vestnik

Hotel Diana: Lastnika bi jemala še iz prazne vreče

Majda Horvat, 25. 10. 2023
Nataša Juhnov
Podjetje Hotel Diana je v postopku poenostavljene prisilne poravnave.
Aktualno

Upniki ne morejo pričakovati poplačila, saj podjetje nima premoženja, prav tako ne finančnega dolga zaradi nakupa nepremičnine.

Podjetje Hotel Diana je v postopku poenostavljene prisilne poravnave. Poročilo o finančnem položaju in poslovanju podjetja razkriva, da je do oktobra 2022 ustvarilo 135 tisoč evrov prihodkov, zatem nič več. Kljub temu da podjetje ni poslovalo leto dni in ni imelo zaposlenih, so se kopičili neporavnani računi. Kratkoročne finančne obveznosti družbe Hotel Diana, ki jo prek podjetja Deri naložbe obvladuje soboški odvetnik Dejan Rituper, naj bi znašale 102 tisoč evrov.

Priložen seznam upnikov pa razkriva, da so dolg do podjetja ustvarili tudi njegovi ustanovitelji in z njimi povezane osebe. Odvetniška družba Ronnie Christopher Horvat izterjuje 23 tisoč evrov, Pika Petra Pevec Rituper, s. p. (soproga Dejana Rituperja), 4500 evrov, Mihael Recek 30 tisoč evrov in drugi. Dolg do finančne uprave znaša 13 tisoč evrov.

Upniki ne morejo pričakovati poplačila, saj podjetje nima premoženja, prav tako ne finančnega dolga zaradi nakupa nepremičnine. Ta je namreč v višini dva milijona evrov zajet v finančnih obveznostih podjetja Prekmurka v lasti Ronnieja Christopherja Horvata. Ustanovitelji Hotela Diana si bodo svoj vložek v propadlo podjetje verjetno skušali vrniti po vzporednih poteh. Ena takih je izdajanje visokih računov, neporavnane terjatve pa se zaradi prisilne poravnave ali stečaja odpišejo. Temu sledi poračun »preveč« plačanega davka.

Neizpolnjene obljube o oživitvi nekoč slavnega soboškega hotela, ki sta jih ob nakupu zapuščenega objekta natrosila Horvat in Rituper, niso edino, kar puščata za sabo. Marsikaj je ostalo neizpolnjeno tudi po sklenjeni najemni pogodbi z Domom starejših Rakičan, ki jo je direktor Zoran Hoblaj podpisal januarja lani zaradi potrebe po začasni preselitvi stanovalcev ob obnovi prostorov doma v Rakičanu. Čas najema se izteka, katera bo naslednja poteza lastnikov hotela, še ni jasno.

hotel-diana prisilna-poravnava