vestnik

Hotiški dnevi mürskih rib že petindvajsetič

Jože Gabor, 31. 7. 2022
Jože Gabor
Jubilejni hotiški dnevi
Aktualno

Na Hotizi so petindvajsetič organizirali prireditev Hotiški ribiški dnevi, s katero se spomnijo časov, ko so krajani bili še močno povezani z reko Muro, znani pa so bili tudi po odličnih ribah, pripravljenih na hotiški način.

Dvodnevno prireditev je na prireditvenem prostoru Nogača organiziralo Turistično društvo Hotiza v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Hotiza in drugimi društvi iz vasi. Začelo se je s kulturnim programom,na katerem so nastopili hotiški otroci, ki obiskujejo vrtec in osnovno šolo, predstavile pa so se tudi skupine Kulturnega društva Hotiza. Po kulturnem programu je sledila zabava z ansamblom Polanski zvoki. Drugi dan prireditve so organizirali 23. izbirno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov Pomurja. Druženje je potekalo ob glasbi Dueta EM. Ves čas prireditve so bile obiskovalcem na voljo ribe na hotiški način, ki so jim mnogi odnesli tudi s sabo. Obiskovalci prireditve so lahko kupili ročna dela ali se podali na ogled Hotize in obmurske pokrajine ali se sprehodili na učni poti ribiča Tinča.

hotiza, hotiški-ribiški-dnevi
Jože Gabor
Jubilejni hotiški dnevi

Organizatorji so na kulturni prireditvi ob otvoritvi Hotiških ribiških dnevov predstavili tudi zgodovino kraja in hotiških rib ter čase, ko je pred regulacijo reka Mura tekla še tik ob vasi. Hotiza pa je bila znana tudi po gostilni pri Lizi, ki je bila odprta od leta 1900 do 1954, v kateri je ves čas dišalo po ribjih jedeh. S prireditvijo Hotiški ribiški dnevi so postali znani po vsem Pomurju pa tudi drugje po odličnih ribah, pripravljenih na tradicionalni hotiški način, katerega recept sega v daljno zgodovino hotiških ribičev. Prireditev Hotiški ribiški dnevi je postala z leti ene največjih turistično-kulturnih prireditev v lendavski občini ter ena največjih kulinaričnih prireditev v Pomurju. Obiskovalcev v času prireditve postrežejo okrog dva tisoč kilogramov rib.

hotiza, hotiški-ribiški-dnevi
Jože Gabor
Jubilejni hotiški dnevi

V prireditve je vloženo veliko prostovoljnega dela in je dogodek, ki močno poveže krajane. Ob tem pa je seveda še veliko dobre volje in odnosov ter seveda druženja in zabave. Veseli jih, da pridejo gostje iz vse Slovenije, pa tudi Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Izkupiček prireditve ja vsako leto namenjen za kako naložbo v turistični razvoj kraja, tako, da so s skupnimi močmi v četrt stoletja ustvarili turistično zanimiv in urejen kraj, v katerem si lahko obiskovalci ogledajo veliko kulturnih, naravnih in turističnih zanimivosti. Kraj je pred izgradnjo mostu bil povezan s sosednjimi kraji na Hrvaškem z brodom, na Hotizi pa so imeli v nekam obdobju tudi največ mlinov na Muri med pomurskimi kraji, saj jih je bilo kar sedem. Skozi vas je pred mnogimi leti peljala rimska pot, ki je povezovala rimsko Poetovio (Ptuj) z večjimi naselji na Madžarskem.

hotiza, hotiški-ribiški-dnevi
Jože Gabor
Jubilejni hotiški dnevi

hotiza hotiški-ribiški-dnevi dogodek