vestnik

Inšpekcija opravila nadzor v lendavski bioplinarni, od koder je zaradi prisilnega odprtja glavnega ventila iztekal digestat

Vestnik.si, 7. 3. 2023
Majda Horvat
V bioplinarni v Trimlinih je minuli konec tedna iz enega od fermentorjev prišlo do izpusta določene količine gošče, ki je delno stekla tudi v bližnji potok Kopico.
Aktualno

Inšpektorica za okolje je včeraj opravila inšpekcijski nadzor v bioplinarni v Trimlinih, kjer je iz enega od fermentorjev prišlo do izpusta določene količine gošče, ki je delno stekla tudi v bližnji potok Kopico. Minuli konec tedna, ko je prišlo do iztekanja, so na teren odšli gasilci in policija, kriminalisti so odvzeli vzorce.

Inšpektorica za okolje je opravila izredni inšpekcijski nadzor, pri tem pa je ugotovila, da je prišlo do izlivanja snovi iz F1 bioplinarne Lendava v okolje zaradi prisilnega odprtja in poškodovanja glavnega ventila, počene medenine in odvitih vijakov na ventilu. Na vratih fermentorja z oznako F6 je bilo poškodovano tudi tesnilo, ki ga je, kot je povedal oskrbnik bioplinarne, poškodoval neznani povzročitelj. 

V nadzoru je bilo ugotovljeno še, da je neznani povzročitelj 4. marca na objektu izklopil transformacijsko postajo za lastno rabo, s tem pa samodejno zapiranje ventilov na fermentorjih ni več delovalo. 

Črna in smrdeča snov v času pregleda iz bioplinarne ni več iztekala, so pa ostale sledi izpuščanja snovi iz fermentorja bioplinarne na asfaltno površino pred fermentorjem, na bližnje kmetijsko zemljišče in navzdol po brežini potoka Kopica na južni strani bioplinarne. Kot še izhaja iz inšpekcijskega nadzora, je bilo v potoku Kopica opaziti površinske pene, zadržane med vodno vegetacijo, voda v potoku pa je bila v delu, kjer je bilo zaznati sled izpusta, že bistra in brez vonja. Tudi drugje, na kmetijskem zemljišču in asfaltni površini, ni bilo več opaziti zadržane tekočine oziroma snovi iz bioplinarne. Kot še navajajo, naj bi po besedah oskrbnika iz bioplinarne izteklo med 100 in 200 kubičnih metrov snovi, po navedbah policije pa med 200 in 300 kubičnih metrov snovi. 

Dogajanje si je v času, ko je do iztekanja prišlo, ogledal tudi župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je, kot poroča STA, prepričan, da gre za neodgovorno in namerno dejanje, saj digestat ni iztekal prvič. 

Bioplinarna je bila nekoč last podjetja Ecos, ki je končalo v stečaju, konec 2019 pa jo je kupilo neznano podjetje Egytec Energy, ki je v 100-odstotni lasti Mohameda Fekry El-Saidya z naslovom v Belgiji.

bioplinarna-lendava trimlini digestat