vestnik

IJS: Ob enakem trendu razvoja epidemije prehod v oranžno fazo naslednji teden

Vestnik/STA, 4. 8. 2021
Nataša Juhnov
Bomo uspeli ustaviti eksponentno rast epidemije?
Aktualno

Na Institutu Jožef Stefan so predstavili najnovejšo projekcijo širjenja covida-19 v Sloveniji. Strokovnjaki ugotavljajo, da epidemija narašča vse hitreje in pozivajo k cepljenju.

Kot so zapisali v svoji projekciji na Institutu Jožef Stefan (IJS), epidemija narašča vse hitreje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Lansko leto je v tem obdobju epidemija upadala. Vse pomembnejšo vlogo ima po njihovih navedbah naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče.

Po kriterijih ECDC smo v zeleni fazi, v oranžno bomo predvidoma prešli naslednji teden. Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni z lahkoto presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so pozvali na IJS.

IJS prognoza
Institut Jožef Stefan
Negotovosti ocenjenih datumov so velike, poudarjajo na IJS.

Kužen vsak 1000. prebivalec

Reprodukcijsko število R je več kot 50 % večje, kot je bilo pred enim letom, kar je zaskrbljujoče. Če se bo to razmerje ohranilo tudi v prihodnosti, eksponentne rasti epidemije v jeseni ne bo možno ustaviti niti s strogimi ukrepi, so opozorili. Trenutno je po ocenah IJS delež kužnih približno 0,1 % prebivalstva oziroma približno vsak 1000. prebivalec, delež različice delta v populaciji pa je zdaj že skoraj 100 %.

Pripravili so tudi več projekcij razvoja epidemije ob različnih reprodukcijskih številih. Ob predpostavki, da lokalno reprodukcijsko število ostane 1,25 in da dnevno uvozimo 15 okužb, bi bilo 25. avgusta v bolnišnicah že okoli 70 bolnikov, od tega približno 15 na intenzivni negi, umrlo pa bi še osem covidnih bolnikov, še ugotavljajo na IJS.

Včeraj je bilo sicer v Sloveniji odkritih 139 novih okužb, koliko je novih primerov v Pomurju, pa lahko preverite TUKAJ.

epidemija covid--19 institut-jožef-stefan projekcija