vestnik

Gradnja novih mostov bo predvidoma stala med 150 tisoč in 200 tisoč evri

Marina Vrbnjak, 25. 9. 2018
Marina Vrbnjak
Projektno dokumentacijo za nova mostova so že naročili. 
Aktualno

Od petih mostov, sta ostala nepoškodovana le dva
Naj spomnimo, da je v začetku septembra zaradi obilnega deževja v dolini potoka Turja prišlo do zrušitve dveh mostov. Pri mostovih v Kuršincih in Drakovcih je voda izpodjedla zemljo pod samima mostovoma, zato sta se sesedla.
Od skupno petih mostov na območju KS Mala Nedelja in KS Radoslavci, sta tako ostala nepoškodovana le dva. Most v Sitarovcih so ravno v tistem času obnavljali, a so se v času obnove v strugi spustila krila, ki so bila še v solidnem stanju. Zaradi same višine vodotoka in plavajočih objektov se je eno izmed teh kril podrlo in voda je tako sprala bankino na mostu. »Vsi elementi mostu, ki so bili sanirani v lanskem in letošnjem letu so ostali nepoškodovani. Na območju kjer je bilo staro krilo mostu pa se je že izvedla sanacija s kamnito zložbo, ki varuje brežine in bankine pred izpiranjem,« je pojasnila županja Ljutomera, mag. Olga Karba. Most, ki uradno še ni bil predan namenu, je tako zaenkrat še obstal.
Obnova ni mogoča, zato bodo zgradili nova
Ljutomerska županja mag. Olga Karba je po ogledu in posvetovanjih povedala, da sta mostova v Drakovcih in Kuršincih poškodovana do tolikšne mere, da ju ni mogoče več sanirati, temveč ju je potrebno odstraniti. »Na tem mestu bo potrebno zgraditi nova mostova, za kar pa je predhodno potrebno izdelati projektno dokumentacijo in pridobiti vsa ustrezna soglasja ter gradbeno dovoljenje,« je razložila. Občina Ljutomer je v preteklem tednu že naročila projektno dokumentacijo za nova mostova, na Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje v Ljubljani pa so petega septembra 2018 že poslali prošnjo za državno pomoč oziroma postavitev dveh začasnih mostov, s čimer bi se zagotovila začasna prevoznost. »Stroškov izgradnje novih mostov ni mogoče oceniti brez izdelane projektne dokumentacije. Ocenjujemo pa, da bo gradnja obeh mostov stala med 150.000 in 200.000 evri.« Občina Ljutomer ima za opravljanje rednega letnega vzdrževana občinskih cest sklenjeno koncesijsko pogodbo s podjetjem Nograd Lotmerk d.o.o.. ki redno opravlja preglede cest, med katere sodijo tudi pregledi premostitvenih objektov. »Je pa na območju Občine Ljutomer še kar nekaj takih objektov, ki so kot mostova, katera sta se sesedla, bili zgrajeni v lastni režiji občanov in jih bo dolgoročno potrebno nadomestiti z novimi,« poudarjajo v Ljutomeru.
Današnji mostovi so projektirani za obdobje 100 -120 let
Da je uporabnost in trajnost mostov bistveno odvisna od kvalitetne zasnove in izvedbe mostu ter predvsem rednega vzdrževanja, pa se strinja tudi Marjan Pipenbaher, eden najbolj priznanih evropskih projektantov mostov. »Mostovi so danes projektirani za življenjsko obdobje 100 – 120 let, v kolikor prej ne zastarijo funkcionalno (postanejo preozki, zaradi višjih hitrosti na rekonstruirani cesti nimajo več ustreznih geometrijskih elementov, ki zagotavljajo ustrezno prometno varnost).« Hkrati opozarja tudi, da cena mostu ni samo investicijska cena izgradnje. »Naročnik – investitor se mora zavedati, da bo moral v življenjskem ciklusu mostu le-tega tudi redno pregledovati in vzdrževati. Stroški vzdrževanja v predvidenem življenjskem ciklusu mostu (Life Cycle Cost) pa znašajo od 100 – 120% vrednosti izgradnje novega mostu.« Opozarja tudi na dejstvo, da je mostove potrebno redno vzdrževati. »Na leto je potrebno izvesti 2 redna pregleda (spomladi in pred zimo), pregled obsega splošno stanje mostu in opreme, vsakih 5 let pa se izvede glavni – temeljiti pregled mostu. Za vsak novi premostitveni objekt mora projektant izdelati Projekt obratovanja in vzdrževanja.«
Mostove v Pomurju sproti sanirajo
Na cestah v Pomurju, ki so v upravljanju Direkcija RS za infrastrukturo je trenutno v gradnji most čez Veliko Krko in sosednji prepust pri Krplivniku na R3-724/5693 v km 0,545, kjer pogodbena vrednost del znaša 1.189.607,61 EUR. V sodelovanju z Republiko Avstrijo prav tako poteka sanacija mostu čez Kučnico pri Gederovcih na R2-441/1298 v km 10,880, katere pogodbena vrednost znaša ca. 110.000,00 EUR. Sanacija mostu čez inundacijo v Ljutomeru na R1-230/1309 v km 6,000 in mostu čez Bodonski potok na cesti R3-715/5645 v km 10,790 V Puževcih, pa je predvidena v letu 2019.