vestnik

Hitro testiranje ostaja brezplačno v dveh primerih. V katerih?

Vestnik.si, 22. 2. 2022
Jure Zauneker/Vestnik.si
Za koga ostaja hitro testiranje brezplačno?
Aktualno

Od začetka tega tedna je testiranje s hitrimi antigenskimi testi spet postalo plačljivo. Obstajata pa dve izjemi. Kateri sta?

S sproščanjem ukrepov in ukinitvijo pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v številnih dejavnostih je od včeraj testiranje na koronavirus spet postalo plačljivo.

Iz ministrstva za zdravje pa so sporočili, da še naprej ostaja brezplačno za dve skupini prebivalstva. To so osebe z dokazilom o pozitivnem rezultatu samotesta in osebe, ki želijo prekiniti izolacijo med sedmim in desetim dnem po pozitivnem testu. 

V prvem primeru, mora imeti oseba na mesto testiranja s seboj fotografijo s priloženim osebnim dokumentom in ploščico v zaščitni vrečki. Na test se mora naročiti pri izvajalcu testiranja in dokazilo pred izvedbo predložiti na vpogled. "V tem primeru gre za izvajanje zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe in sredstva zagotavlja proračun Republike Slovenije," pojasnjujejo. 

samotestiranje
A. Nana Rituper Rodež
Ploščico, ki kaže na okužbo, je treba imeti v plastični vrečki s seboj na mesto testiranja.

Tudi osebe, ki želijo prekiniti izolacijo, se morajo z dokazilom o pozitivnem HAGT ali PCR naročiti na test pri izvajalcu testiranja. V tem primeru gre prav tako za izvajanje zdravstvene dejavnosti, zato je storitev brezplačna. Ministrstvo še priporoča, da se z namenom obvladovanja širjenja okužb oseba naroči na HAGT po predhodno opravljenem (negativnem) testu za samotestiranje. "Če je HAGT sedmi dan ponovno pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko ponovi testiranje HAGT do konca 10. dneva," pravijo.

hagt brezplačno plačljivo