vestnik

Hotiške ribe so vse bolj priljubljene

Jože Gabor, 17. 7. 2023
Vestnik.si
Hotiških ribiški dnevi
Aktualno

Na Hotiških ribiških dnevih so tudi letos gostili veliko ljubiteljev rib, pripravljenih na hotiški način.

Ob ponudbi ribjih jedi so pripravili na dvodnevni prireditvi še kulturni in glasbeno-zabavni program. Pestro dogajanje je letos bilo na novi lokaciji, v naravnem okolju, ki so ga poimenovali Pri brodu, saj je v bližini na potoku obnovljen stari brod, ki je nekoč bil na valovih reke. Prejšnje leta je bila prireditev na parkirišču Nogača pri glavni cesti. Ob ribah, pripravljenih na hotiški način, sta bila na voljo še hamburger z ribami in ribja čorba, a se je večina obiskovalcev odločila za ocvrte hotiške ribe. Te bi bile navadne ocvrte ribe, če jih Hotižani ne bi pripravljali tako, kot so jih pripravljali njihovi predniki, pri čemer je zelo pomembna prava mera različnih začimb, v katerih se ribe pacajo. Tudi letos so jih pripravili in ocvrli okrog tisoč kilogramov.

hotiza, ribiški-dnevi
Vestnik.si
Hotiških ribiški dnevi


Hotiški ribiški dnevi so že vrsto let ena največjih kulinaričnih prireditev v Pomurju, ki pritegne obiskovalce tudi iz drugih območij Slovenije in iz tujine. Vsak večer je glasba v živo, tokrat je bila z Mambo Kingsi in Ansamblom Petra Finka, v soboto popoldne pa še z Duom Amadeus. V soboto popoldne so si obiskovalci lahko ogledali še skok padalcev na prireditveni prostor. Organizator dogodka je bila Nogometni klub Hotiza skupaj z drugimi društvi iz kraja. S tem ohranjajo spomin na čase, ko so bili krajani še bolj povezani z Muro, ki teče ob vasi, vedno pa so bili znani po pripravi odličnih ribjih jedi.

hotiza, ribiški-dnevi
Vestnik.si
Hotiških ribiški dnevi


Predsednik organizacijskega odbora šestindvajsetih Hotiških ribiških dnevov Stanko Gjerkeš je povedal, da so tako hotiške ribe, kakor tudi glasbeni in drugi program tudi letos pritegnili na Hotizo veliko obiskovalcev: »Pokazalo se je, da je odločitev za novo lokacijo prireditve bila pravilna. Na prireditvi sodeluje veliko krajanov in je kljub vročini ves čas odlično vzdušje. Načrtujemo registracijo blagovne znamke Hotiški ribiški dnevi. V 25 letih smo z izkupičkom od prireditve veliko vlagali tudi na urejenost in turistični razvoj vasi in tudi letos bo tako.« Nekaj denarja vsako leto razdelijo med društva, nekaj pa namenijo za turistične projekte v vasi.

hotiza, ribiški-dnevi
Vestnik.si
Hotiških ribiški dnevi


Simbol prireditve je ribič Tinč, dodaja Gjerkeš, saj so ugotovili, da so v preteklosti bili najboljši ribiči v vasi z imenom Tinč, oziroma Martin. Na prireditvenem prostoru je leseni spomenik ribiču Tinču: »Na Hotizi so v preteklosti živeli ljudje z Muro. Vaščan so bili mlinarji, büjraši, ribiči…Koncem osemnajstega stoletja je bilo ob vasi sedem mlinov na Muri, kar je bilo največ na tej reki v eni vasi. Takrat se je gospodarska moč kraja merila s tem, koliko moke pridela katera vas, zato so proglasili Hotizo za gospodarsko najmočnejši kraj.« Ob mlinih in na domovih so vedno veliko pripravljali ribje jedi. Od leta 1900 do 1956 je bila ob glavni cesti na Hotiza gostilna Pri Lizi, katera je bila daleč naokrog znana po odličnih ribjih jedeh zato so govorili: Na Hotizi pri Lizi so vedno dobre ribe na mizi.

hotiza, ribiški-dnevi
Vestnik.si
Hotiških ribiški dnevi

hotiza ribiški-dnevi