vestnik

Investicije v športno infrastrukturo: Zaradi poplav manj milijonov, v Pomurju deset odobrenih projektov

Rok Šavel, 17. 11. 2023
Jure Kljajić
Veliko so na sredstva iz zakona stavili tudi pri Muri, ki v letu 2024, ob 100-letnici kluba, načrtuje dokončanje vzhodnega loka tribune v Fazaneriji.
Aktualno

Pot do večjega deleža državnega denarja za projekte lendavske, moravskotopliške in soboške občine skorajda nemogoča.

Številne pomurske občine so veliko pričakovale od zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo, ki bi predvidoma v petih letih, od 2023 do 2027, zagotovil skupno 150 milijonov evrov. Še najbolj krvavo potrebujejo sofinanciranje ambiciozni projekti moravskotopliške, lendavske in soboške občine, o katerih je bilo v zadnjih letih že veliko govora.

Prireditveni center v Moravskih Toplicah, kot zdaj projekt imenujejo v moravskotopliški občini, je ocenjen na slabih 13 milijonov evrov, občina pa si prizadeva, da bi zanj pridobila več kot 9 milijonov evrov sofinanciranja. Še večji je projekt v Lendavi, kjer je njihova predvidena večnamenska dvorana s pokritim bazenom ocenjena na slabih 18 milijonov evrov, od tega v lendavski občini pričakujejo več kot 14 milijonov evrov državnih in evropskih sredstev. Oba projekta imata občini že v fazi »ready to go«, kar pomeni, da imata pridobljeno gradbeno dovoljenje, manjka torej le še denar oziroma bolje rečeno veliko denarja.



Tu je še murskosoboški projekt športnorekreacijskega centra Fazanerija, leta 2020 uvrščen na seznam pomembnih investicij, ki jih bo spodbujala vlada po epidemiji. Ocenjen je na okoli 26 milijonov evrov, predvidoma bi bilo državnih in evropskih sredstev za več kot 17 milijonov evrov. Del projekta je dokončanje vzhodnega loka tribune stadiona Fazanerija, investicijo pa pri soboškem prvoligašu Muri nameravajo izvesti v prihodnjem letu, tudi s pomočjo sredstev, ki bi jih zagotavljal predmetni zakon.


Toda letos je bilo razpisanih zgolj slabih 11 milijonov evrov od zakonsko predvidenih 30 milijonov na letni ravni, za namene sofinanciranja investicij v javne športne objekte pa je bilo odobrenih nekaj več kot 7,3 milijona evrov. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je pri tem podprlo 82 projektov slovenskih občin, od tega je šlo v Pomurje slabih 673 tisoč evrov za projekte desetih občin. Pristojni so še pred meseci napovedovali, da bo v naslednjem letu razpis, ki naj bi ga objavili v prvi polovici leta, toliko večji in bo za investicije v športno infrastrukturo na voljo 30 milijonov evrov, toda očitno ne bo tako.

Ministrstvo je namreč napovedalo spremembo predmetnega zakona, s katerim višina zagotovljenih sredstev, torej 150 milijonov evrov, sicer ostaja enaka, a se njihova razdelitev raztegne do leta 2030. Hkrati se znižuje tudi letni obseg sredstev s 30 na 20 milijonov evrov. Kot razlog so na ministrstvu navedli potrebno omejitev vpliva zakona na načrtovano državno porabo na letni ravni zaradi povečanja javnofinančnih odhodkov v okviru odprave posledic poplav in potrebno upoštevanje javnofinančnih predpisov ter fiskalnega pravila. Veliki projekti lendavske, moravskotopliške in soboške občine si prav dosti ne bi mogli obetati že od 30-milijonske pogače, ki bi bila namenjena 212 slovenskim občinam, ob znižanju razpisanih sredstev pa bo pot do večjega deleža denarja iz tega vira skoraj nemogoča.



tabela, športna infrastruktura
Vestnik.si
Odobreno sofinanciranje projektov v Pomurju na letošnjem razpisu

pomurje investicije športna-infrastruktura