vestnik

Inšpekcijski nadzor razkril neustrezno ukrepanje osnovne šole ob več primerih nasilja. Ravnatelj pravi, da so eno vsakodnevni konflikti, drugo zaporedna nasilna dejanja

Ines Baler, 10. 2. 2024
Jure Kljajić
Na Osnovni šoli Tišina je bil novembra lani opravljen redni inšpekcijski nadzor, ki je odkril nepravilnosti pri obravnavanju vrstniškega nasilja.
Aktualno

Šolska inšpektorica navedla več opozoril in predlogov. Na šoli pravijo, da imajo ničelno toleranco do nasilja.

Na Osnovni šoli (OŠ) Tišina je bil 29. novembra lani redni inšpekcijski nadzor. Načrtovan je bil z letnim načrtom dela, v okviru rednih nadzorov pa inšpektorat za šolstvo spremlja vzgojno delovanje 30 šol. Zaradi podatkov, da je v zapisniku nadzora navedenih več primerov vrstniškega nasilja na šoli, smo preverili, ali to drži. Na inšpektoratu so za Vestnik pojasnili, da so bili šoli izdani nekateri upravni ukrepi, ki so še v uresničevanju, zato pred koncem postopka ne morejo poročati o vsebini. Smo pa zapisnik o opravljenem nadzoru, ki ga je podpisala šolska inšpektorica Marija Karba, v uredništvu vseeno pridobili. Ugotovitve nadzora so razdeljene na tri sklope, na vzgojne akte šole, postopek sprejemanja in usklajenost z zakonodajo, obravnavo vzgojne problematike ter na vodenje dokumentacije in druge ugotovitve.

Inšpektorica je izrekla osem opozoril in štiri predloge. Opozorila se med drugim nanašajo na objavo hišnega reda na spletni strani šole, dopolnitev vzgojnega načrta, šola je morala prepovedati dežuranje učencev pri vhodu v šolo ter spremeniti pravila šolskega reda. V delu zapisnika, ki omenja nasilje v šolskem prostoru, je zapisano, da je šola v tem šolskem letu že vzgojno ukrepala. Dvema sedmošolcema sta bili izrečeni opozorili pred vzgojnim opominom. Eden od učencev je septembra lani žalil drugega in ga po hrbtu udaril z loparjem za badminton. O fizičnem nasilju je bila obveščena tudi policija. Kot je zapisano, je šola z obema opravila razgovor, svetovalna služba tudi s starši, učenca pa sta se morala opravičiti. Obvestilo o dogodku je bilo poslano še centru za socialno delo. Učenca in starši so nato podpisali prejem opozorila pred vzgojnim opominom, a je inšpektorica ugotovila, da iz dokumenta ne izhaja, kdo je izrekel ukrep. Zato mora zavezanec pripraviti obrazec za izrek vzgojnega ukrepanja, kjer bo navedeno, kdo izreka ukrep.

simbolična, osnovna-šola-tišina
Jure Kljajić
V šolskem letu 2022/23 je šola izrekla šest vzgojnih ukrepov, v tekočem šolskem letu pa pet vzgojnih ukrepov in dva vzgojna opomina.

Stanje v razredu se izboljšuje 

V zapisniku še piše, da so bili na podlagi prejetih pobud o vrstniškem nasilju pregledani postopki vzgojnega delovanja in ukrepanja. V pobudah so opozorila, da v šoli neustrezno ukrepajo ob zaznavi nasilja. Opisana sta dva primera. Eden je, da je bil šestošolec v šolskem letu 2022/23 nasilen do učencev (sošolca je udaril s pestjo v oko, drugemu je grozil, da ga bo ubil, učencem grozil, da jim bo izpulil zobe) in učiteljev. Drugi primer: učenec sedmega razreda je grozil, da bo v šolo prinesel revolver in jih postrelil. Iz zapisnika izhaja, da so bili na nadzoru prisotni ravnatelj Janko Durič, pomočnica ravnatelja Hema Hanc in dve svetovalni delavki. »Zagotovili so, da navedene obtožbe slišijo prvič,« je zapisala Karbova. Nadalje piše, da so omenjeni sklepali, da gre za učenca s posebnimi potrebami, ki da je zelo impulziven. Svetovalni delavki sta predstavili aktivnosti, ki so bile izvedene z njegovim razredom, učenci in starši. Odnosi v razredu še niso dobri, a se stanje izboljšuje, je v nadzoru menila Hančeva. Inšpektorica pa je predlagala, da zavod v obravnavo problematike vključi svetovalno storitev svetovalnega centra iz Veržeja.

Do neukrepanja ob žaljenju in davljenju sošolcev naj bi, tako izhaja iz navedb v pobudi, prišlo v enem od letošnjih 8. razredov. Razredničarka je na nadzoru zatrdila, da nasilja v razredu ni zaznati, o davljenju ne ve nič. Dejala je le, da ima težave v odnosih z drugimi učenka, s katero se nihče noče družiti. »Učenci se je izogibajo, ker je njena mati nasilna do njih in njihovih staršev,« je zapisala Marija Karba, inšpektorica za šolstvo.

simbolična, osnovna-šola-tišina
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Zadnji incident se je zgodil 23. novembra lani, na igrišču, ko ji je učenec pokazal sredinec. Javna delavka, ki je to videla, je učenca opozorila na neprimerno vedenje, učenka pa je odšla k svetovalni delavki. Po razgovoru je učenka hotela drugemu učencu primazati klofuto, a so ji to preprečili. Učenca, ki sta bila še vpletena, pa sta zagrozila, da se bosta obesila. Svetovalna služba je obvestila starše, po koncu pa da so se učenci opravičili. Mama učenke naj bi naslednji dan začela groziti še materi učenca, pozneje pa nekaj učencev obtožila žalitev hčerke. Tudi z gospo je bil opravljen razgovor, na koncu pa so se učenci spet opravičili. Prisotni na nadzoru so sodeč iz zapisnika opozorili, da si učenka z mamo večkrat izmisli obtožbe. Na primer, da so učenci potisnilo učenko po stopnicah, čeprav se je sama spotaknila, in dodali, da je primer obravnavala tudi policija.

Na policiji smo preverjali, kolikokrat so v zadnjem obdobju posredovali na tišinski šoli, a so iz soboške policijske uprave odgovorili, da zaradi varstva osebnih podatkov in morebitne prepoznavnosti ter s tem izpostavljenosti žrtve nasilja ne morejo govoriti o podrobnostih. 

Naložila dodatne aktivnosti 


Inšpektorica je v zapisniku po teh primerih predlagala, naj ravnatelj izvede dodatne aktivnosti za opolnomočenje strokovnih delavcev za ukrepanje v primerih zaznave vrstniškega nasilja. Naj jih ponovno opozori na dolžnost izvajanja vzgojnega ukrepanja skladno z zakonodajo in internimi akti šole, s takojšnjo in procesno intervencijo in upoštevanjem načela vrstniškega nasilja. Pri tem naj ne minimalizirajo nasilja in ne soočajo žrtve in povzročitelja. Prav tako naj ravnatelj zadolži strokovne organe, da na vzorcu analizirajo vzgojno delovanje in ukrepanje na šoli v zvezi z vrstniškim nasiljem, organizira interni strokovni tim, strokovno izpopolnjevanje strokovnih delavcev s pomočjo zunanjih strokovnjakov. Šolska svetovalna služba pa naj začne delati z osmošolko, če prihaja do opozoril, da je žrtev vrstniškega nasilja.

Sodelujejo s starši

Na naše poizvedovanje je ravnatelj OŠ Tišina Janko Durič odgovoril, da so nekatere pomanjkljivosti odpravili. Dopolnili so pravila šolskega reda, vzgojni načrt ter hišni red šole. »To smo storili po opravljenih aktivnostih z učenci – izpolnitvijo vprašalnikov za učence, starše in učitelje. Sledili so sestanki predstavnikov šolske skupnosti, pedagoška konferenca strokovnih delavcev šole, sestanek sveta staršev in seja sveta zavoda. Z vprašalniki smo dobili mnenja s področja konfliktov med učenci, vrstniškega nasilja in drugih dejavnosti dela in življenja zavoda.«

Durič je opozoril na razliko med konflikti in nasiljem. »Eno so vsakodnevni konflikti, ki se zgodijo med otroki, kar še ni nasilje. Nasilje je večkratno zaporedno dejanje, ki se stopnjuje. Starši so upravičeno zaskrbljeni za svojega otroka, vendar vsi odnosi med učenci niso nasilje in prepričan sem, da naša šola po tem nič bolj ne izstopa. Vse situacije rešujemo sproti, tako da se raziščejo vse okoliščine, in potem vzgojno ukrepamo v skladu s pravili šolskega reda,« pravi Durič. Obenem se morajo učenci o konfliktih pogovarjati pri razrednih urah in v oddelčni skupini lahko po njegovem težave najučinkoviteje in hitro rešijo. Zaznava sicer, da je več konfliktov po obdobju pouka na daljavo. V šolskem letu 2022/23 je bilo izrečenih šest vzgojnih ukrepov, v tekočem šolskem letu pa pet vzgojnih ukrepov in dva vzgojna opomina.

8d14917c861b7a985a120e7410985f07
Aleš Cipot
Janko Durič: »Ob podpori staršev bodo zelo redki primeri vrstniškega nasilja zbledeli. S starši posameznega oddelka po opravljenih dejavnostih podpore načrtujemo skupni roditeljski sestanek z oddelčnim učiteljskim zborom.«

Šola februarja in marca načrtuje dodatne dejavnosti ob podpori zunanjih strokovnjakov v smislu dovzetnosti otrok za opolnomočenje strokovnih delavcev in staršev. Zagotavlja, da imajo na šoli ničelno toleranco do nasilja. »Ob podpori staršev bodo zelo redki primeri vrstniškega nasilja zbledeli. S starši posameznega oddelka po opravljenih dejavnostih podpore načrtujemo skupni roditeljski sestanek z oddelčnim učiteljskim zborom,« je napovedal ravnatelj.

Kaj pravi svet zavoda?

Z inšpekcijskim nadzorom in ugotovitvami je seznanjen tudi svet zavoda OŠ Tišina. Predsednica sveta Manuela Filipič prav tako trdi, da na šoli velja ničelna toleranca do vsakršne oblike nasilja. »Ob morebitnih zaznavah vedenjskih odklonov pa ravnamo v skladu s pravili šolskega reda in vzgojnim načrtom. Šola veliko dela tudi za preventivo.« Svet zavoda bo počakal, da se postopek konča, in nato bo na eni od sej obravnaval vsebino poročila in se odzval. Kot smo še izvedeli, bodo o problematiki predvidoma govorili tudi na naslednji seji sveta Občine Tišina.

osnovna-šola-tišina inšpekcijski-nadzor nasilje ukrepi