vestnik

Hostel na Vaneči sameva, sosedje v svoji bližini ne želijo glasnih zabav. So preveč dobesedno vzeli naziv projekta?

Ines Baler, 19. 1. 2024
Jure Kljajić
Dom borcev na Vaneči (bela fasada) je bil preurejen v hostel. Sosedje so na občino poslali dopis, v katerem se zavzemajo, da bi v objektu potekale mirne dejavnosti in si ne želijo hrupnih zabav. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Sosedje naprošajo, naj se turistični objekt uporablja za mirne dejavnosti.

Na decembrski seji občinskega sveta Občine Puconci je bila vložena pobuda, da bi na občinski spletni strani med turistično ponudbo uvrstili Hostel Vaneča. Župan Uroš Kamenšek je odgovoril, da se bo to zgodilo, a da hostel trenutno ne obratuje. Pojasnil je, da se je na tistem bregu ustanovila civilna iniciativa, ki hostlu nasprotuje, sosedje pa da ne dovolijo obratovanja. »Žal mi je, da z njimi ni bil sklenjen dogovor, zdaj pa imamo 400 tisoč evrov vreden projekt in skoraj zvezane roke,« je dejal na seji. Prav tako je napovedal, da bodo nadaljevali pogovore s sosedi.  

Spomnimo, da je bil v hostel preurejen dom borcev na Vaneči v sklopu projekta Oaza sprostitve v objemu gozda. Občina Puconci je bila z LAS Goričko in še nekaj partnerji pred leti uspešna na razpisu Evropa investira v podeželje Evropskega sklada za razvoj podeželja in projekt je bil tudi sofinanciran. Preureditev je bila končana pred nekaj meseci, septembra so bila dokončno izdana vsa dovoljenja in od takrat hostel tudi uradno obratuje. Občinski svet je na eni od prejšnjih sej sprejel sklep, s katerim so upravljanje hostla prenesli na Razvojni zavod Občine Puconci. Zakaj je prišlo do nesoglasij s sosedi, smo preverili tudi mi. Župan ugiba, da nesporazum izvira iz tega, da so podpisniki dopisa preveč dobesedno vzeli ime Oaza sprostitve v objemu gozda, kar je bil le naziv projekta in se je ves čas ponavljalo, da se bo imenoval Hostel Vaneča. »Ne vem, kaj so si podpisniki predstavljali,« dodaja.  



Dopis je podpisalo nekaj čez 30 posameznikov. V njem naj bi se sosedje sklicevali tudi na termin spalno naselje, ki sicer opisuje naselje, katerega prebivalci so večinoma zaposleni zunaj kraja bivanja. »Govorimo o razvoju podeželja in o tem, da podeželju vrnemo življenje. Potem se moramo odločiti. Če bomo imeli spalno naselje, ne potrebujemo ničesar, le vodo, cesto in to je to. Potem ni treba dodatno razvijati podeželja, urejati ulične razsvetljave in podobno,« trdi župan. 

Hostel trenutno ni na tržišču, ker želi občina prej urediti situacijo s sosedi. Povabili jih bodo na sestanek, ki naj bi se zgodil konec meseca, saj želijo izvedeti, kaj je sploh težava in kaj jih moti. »Skušali se bomo dogovoriti, saj je nerodno, da nam 400 tisoč evrov vredna investicija trenutno sameva in ni namenjena svojemu bistvu,« poudari in sklene, da si želi kompromisov, s katerimi bodo vsi zadovoljni. Prepričan je, da se da vsako vprašanje rešiti z dialogom in da se jim bo uspelo dogovoriti s ciljem dobrega sodelovanja in uspešnega poslovanja Hostla Vaneča. 

uroš-kamenšek, župan, občina-puconci
Ines Baler
"Skušali se bomo dogovoriti, saj je nerodno, da nam 400 tisoč evrov vredna investicija trenutno sameva in ni namenjena svojemu bistvu," je jasen župan.

Ne želijo si hrupnih zabav



Kaj si želi druga stran, smo preverili pri najbližji sosedi. Ta je v uvodu dejala, da niso civilna iniciativa, ampak so na občino poslali pisno prošnjo lastnikov nepremičnin in prebivalcev v okolici nekdanjega doma borcev. »V pismu vljudno prosimo, naj se hostel Oaza sprostitve v objemu gozda uporablja tako, kot je bilo napovedano v medijih – za mirne turistične dejavnosti. Iz medijev je bilo mogoče razbrati, da se je takratno vodstvo za hostel odločilo, ker v občini primanjkuje turističnih zmogljivosti, in da se hostel ustanavlja zato, ker občino obišče precej pohodnikov in drugih turistov, ki iščejo prenočišča. Drugi razlog za obnovo doma je bila po takratnih izjavah dotrajanost doma borcev,« pravi. Nadaljuje, da razvoj turizma podpirajo v smeri mirnih turističnih in športnih dejavnosti, otroško-mladinskih taborov, delavnic in podobnih vsebin. »Vendar pa ne želimo, da bi razvoj hostla spremenil namen, kot ga je predstavilo takratno vodstvo, in da bi tukaj potekale hrupne zabave. Česa takega si verjetno v svoji neposredni soseščini ne bi želel nihče.« Ali so se v hostlu hrupne zabave dogajale, soseda ni želela komentirati, je pa povedala, da tam živijo aktivni prebivalci z družinami, ki si tudi sami želijo mirnega življenja. Prav tako je zavrnila, da bi kdo od sosedov klical policijo, kot je bilo slišati na seji. »Nobeden od nas ni bil nikoli pobudnik, da bi se objekt zaprl oziroma ne bi deloval.«

Sklenila je, da obstajajo tudi vsebine, ki bi jih lahko izvajali v hostlu in bi bile sprejemljive za vse. »Prav tako sem prepričana, da se bomo v miru lahko dogovorili o vsem in našli rešitev, ki bo dobra za vse,« je poudarila. 

dom-borcev, vaneča, dom-spominov
Jure Kljajić
Hostel trenutno ne obratuje, ker si sosedje ne želijo glasnih zabavah v svoji bližini.

Drugih ne moti niti gostilna

O tem, ali so seznanjeni z dopisom sosedov, smo povprašali tudi Dušana Lazarja, predsednika sveta Krajevne skupnosti Vaneča. Dejal nam je, da so izvedeli, da se nekaj dogaja, uradno pa jih o tem ni nihče obvestil in je bilo to poslano na občino mimo njih. Dodaja, da so med podpisniki dopisa, ki je pristal na občini, večinoma priseljenci, zelo malo je staroselcev. Sam sicer meni, da je treba iti z napredkom naprej, ter podpira delovanje hostla, saj v občini primanjkuje nastanitvenih kapacitet. »Če bomo želeli le oazo miru, bomo siromašni, in če se bomo vsega otepali, to ne bo dobro za prihodnost,« pravi Lazar in dodaja, da je sam med krajani, predvsem mladimi, dobil pozitivne ocene o novem hostlu.

Prav tako nam je še povedal, da sam živi v središču Vaneče, v bližini gostinskega lokala, kjer ob koncih tedna potekajo različni dogodki. »Okoli nas je kar nekaj prebivalcev in nikogar nič ne moti. Ne oviramo jih pri dejavnosti, ker mora vsak preživeti. In tudi hostel mora,« je še jasen predsednik sveta krajevne skupnosti. 

hostel vaneča občina-puconci dom-borcev