vestnik

V Pomurskih mlekarnah odkupujejo le slovensko mleko

Timotej Milanov, 3. 1. 2021
Pomurske mlekarne
Pod vodstvom Anthonyja Tomažina je Pomurskim mlekarnam uspelo tri leta pred rokom dokončati postopek prisilne poravnave. Letos je družba ustvarila milijon evrov dobička.
Aktualno

Direktor Pomurskih mlekarn Anthony Tomažin je kapitalski vlagatelj in investitor v slovensko gospodarstvo. Je lastnik petih podjetij, ki delujejo v turistično-gostinski dejavnosti, v živilski industriji ter na področju informacijske tehnologije.

V Pomurskih mlekarnah je trenutno 160 zaposlenih, kar je skoraj 40 več kot pred dvema letoma, ko je Tomažin kupil podjetje, poudarjajo v družbi. Lani so predelali okoli 55 milijonov litrov mleka, kar je za 10 odstotkov več leto poprej. Po rekordni prodaji decembra je družba lani ustvarila skoraj 39 milijonov evrov prihodkov. Podvojili so tudi investicije v primerjavi s preteklim letom. Navedeni podatki kažejo, da jim je očitno uspelo po letih negotovosti podjetje vrniti na pravo pot.

V zadnjem času Pomurske mlekarne uspešno poslujejo, pred rokom ste dokončali postopek prisilne poravnave, v letu 2020 je imela družba milijon evrov dobička. Tudi za prihodnja leta načrtujete desetodstotno rast prodaje. Kaj je bilo ključno, da ste tako preusmerili tok poslovanja podjetja?

»Ključen za uspešno poslovanje je spremenjen poslovni model, ki je prinesel jasno usmeritev podjetja na prodajo rentabilnejših izdelkov, stalno zavezanost učinkovitosti poslovanja ter skrb za ohranjanje in razvijanje korektnih poslovnih odnosov z našimi partnerji tako na nabavni kot na prodajni strani. Pred nami so še veliki izzivi, predvsem v smeri povečevanja dodane vrednosti, povečevanja prodaje v izvozu ter v modernizaciji tehnološke opreme. Smo pa prepričani, da bomo z motiviranimi zaposlenimi in razvijanjem partnerskih odnosov to v prihodnjih letih dosegli.«

Minili sta dve leti od takrat, ko ste kupili Pomurske mlekarne. Kako se znajdete v živilskopredelovalni industriji glede na to, da prihajate iz drugih vod? Kateri so največji izzivi, na katere ste ob tem naleteli?

»Poslovno delovanje in osebno bivanje v obeh 'mojih' državah, Sloveniji in Avstraliji, me je vse življenje, prek širokega kroga izzivov in iz njih izvirajočih izkušenj ter zaradi pestre različnosti med njima vedno izpolnjevalo in gradilo. Zakaj kapitalska naložba v Pomurske mlekarne? Fokus je bil v celovitem obvladovanju zelo zahtevnega poslovnega projekta, v popolnoma novi panogi in novi slovenski regiji. Z današnje časovne perspektive postavljam absolutno pozitiven predznak moji odločitvi. Finančna stabilizacija in poslovni preobrat podjetja sta bila velik izziv, ki smo ga zelo uspešno obvladali, saj smo v prisilni poravnavi kar tri leta pred zakonskim rokom poplačali vse upnike. S tem smo pokazali korekten odnos do dobaviteljev in verjamem, da našim dobaviteljem in slovenskim kmetom veliko pomeni, da imajo v Pomurskih mlekarnah stabilnega partnerja za dolgoročen odkup, saj je to eden izmed pomembnih pogojev za ohranjanje in spodbujanje razvoja podeželja v severovzhodni Sloveniji.«

b1ce3e1c5278e6f14eec1b73ac7d1612
Nataša Juhnov
Pomurske mlekarne.

Prejšnja vodstva Pomurskih mlekarn so se spogledovala tudi z azijskimi trgi. Kakšen pomen danes pripisujete tem trgom in kakšno je v tem trenutku tam povpraševanje po vaših izdelkih? Na katere druge tuje trge še merite?

»Naš srednjeročni strateški cilj je povečanje izvoza in prisotnosti na tujih trgih. Že tradicionalno smo prisotni na azijskih trgih z visokokakovostnim UHT-mlekom, ki ga izvažamo največ v Hongkong, mleko izvažamo tudi v nekatere afriške države, vseskozi pa potekajo aktivnosti za širitev na nove trge. Najpomembnejše izvozno tržišče je trenutno Bosna in Hercegovina, kjer smo vodilni ponudnik v segmentu poltrdih tilzit sirov z našo prepoznavno blagovno znamko Livada. V prihodnje bomo krepili našo prisotnost na Balkanu, kjer poznajo naše izdelke po visoki kakovosti in izvrstnem okusu, hkrati pa bomo z izdelki z daljšim rokom trajanja osvajali tudi bolj oddaljena tržišča.«

Ob 75-letnici družbe načrtujete tudi spremembo embalaže. Kdo jo je oblikoval?

»Petinsedemdesetletnico delovanja Pomurskih mlekarn, kjer cenimo tradicijo, znanje in zavzetost zaposlenih kot največjo dodano vrednost našega podjetja, smo zaznamovali tudi z osveženo podobo embalaže naših izdelkov. Izvedli smo natečaj za idejne rešitve redizajna embalaže, na katerega smo povabili nekaj agencij, in med vsemi izbrali oblikovalske smernice agencije Futura. S prenovo embalaže smo povezali podobo različnih izdelkov in oblik embalaže v enovito moderno celostno podobo, hkrati pa z njo izražamo naše razlikovalne prednosti v primerjavi s konkurenco. Pomurske mlekarne smo namreč pristen, tradicionalen in zaupanja vreden ponudnik, ki izstopa s kakovostjo izdelkov iz najboljših sestavin.«

pomurske-mlekarne
Pomurske mlekarne
Anthony Tomažin: "V Pomurskih mlekarnah se držimo poslanstva, ki je izraženo v geslu 'Beli zakladi neokrnjene narave'. Odločili smo se, da bomo mleko kot osnovno surovino naših izdelkov kupovali izključno od slovenskih dobaviteljev oziroma slovenskih kmetij."

Družba torej ostaja pomembna za domače pridelovalce mleka. Koliko pa še sodelujete z dobavitelji surovin iz drugih držav? Recimo pri izdelkih, ki ne nosijo znaka Izbrana kakovost, in izdelkih, ki jih proizvajate za blagovne znamke diskontnih trgovin? Gre pri tem za madžarske dobavitelje, s katerimi ste v preteklosti že sodelovali?

»V Pomurskih mlekarnah se držimo poslanstva, ki je izraženo v geslu 'Beli zakladi neokrnjene narave'. Odločili smo se, da bomo mleko kot osnovno surovino naših izdelkov kupovali izključno od slovenskih dobaviteljev oziroma slovenskih kmetij, saj kot slovenski proizvajalec močno podpiramo domačo prirejo in razvoj slovenskega podeželja. Ta usmeritev nam omogoča, da razširimo seznam izdelkov, ki nosijo znak Izbrana kakovost, saj je ta certifikat vedno bolj priznan in cenjen pri naših kupcih. V letu 2020 smo prenehali kupovati mleko od madžarskih dobaviteljev, tako da je v vseh naših izdelkih, hkrati tudi v trgovskih znamkah naših kupcev, izključno slovensko mleko.«

Pripravljate tudi nekatere nove, bolj trendovske izdelke …

»Pri razvoju izdelkov naše aktivnosti potekajo v dveh smereh: prenavljamo embalažo in v okviru tega sledimo trendom trajnostnega upravljanja portfelja naših izdelkov. Po drugi strani razvijamo nove, inovativne in trendovske izdelke z dodanimi sestavinami ali brez nekaterih sestavin, ki so pomembne za potrošnike. Naša primarna ciljna skupina so družine in izdelki za vse družinske člane, tem pa, kot že rečeno, dodajamo tudi trendovske izdelke za druge ciljne skupine, ki imajo visok prodajni potencial za prihodnost. Takšen izdelek je mlečni napitek, pravzaprav mlečni obrok Shake & Go, ki prihaja na trg v kratkem. Prav tako želimo biti prvi domači proizvajalec alternativnih rastlinskih napitkov, ki dosegajo izjemno rast prodaje in so zelo priljubljeni pri mlajši urbani populaciji.«

slika ementalec 3
Pomurske mlekarne
Proizvodnja sira ementalca v Pomurkih mlekarnah

Pred leti se je veliko govorilo o združitvi Pomurskih mlekarn z Mlekarno Celeia. So ti načrti še aktualni?

»Povezovanje teh dveh mlekarn bi bilo za prihodnost slovenskega mlekarstva vsekakor dobrodošlo, saj so tako Pomurske mlekarne kot Mlekarna Celeia slovensko podjetje in ponujajo izdelke slovenskega porekla. Povezovanje bi bilo smiselno tudi z vidika asortimenta izdelkov, saj imata podjetji komplementaren proizvodni portfelj. Poudariti bi želel, da že sedaj sodelujemo kot dobri poslovni partnerji, tako na prodajni kot na nabavni strani. V Pomurskih mlekarnah smo vedno zainteresirani za pogovore, za vse oblike sodelovanja in tudi za kapitalske povezave.

pomurske-mlekarne anthony-tomažin