangeličanski list, zato za to priložnost že pripravljajo posebno izdajo, s katero bodo nagovorili vse, ki časopis prebirajo, in tudi druge.

klaudija-sedar zavod-primož-trubar eco