vestnik

Igor Zorčič ustanovil stranko Lide - Ni zgolj anti-Janša stranka, ampak alternativa vsemu slabemu

A. G., STA, 12. 1. 2022
Bobo
Igor Zorčič
Aktualno

V slovenski politični prostor je prišla nova politična stranka Lide - Liberalni demokrati, njen predsednik pa je aktualni predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

A Zorčič je le eden od do treh članov predsedstva stranke, ki še ostajajo nezapolnjena, kar naj bi bil znak za prihodnje povezovanje. Umeščajo pa se v levo sredino. 

Kot poroča N1info je Zorčič za ustanovitev nove stranke Zorčič navedel dva osrednja razloga, in sicer škodljivost trenutnih političnih razmer za državljane in za ugled države ter odsotnost politične stranke, v kateri bi številni državljani prepoznali svoje vrednote in pričakovanja.

igor-zorčič
Bobo
Igor Zorčič

Ozračje zastrupljeno, alternative slabe 

Po Zorčičevih navedbah je družbeno ozračje zastrupljeno, politika je prežeta z medsebojnimi zamerami, medstrankarsko sodelovanje temelji na pričakovanih finančnih, kadrovskih in političnih koristih. Največjo odgovornost za takšno stanje po Zorčičevem prepričanju nosi vladajoča koalicija, ki se ukvarja z razgradnjo neodvisnih medijev, policije, tožilstva in pravosodja, ne spoštuje zakonov, po Twitterju obračunava z državljani.

“Na drugi strani tudi opozicija ne ponuja zadovoljive alternative. Zgolj nasprotovanje predsedniku vlade ali njegovi stranki, žuganje, s kom vse se posamezne stranke opozicije ne bodo pogovarjale, in opisovanje trenutnega stanja s težkimi besedami ni dovolj. To ni nič. To je lahko kritika, ni pa vizija,” je v govoru poudaril prvi mož Lide in svojo stranko označil kot “alternativo vsemu slabemu”, še pišejo na spletnem portalu N1info. 

Po Zorčičevih besedah Lide ni zgolj “anti-Janša stranka”. Kot njene osrednje vrednote je navedel svobodo, odgovornost, toleranco in enakopravnost. Te vrednote je novoustanovljena stranka izpostavila tudi v svojem programu.

V Lide napovedujejo, da se bodo zavzemali za krepitev najširšega družbenega sloja, t.i. srednjega razreda, ki da vedno bolj izginja, ter za zaščito najbolj ranljivih.

Čakajo jih pogovori, s kom, ne razkrivajo

"Bistveno pa je, da se ne osredotoča okoli osrednjega igralca, osebe, temveč okoli programa," je po ustanovnem kongresu stranke dejal Zorčič. Program, kot je zapisan, je sicer abstrakten, a je po Zorčičevih besedah "ideološki kompas za pripravo volilnega programa".

Pred stranko bodo ob registracijskih postopkih tudi aktivnosti v smeri povezovanja z drugimi akterji. Stranka je namreč po Zorčičevih besedah pripravljena na povezovanje in tako je ustrojen tudi statut. Tako so danes ob volitvah članov v svet stranke tudi tam "z namenom povezovanja" pustili odprta mesta. "Tako da nas v prihodnjih dneh čakajo številni pogovori," je dejal Zorčič. Pri čemer pa ni želel razkriti, s kom se pogovarjajo oziroma koga vidijo kot morebitnega partnerja.

robert golob bobo
Bobo
Robert Golob

Golob sestankuje s KUL

Kot še poroča N1info, Robert Golob nadaljuje sestanke s prvaki strank KUL. Kot poudarja, koalicijo KUL vidi kot potencialnega zaveznika. Potem ko se je v torek na spoznavnem srečanju sestal s predsednico SD Tanjo Fajon – izmenjala sta poglede na aktualno politično dogajanje in stanje v državi – je danes navezal še stik s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem in s koordinatorjem Levice Lukom Mescem. Z njima naj bi se ločeno sestal prihodnji teden. Po posamičnih sestankih s prvaki strank KUL naj bi sledilo še srečanje z vsemi skupaj.

igor-zorčič lide liberalna-demokracija