vestnik

GZ Moravske Toplice mlade gasilce popeljala na Koroško  

Geza Grabar, 22. 7. 2019
Geza Grabar
Poletni tabor v Mežici. 
Aktualno

V Gasilski zvezi (GZ) Moravske Toplice, ki združuje 28 gasilskih društev iz občin Moravske Toplice in Kobilje, dajejo z različnimi aktivnostmi vzgoji gasilskega podmladka velik poudarek. V gasilskih vrstah je več kot 270 pionirjev in mladincev, kar potrjuje njihovo navdušenje za gasilstvo. Pred kratkim se je 55 mladih gasilcev z mentorji iz osmih društev vrnilo s petdnevnega gasilskega tabora Mladi gasilec Peca 2019. 

Kot je po vrnitvi s Koroške ugotavljal predsednik GZ Moravske Toplice in vodja tabora Dušan Grof, je tudi letošnji tabor za gasilsko mladino v starosti ob 9 do 13 let potrdil, da so se v vodstvu zveze pred leti pravilno odločili, da bodo to redno poletno aktivnost za mlade začeli pripravljati izven meja občine oziroma regije. Med drugim so bili mladi gasilci že na Rogli in ob Kolpi v Radencih na Dolenjskem. Po besedah Grofa je pohvalno, da število prijavljenih redno presega razpoložljive zmogljivosti.


b7714258b4b8a5b8050ff3a00a8cc770
Geza Grabar
Rokovanje z ročnimi radijskimi postajami.


Jože Herman, predsednik komisije za delo z mladimi pri GZ Moravske Toplicein najbolj zaslužen za njegovo pripravo in izvedbo, ob tem dodaja, da se poleg tega, da se mladi – tokrat so bivali v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca v Mežici, naučijo novih gasilskih spretnosti, spoznajo pa tudi nekaj samostojnega življenja oziroma dela v skupinah daleč od doma. Tam, kjer ti "mamica ne more takoj priskočiti na pomoč", še pristavi Grof. Tako je večina njih prvič spoznala, kaj pomeni sam postlati posteljo, sam pripraviti mizo za dnevne obroke, počistiti za sabo. »Tudi to je pomembno za gasilstvo, saj moraš biti tudi pri intervencijah dovolj samostojen,« še doda predsednik.

3776b3760d0d97a4310e7d2e873d7ae3
Geza Grabar
Na obisku pri gasilcih v Mežici.


Udeleženci so pridobili nova gasilska znanja iz razvrščanja, dela z radijsko postajo in iz gasilske orientacije. Poleg navedenih aktivnosti so imeli s strani mladih zdravnikov Nina in Petre tudi predstavitev prve medicinske pomoči. Obiskali so tudi PGD Mežica in si ogledali njihovo gasilsko tehniko, se z gasilsko lestvijo iz Poklicne gasilske enote Ravne na Koroškem dvignili več kot 30 m visoko in v rudniških rovih pogumno sprehodili tudi v podzemlju Pece. Z obiskom sta jih presenetila poveljnik in podpoveljnik GZ Moravske Toplice Štefan Cmor in Miran Cvetko. Mladim gasilcem je ostalo še dovolj časa tudi za športne in družabne igre ter spoznavne večere, na katerih so se predstavili, ob tabornem ognju pa so pripravili tudi kulturni večer.
»Iz tabora, ki smo ga več kot uspešno zaključili, smo se resda vrnili utrujeni, vendar polni novih doživetij, novih izkušenj, novih prijateljev in trdno odločeni, da se v enakem številu vidimo na podobni aktivnosti prihodnje leto,« je sklenil Jože Herman.

0b5451a70ee135a168ae7d2d2b7cd69d
Geza Grabar
V podzemlju Pece.


Prijetno združili s koristnim
Kaj je še pomembno? Grof pravi: »Spoznali smo del Slovenije, ki je geografsko drugačen kot Prekmurje. Izvedli smo nekaj pohodov po koroških hribih, prav tako smo tekmovanje v gasilski orientaciji izvedli na terenu, kakršnega v Pomurju težko najdeš.«Namen tabora je bil v celoti dosežen, ugotavljata sogovornika. Mladi, trdno odločeni, da bodo nekoč nasledili svoje mentorje in operativne člane v društvih, so se naučili veliko novega, spoznali nove prijatelje. Večino dni so preživeli brez mobilnih aparatov. Po njem so lahko posegli le po večerji, za kakšno uro. Na koncu so ugotovili, da je tudi takšen način življenje lep in zanimiv.

dcdc7e9d827c06bcc185adf914e36067
Geza Grabar
Ob tabornem ognju s kulturnim programom.

poletni tabor Gasilska zveza Moravske Toplice mežica