vestnik

Inšpekcija opozarja zaradi uničevanja mejic in sekanja zarasti ob bregovih voda

Vestnik.si, 10. 4. 2024
Lovska inšpekcija
Inšpekcija opozarja zaradi uničevanja mejic in sekanja zarasti ob bregovih voda
Aktualno

Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporočata, da lovska inšpekcija v pomladanskem obdobju beleži močno povečan pojav sekanja zaradi mejic in zarasti ob vodnih kanalih. Poveča se tudi število kurjenj starega travinja zaradi čiščenja površin. Opozarjajo, da gre za kršitev določil zakona o divjadi in lovstvu, ki se nanašajo na prepoved nekaterih posegov na kmetijskih zemljiščih in ob bregovih voda.

Zakon o divjadi in lovstvu zaradi varstva in zaščite biotopov divjadi in tudi mnogih zaščitenih živalskih vrst prepoveduje sekanje, požiganje ali drugačno uničevanje živih mej, grmišč in s suho zarastjo poraslih površin po pašnikih, travnikih in poljih v času gnezdenja ptic in poleganja mladičev med 1. marcem in 1. avgustom. Prav tako je prepovedano sekanje zarasti ob vodnih bregovih, čiščenje odvodnih kanalov in praznjenje vodnih zajetih med omenjenim obdobjem. 

"Vzdrževanje površin s košnjo, tudi ob vodnih kanalih, je dovoljeno, če se izvaja vsako leto in je to del dobre kmetijske prakse. Večletne zarasti v navedenem obdobju ni dovoljeno odstranjevati," so dodali. 

Navajajo pa še, da zakon določa, da bi si morali lastniki in izvajalci del prizadevati za ohranjanje površin, ki nudijo ustrezno bivalno okolje prostoživečim živalskim vrstam. V kmetijski krajini lastnik zemljišča oziroma izvajalec del si mora prizadevati za ohranjanje oziroma novo osnovanje skupin drevja in grmovja tako, da pusti najmanj eno desetino površine v prvotni zarasti, izvajalec mora tudi pri urejanju vodotokov ohranjati posamezne odseke stare struge ter rastoče drevje in grmovje na njihovih bregovih oziroma s saditvijo drevesnih in grmovnih vrst zagotoviti nepretrgano zarast vsaj enega od obeh bregov struge. 

Lovska inšpekcija nadzor nad tovrstnimi kršitvami izvaja čez celo leto in pri tem sodeluje z lovsko-čuvajsko službo pri upravljavkah lovišča in z naravovarstvenimi nadzorniki.

lovska-inšpekcija nadzor sekanje