vestnik

Intervju z najbolj "vročim" stranskim sodnikom ta hip: "Bilo je izjemno"

Andrej Bedek, 25. 7. 2018
Profimedia
Sojenje na tekmah večnih rivalov Olimpije in Maribora je običajno v domeni sodniškega moštva Damirja Skomine, glavnega delivca pravice (v sredini), desno Robert Vukan.  
Aktualno

Nogometni sodnik iz Gornje Radgone kljub sojenju na svetovnem prvenstvu v Rusiji ostaja skromen. Med tekmami poudari tisto med Japonsko in Kolumbijo, ki je bila za slovensko sodniško ekipo prva na svetovnih prvenstvih in že zato nekaj posebnega. 

Robert Vukan je kot stranski delivec pravice v sodniškem triu iz Slovenije – v moštvu sta bila še glavni sodnik Damir Skomina in drugi pomočnik Jure Praprotnik – na nogometnem prvenstvu v Rusiji odsodil tri tekme. Ostal je skromen: »Ni težke niti lahke tekme, vsaka je po svoje izziv. Morda je bila tekma med Japonsko in Kolumbijo nekaj posebnega, za naše moštvo je bila namreč to prva tekma na svetovnih prvenstvih. Potem je že bil rdeči karton v tretji minuti, najstrožja kazen...« Niso pričakovali, odkrito prizna sogovornik, da bodo dobili priložnost soditi na treh tekmah: »Že to, da si izbran za sojenje na svetovnem prvenstvu, je izjemno, nato pa sodiš še na treh tekmah. Mislim, da smo izkoristili priložnosti, ki so nam bile ponujene.« Da je bilo prvenstvo morda vrhunec kariere? »Glede na starostno mejo (45 let, op. p.) nas čaka še en štiriletni ciklus, evropske tekme, evropsko in svetovno prvenstvo. Pravzaprav razmišljaš o vsaki naslednji tekmi. Ko je enkrat tekma končana, je zame zgodovina. Že smo začeli seminarje in priprave na novo sezono.«Vas bomo videli tudi v Fazaneriji z Damirjem Skomino soditi derbi med Muro in Olimpijo?
»Ne, ne bom sodil. Ker sem član Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Murska Sobota, bi bilo neetično, če bi sodil Muri.«

Kako se je sploh formiralo sodniško moštvo, katerega član ste?
»Sam sem začel kariero kot glavni sodnik, nato se je naredila selekcija, kdo bo ostal glavni, kdo bo pomočnik. Pravzaprav se zdi, da po naključju. Vsi smo šli po stopničkah in to, da smo danes tukaj, je posledica dobrih ocen in trdega dela. Zdaj smo že zelo uigrana trojka.«


Ste se spočili od prvenstva v Rusiji?
»Hitro se regeneriramo. Že pred polfinalnima tekmama smo odšli domov, tako kot večina sodnikov, ki ni bila delegirana. Prejšnji teden sem preživel še kratek dopust z družino, tako da so zdaj baterije napolnjene.«

Več pa v pogovoru s ta hip nedvomno enim najboljših stranskih sodnikov v mednarodnem merilu v novi številki Vestnikove priloge Pen, ki izide jutri. V pogovoru tudi o tem, kaj počnejo sodniki na dan tekme, tehnologiji VAR in svojih ciljih v prihodnosti.

Henry Romero/Reuters
Z dvignjenimi glavami je lahko slovenska sodniška trojka (z leve) Robert Vukan, Damir Skomina in Jure Praprotnik zapustila prvenstvo v Rusiji, tudi zelenico po tekmi med Švedsko in Švico.
Robert Vukan sodnik nogomet rusija