vestnik

Heroji v pižamah "prifurali" v Mursko Soboto

T. L., 18. 5. 2021
Posnetek zaslona
Dijaki soboške gimnazije so na dopoldanskih delavnicah pripravili plakate, katere so na posvetu predstavili stroki in lokalni skupnosti.
Aktualno

Iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah je v torek skupaj z dijaki Gimnazije Murska Sobota na posvetu debatirala o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc.

Da je na tem področju tudi v pomurski regiji potrebno še dosti narediti, ugotavljajo mladi. Alkohol je preveč dostopen in družbeno sprejemljiv, močno je prisoten tudi vrstniški pritisk. Mladi menijo, da bi morali bolj spodbujati nepitje alkohola, tudi z raznimi promocijami, v izobraževanja pa vključiti starše, ki so mladim pomemben zgled. Tvegano in škodljivo pitje alkohola kot posledico mokre kulture bi po njihovem mnenju lahko omejili tudi z večjim nadzorom pri prodaji alkoholnih pijač. Izpostavili so tudi problem javnega prevoza in predlagali občini, naj večkrat poskrbijo za organizirane prevoze, ki so jih v preteklosti poskrbeli za nekaj dogodkov. Sicer pa opažajo, da so mladi odgovornejši v prometu, torej se je vozniška kultura pri mlajših generacijah v primerjavi s starejšimi popravila.

Posveta se je udeležil tudi župan mestne občine Aleksander Jevšek, ki je pohvalil delo iniciative in dijakov, ter delil izkušnjo, ko se je tudi sam v pižami večkrat odpeljal do diskoteke po hčer ter jo varno pripeljal domov. Poudaril je, da je ključno osveščanje in hkrati apeliral na mlade, naj pod vplivom alkohola ne sedejo za volan, in starše, ki naj svoje otroke peljejo domov z zabave.

heroji-furajo-v-pižamah
Posnetek zaslona
Dijaki soboške gimnazije so na dopoldanskih delavnicah pripravili plakate, katere so na posvetu predstavili stroki in lokalni skupnosti.

Da je ključna preventiva, se strinja Jasmina Črnko Papić z murskosoboške območne enote NIJZ in mladostnike poziva k premisleku. "Pred vsako zabavo, si vzemite sekundo ali dve in premislite, kako boste prišli domov oziroma najdite varno alternativo," je dejala. Potrebno je razviti kritičen odnos do posledic škodljivega pitja alkohola in doseči širši družbeni konsenz glede ukrepov za zmanjševanje škode zaradi alkohola.

V Zavodu Vozim z iniciativo Heroji furajo v pižamah od leta 2017 spodbujajo mlade, naj spremenijo odnos do vožnje pod vplivom alkohola ter postanejo varni in odgovorni vozniki. V iniciativi pozivajo, naj v vinjenem stanju nikakor ne sedejo za volan avtomobila, ampak naj raje pokličejo taksi, starše ali druge znance, ki jih bodo varno pripeljali domov. Obenem tudi starše, naj se nikakor ne branijo nočne vožnje do kraja, kjer se njihovi otroci zabavajo, naj jih gredo iskat in poskrbijo, da bodo njihovi otroci ali znanci varno prišli z zabave domov. In to četudi bodo zato morali sredi noči vstati iz postelje.

heroji-furajo-v-pižamah zavod-vozim