vestnik

Horvat ob polovici mandata Golobove vlade: "Še nikoli tako udobne večine in tako amatersko zapravljene takšne priložnosti"

STA, R.Š., 30. 5. 2024
FB Profil Jožef Horvat
Pomurski poslanec iz vrst Nove Slovenije (NSi) je ob drugi obletnici vlade Roberta Goloba predstavil videnje in oceno polovice njenega mandata.
Aktualno

Poslanec Jožef Horvat iz vrst Nove Slovenije (NSi), ki je podal kritično videnje dela aktualne vlade, kljub temu ocenjuje, da bo ta zaradi udobne večine v državnem zboru zdržala do konca mandata.

Pomurski poslanec Jožef Horvat iz vrst NSi je dve leti vlade Roberta Goloba danes pospremil z besedami, da smo spremljali dve leti počasnega učenja. Gledamo že četrto ponovitev vlad novih obrazov, rezultati pa so podobno neučinkoviti kot v prejšnjih predstavah, je dodal."Zdi se, da se bomo z nesposobnostjo in neučinkovitostjo te vlade ukvarjali do naslednjih volitev," je bil oster ob predstavitvi ocene prve polovice mandata vlade Roberta Goloba, ki so jo podali v NSi. Kot primere tega je naštel val stavk v javnem sektorju, nezadovoljstvo zaposlenih v zdravstvu, nezadovoljstvo ljudi na poplavljenih območjih, ki da še vedno čakajo na prve konkretne ukrepe, in opozorila gospodarstva, da gre država v napačno smer.


"Čez razmo meče sodelavce in obljube"

"Podobno kot svoje sodelavce tudi svoje obljube meče čez ramo. 30 dni do specialista, 30.000 stanovanj za mlade, pokojninska in davčna reforma, to je samo nekaj ciljev, ki si jih je ta vlada zadala," je navedel. Spomnil je na veliko število glasov, ki jih ima koalicija v DZ. "Še nikoli v zgodovini Slovenije neka vlada ni imela tako udobne večine in še nikoli v zgodovini ni tako amatersko zapravila takšne priložnosti," je bil kritičen.


Vladi je očital še, da ni uspela pomiriti političnih nasprotij, temveč jih je v doseganju kratkoročnih političnih ciljev celo poglabljala. Kot primere je navedel "grobo politizacijo ključnih institucij in zlorabo represivnih organov, povezavo vrha policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in obveščevalnih služb z Robertom Golobom" in obstoj "vladnih medijev, ki se jih uporablja za diskreditacijo političnih nasprotnikov". Meni še, da želi Golobova vlada privatizirati energetiko in izrazil nasprotovanje t. i. solarizaciji Slovenije, saj da sta jedrska in hidroenergija ključna vira električne energije. "Poti v nizkoogljično družbo brez drugega bloka jedrske elektrarne ne bo," je ocenil.


"Vlada bo zdržala do konca, a ne bo rešila ključnih vprašanj"


Glede davčne politike je vladi očital, da je ljudem naložila za 7,5 milijarde dodatnih davčnih obremenitev in obljubila davčno reformo, ki naj bi razbremenila delo, sedaj pa govori le še o davčnih spremembah. "Potrebujemo višje neto plače za vse visoko kvalificirane razvojne kadre, ne le za nekatere," je prepričan Horvat. Stimulacijo zgolj tistih, ki bi se vrnili v Slovenijo, je označil za diletantski ukrep in ocenil, da bi bilo bolje, da vlada uvede razvojno kapico in v splošnem poskrbi za talente in najboljše kadre. Kritiziral pa je tudi poseg v obdavčitev samostojnih podjetnikov, ki uveljavljajo normirane stroške, in izrazil sum, da se vlada s tem maščuje zdravnikom. 

Vajeti so vladi po njegovih besedah ušle iz rok tudi na področju zdravstva, kjer želi čakalne vrste skrajšati tako, da zdravnikom omeji ali celo prepove delo. V NSi bi se tega nasprotno lotili tako, da bi izkoristili vse kapacitete v zdravstvu, to sicer čakalnih vrst ne bi povsem odpravilo, bi pa jih občutno zmanjšalo, je ocenil poslanec opozicijske stranke. Po Horvatovih besedah pa vlada podcenjuje tudi področje varnosti in resnost grožnje, ki jo prinašajo nezakoniti prehodi meje. Kljub navedenemu pa Horvat ocenjuje, da bo koalicija zdržala do konca mandata, a se ne nadeja, da bo v tem času rešila ključna vprašanja družbe.

Na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo s kritikami na račun Golobove vlade ni skoparil tudi prvak SDS Janez Janša, ki je dejal, da je koalicija v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadala. Kritike na vlado pa je med drugim usmeril tako na področju zdravstva, obvladovanja migracij, kot na plačni sistem v javnem sektorju.

nsi kritika vlada dz jožef-horvat vlada-roberta-goloba obletnica mandat