vestnik

(SPEKTAKEL) Performerja vzdolž reke Ledave hodila vzratno

Maja Hajdinjak, 21. 4. 2023
Kolektiv Narobov/FB
DISCOllective in Mathilde Vrignaud na začetku svoje umetniške turneje v Kraščih. Foto Kolektiv Narobov/FB
Aktualno

Francosko-slovenska dvojica performerjev z zadenjsko hojo vzdolž Ledave opozorila na upočasnitev.

Vse od velike noči do minule nedelje so lahko bili prebivalci ali naključni pohodniki v prekmurskih krajih vzdolž Ledave priča sila zanimivemu prizoru. Na poti od Krašč do Pince-Marofa so lahko srečali dva umetnika performerja, ki sta hodila vzvratno ob reki Ledavi. Mathilde Vrignaud je francoska koreografinja, plesalka in performerka. Hoja in improvizacija sta od leta 2015 ena od njenih temeljnih praks. Ob njej je hodil slovenski plesalec, performer, koreograf, klovn, učitelj, pisec in producent DISCOllective. V preteklosti je živel v Ljubljani, zdaj pa prakticira nomadstvo – dela, živi in ustvarja v različnih krajih po Evropi. Šlo je za eno od štirinajstih t. i. umetniških turnej, pohodov v okviru mednarodnega projekta Vzdolž poti (Along the Walk), ki ga izvajajo tri evropske organizacije s področja uprizoritvenih umetnosti. Konkretno turnejo so poimenovali Največji spektakel na svetu.

Vzdolž poti je projekt umetniškega in kulturnega eksperimentiranja. Njegova osrednja tema je upočasnitev. Glavni cilj je razviti inovativne modele umetniškega ustvarjanja in produkcije na področju uprizoritvenih umetnosti, ki temeljijo na konceptih upočasnitve, kolektivnega dela, okoljske ozaveščenosti, socialne vključenosti in medkulturnega dialoga. Zadenjska hoja, ki je že sama po sebi spektakel, upočasni korak in razširi zaznavanje. Tako vsaka podrobnost pokrajine, ki jo opazujemo, postane enako vredna naše pozornosti, kot se to rado zgodi na odru. Na ta način postanemo soavtorji in opazovalci največjega spektakla na svetu.

Pohode v parih izvajajo umetniki iz osmih različnih držav na evropskih podeželskih območjih. So hkrati umetniška produkcija in raziskovalno orodje. Umetnikom raziskovalcem omogočajo eksperimentiranje z inovativnimi metodami in analizo vpliva njihovih umetniških produkcij na občinstvo, s katerim se srečujejo. 

Pohod po Prekmurju se je začel v Kraščih pri Ledavskem jezeru in se nadaljeval do Tropovec, kjer je bilo prvo od treh organiziranih srečanj z zainteresirano javnostjo, nato sta umetnika krenila do Puževec, Lemerja in Brezovec, kjer je bilo drugo srečanje. Med pohodom so se jima v več krajih pridružili posamezniki in z njima prehodili kakšen kilometer poti ter na ta način soustvarjali »največji spektakel«. Umetniška turneja se je sklenila v nedeljo s piknikom v Pince-Marofu.

mathilde-vrignaud discollective hoja-nazaj pohod ledava