vestnik

Igralec Vladimir Vlaškalić prejel Severjevo nagrado

A. N. R.R., 21. 12. 2020
Damjan Švarc
Vladimir Vlaškalić s svojo izjemno odrsko prezenco zmore prežariti celoto neke uprizoritve, ji zagotoviti pravi naboj in vanj potegniti ves ansambel, pravijo v žiriji.
Aktualno

Severjeva nagrada za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih je letos šla v roke tudi Vladimirju Vlaškalića, članu igralskega ansambla SNG Drama Maribor, ki se je kot igralec začel kaliti na murskosoboškem gledališkem odru.

Vladimir Vlaškalić si je nagrado prislužil z nizom odličnih vlog, med katerimi so John Halle v drami Lov na čarovnice Arthurja Millerja, Andraž v poetični drami Grmače Daneta Zajca in Arnolf v Molierovi komediji Šole za žene. V svoji različnosti te tri vloge pričajo o širini Vlaškalićeve igralske umetnosti, je prepričana žirija.

Beltinci, 100
Nataša Juhnov
Beltinci, 100.let priključitve Prekmurja , DRUŽABNA,Simona Cizar, Anita Gregorec, Vladimir Vlaškalič,Tjaša Železnik, Primož Ekart

Kot so še zapisali, Vlaškalić gledalca pretrese z neverjetno neobrzdano energijo. Silovit je tudi v tišinah in obvladani umirjenosti, pa celo, ko se umakne v ozadje. »Z izjemno odrsko prezenco zmore prežariti celoto neke uprizoritve, ji zagotoviti pravi naboj in vanj potegniti ves ansambel,« ugotavlja žirija in dodaja, da se avtentično znajde v različnih uprizoritvenih estetikah, obenem se z lahkoto vživi v like ali vsebine različnih vrst in žanrov.

Dramski igralec Vladimir Vlaškalić se je rodil leta 1974 v Murski Soboti in se že zgodaj začel kaliti na domačem gledališkem odru, kasneje pa je v Ljubljani na AGRFT zaključil študij dramske igre in umetniške besede.

Ustvaril je kar nekaj odmevih gledaliških vlog in leta 2002 za Carla v Razmadežni Sarah Kane prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca. Mladega, zagnanega igralca, ki je opozoril nase z neverjetno neobrzdano energijo, ki jo premišljeno in prefinjeno vpleta v kreacije svojih likov, je igralska pot vodila po skoraj vseh slovenskih gledališčih dokler se ni leta 2009 zaposlil v Drami SNG Maribor. Ves čas je prisoten tudi v filmskem svetu, videli smo ga v celovečernih filmih Sladke sanje, Varuh meje, Rezervni deli, v kratkih filmih Z ljubeznijo, Made in Slovenia, Agape in televizijskih nadaljevankah.

Dobitnike prestižnih nagrad, ki jih že 50 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlogov iz zadnjih dveh gledaliških sezon izbrala strokovna žirija. Predsedovala ji je igralka Silva Čušin, članice pa so bile igralka Nataša Barbara Gračner in dramaturginje Diana Koloini, Tea Rogelj in Zala Dobovšek.

Poleg Vlaškaliča je Severjevo nagrado prejela tudi Jette Ostan Vejrup, nagrado za stvaritev študenta dramske igre sta si prislužila Gaja Filač in Klemen Kovačič. Nagrada za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa je pripadla Bojanu Visterju.

Med pomurskimi ustvarjalci sta Severjevo nagrado nazadnje, leta 2010, prejeli Nataša Matjašec Rošker, SNG Drama Maribor, in Mira Rebernik Žižek, KUD Ivan Kaučič Ljutomer, za stvaritev v ljubiteljskem.

vladimir-vlaškalić igralec severjeva-nagrada