Razglasil je chefa leta, chefinjo tradicije, chefa prihodnosti, najboljšega sommelierja, najboljši POP, najboljšo slaščičarno in mladega talenta. To je postal Leon Pintarič iz gostilne Rajh Bakovci. »Naslov mi pomeni veliko in potrjuje moje delo in vsakodnevni trud. Hkrati je tudi spodbuda za nadaljnje delo,« je povedal Pintarič, ki kot predstavnik pete generacije nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuČrno-beli pripravljeni na derbi z vodilnimi zmaji: "Ne bomo jih šparali," sporoča Drobne
Fazanerija bo sredi nedeljskega popoldneva prizorišče derbija med Muro in Olimpijo.
Ob razglasitvi najboljših, ki je zaradi epidemioloških razmer potekala po spletu oziroma v videooddaji, je mladi kuhar dejal, da se vedno ozira na tradicijo, na tradicionalne recepte, ki jih skuša nadgraditi in ustvariti čim bolj mladostne, pri tem skuša na krožnik postaviti čim več lokalnih sestavin. »Ideje za nove krožnike nastajajo sproti. Včasih v kuhinji, včasih na sprehodu v gozdu, pa tudi na potovanjih.« Poleg tega črpa ideje za kreacijo svojih jedi iz posodobljenih starih madžarskih receptov kuharskega mojstra Heinza Reitbauerja iz restavracije Steirereck na Dunaju. »Do sedaj me je omenjeni chef najbolj navdušil. Njegova kuhinja je zelo precizna, okusi pa zelo intenzivni.«
»Kuhajte igrivo«
Pintarič vsem mladim kuharjem svetuje, naj na svoji kuharski poti obiščejo čim več gostiln in restavracij, saj bodo le tako spoznali raznolikosti, ki jih gastronomija ponuja. »Naj kuhajo igrivo, negujejo stare recepte in stare okuse. Če je namreč pot dobro začrtana, iščeš ideje v tradicionalnih receptih, trendi pa so le pika na i novih krožnikov,« je o izzivih kuharstva in sledenju novim trendom, ki jih narekuje gastronomija, dejal sogovornik. Zaradi epidemije trenutno nima možnosti za dodatna izobraževanja v tujini, saj so tudi tam restavracije in gastronomske institucije zaprte. »Zaprtje gostiln slabo vpliva na nas, na naše zaposlene, pa tudi na učence, ki se šolajo za gostinski poklic. Ne morejo opravljati delovne prakse pri gostincih, da bi lahko v živo pridobili nova znanja in vpogled v akcijo v pravi kuhinji.«
Mnogi ljubiteljski kuharji, ki jih veseli ustvarjanje in preizkušanje novih jedi, sodelujejo tudi v kuharskih šovih, ki so se tako v svetu kot pri nas precej razširili. »Ti šovi so dobri za gledalce, pa tudi za tekmovalce, ki nimajo izkušenj v profesionalni kuhinji,« o njih meni Leon Pintarič in doda, »verjetno si zato niti ne predstavljajo, kakšen izziv je delati to vsak dan, za vsakodnevnega gosta, ki ga moraš prepričati s krožniki in postrežbo in hkrati poskrbeti, da se vedno znova vrne.«
Kuharske kape za najboljše
V gastronomskem vodniku za leto 2021 je predstavljenih 153 restavracij, več kot 80 pop zbirališč, 67 vinskih kleti s 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 značilnih slovenskih živil. Vodnik je vsako leto osvežen, letos tako ni več najboljše restavracije, temveč je bil opravljen izbor najboljših restavracij, ki so prejele po štiri kuharske kape, s katerimi grafično označijo kakovost restavracij. To so Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Hiša Denk, Ošterija Debeluh ter restavraciji Mak in Strelec.