vestnik

Spremembe pri prehajanju meja. Hojs bo predlagal sprostitev omejitve zbiranja na 25 udeležencev

STA, Vestnik, 10. 5. 2021
Pixabay
Glede na semafor sproščanja ukrepov je Slovenija sicer še vedno v oranžni fazi, a zelo blizu prehodu v rumeno. Fotografija je simbolična
Aktualno

Notranji minister Aleš Hojs bo vladi predlagal, da bi se v Sloveniji deloma sprostile omejitve zbiranja zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Kot je v izjavi za medije povedal Hojs, se obetajo tudi nekatere spremembe pri prehajanju meja. Je pa napovedal, da bo pri sproščanju ukrepov izrazito previden.

Po današnjem delnem sproščanju omejitev v gostinstvu in turizmu bo Hojs vladi predlagal, da se sprosti tudi omejitev zbiranja, je ob sprejemu tujih policistov, ki bodo pomagali pri varovanju meje s Hrvaško, v Novem mestu povedal notranji minister. Vlada o sproščanju ukrepov praviloma odloča na sredinih sejah. Tako še ne bo dovoljeno zbiranje 50 udeležencev, kot po besedah ministra sicer predvideva rumena faza vladnega semaforja sproščanja ukrepov. Glede na semafor sproščanja ukrepov je Slovenija sicer še vedno v oranžni fazi, a zelo blizu prehodu v rumeno. To bi dosegli, ko bi se število hospitaliziranih covidnih bolnikov znižalo pod 500, sedemdnevno povprečje okužb pa pod 600. Po trenutnih podatkih je to povprečje 606, v bolnišnicah pa zdravijo 508 covidnih bolnikov. 

meja
Profimedia
Hojs je potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje.

Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. V dobrem mesecu in pol testiranj se je po njegovih besedah namreč izkazalo, da ni prav velike nevarnosti, da bi omenjeni predstavljali veliko tveganje za širjenje okužb. Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje. Za tiste, ki so bili enkrat že cepljeni in so pozneje covid-19 preboleli, pa drugi odmerek cepiva ne bi bil potreben, torej bi bili izenačeni s tistimi, ki so prejeli dva odmerka, je pojasnil. Glede poenotenja pogojev prehajanja meje s Hrvaško se ministra za zdravje z obeh strani meje po Hojsovih besedah še intenzivno dogovarjata. Verjame, da zadržkov za takšen dogovor, kakršne je hrvaška stran imela še pred časom, zdaj ne bi smelo biti več, saj se epidemiološka slika v Sloveniji v zadnjem obdobju izboljšuje.

koronavirus minister shod odlok ukrepi