vestnik

Gradnja optičnega omrežja Rune kmalu še v eni občini

Vestnik.si, 28. 1. 2024
Ines Baler
Na območju Goričkega poteka gradnja optičnega omrežja Rune in v prihodnjih tednih se bo začela tudi v Občini Cankova.
Aktualno

Na območju Goričkega poteka gradnja optičnega omrežja Rune in v prihodnjih tednih se bo začela tudi v Občini Cankova.

Kot so sporočili, bo gradnja potekala v vseh naseljih, razen v Gerlincih in Korovcih, kjer je optično omrežje že zgrajeno. Gospodinjstvom bo s tem omogočena priključitev na optični priključek, sami pa bodo lahko izbirali ponudnike storitev, ki ponujajo televizijske, telefonske in internetne pakete. Iz cankovske občine so še sporočili, da je treba na občini do 4. marca pristopiti k naročilu priključka, ta pa obsega montažo optičnega kabla do in znotraj hiše do mesta optične priključne doze, namestitev in priklop optičnega modema ter preizkus delovanja povezave. 

Financiranje izgradnje primarnega dela omrežja zagotovi nosilec projekta, torej podjetje Rune Enia, uporabniki pa plačajo strošek izvedbe sekundarnega dela izgradnje optičnega priključka med gradnjo. To skupaj z DDV znaša 150 evrov za gospodinjstva in 167 evrov za pravne subjekte. 

Izvajalec navaja, da bo optično omrežje v cankovski občini izvedeno do začetka julija. V obvestilu, ki je objavljeno na občinski spletni strani, pa je še navedeno, da so štirje največji ponudniki storitev v Sloveniji (T2, Telemach, A1 in Telekom) sprejeli odločitev, da lahko pod svojimi naročniškimi pogoji nase prevzamejo plačilo priključka Rune v vrednosti 150 evrov. "O tem, če boste priključnino poravnali sami ali se boste o tem dogovorili s svojim operaterjem, se lahko odločite po dokončani izgradnji priključka na vašem naslovu," je še zapisano.

občina-cankova rune optično-omrežje gradnja