vestnik

Inženirka Branka Kranvogl: Izzive je treba zagrabiti

Ines Baler, 29. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Branka Kranvogl se nadeja, da se bo za inženirske poklice odločilo več žensk, saj tudi sama zaznava, da sta spola na tem področju daleč od izenačenosti.
Aktualno

Inženirka gradbeništva skrbi za zagotavljanje čistih prostorov. V Cleangradu je dobila priložnost za poklicni razvoj po številnih kratkotrajnih službah.

»Človeštvo nujno potrebuje inženirje in inovatorje za boljšo, hitrejšo izvedbo procesov ter za razvoj pripomočkov, ki nam pomagajo v življenju ali pri zdravljenju,« pravi Branka Kranvogl, vodja projektov v ljutomerskem podjetju Cleangrad. Inženirka gradbeništva je bila ena redkih žensk v svoji generaciji, ki je na mariborski fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo dokončala študij in šla na to poklicno pot. Izbira študijske smeri pa ni bila zahtevna, ker je bila že v mladih letih z veliko vnemo prisotna pri domačih opravilih, pri zidanju, sestavljanju pohištva ...

Branka Kranvogl, cleangrad
Arhiv izbora
Branka Kranvogl.

V Cleangradu je zaposlena tri leta, ukvarja z načrtovanjem, projektiranjem in validiranjem čistih prostorov. Da so z njenim dosedanjim delom nadvse zadovoljni in v njej vidijo perspektivo, ji je vodstvo pokazalo tudi s prijavo za izbor inženirke leta 2021. V akciji, ki sta jo četrto leto pripravili agencija Mediade in revija IRT, se je uvrstila med deset nominirank in požela nekaj medijske pozornosti. »To je bila pozitivna izkušnja zame in za druge. Upam, da opogumim še kakšno dekle, da se nam pridruži v timu, ker pomoč vedno pride prav,« pravi inženirka, ki prihaja iz Makol, živi pa v Lenartu. Ob tem še poudari, da je zanjo največja zmaga to, da so v podjetju prepoznali njeno delo in odnos do njega. »V Cleangradu sem začela brez izkušenj, zato mi toliko več pomeni, da sem v kratkem času tako napredovala oziroma da so drugi pri meni zaznali tolikšen napredek.«



Začne se z dizajnom

Kranvoglova je v študentskih letih opravljala razna študentska dela, od strežbe, pomoči v pisarni do dela v proizvodnji, pozneje je bila tudi redno zaposlena v proizvodnji za tekočim trakom. V vseh kratkotrajnih delih pa je zaznala priložnosti, ki so ji omogočile, da je pridobila delovne kvalitete in spoznala, kakšno delo ji ustreza. »Ugotovila sem, da imam rada stik z ljudmi in da so moji dnevi dinamični. Pri delu, ki ga sedaj opravljam, je tako, saj vedno pridejo novi izzivi, ki jih je treba rešiti,« pove. Kot vodja projektov pripravlja ponudbe za naročnike, skupaj z njimi izpopolnjuje dizajn, izrisuje prostore, ki jih podjetja potrebujejo, pripravlja skice za proizvodni oddelek, usklajuje dela na gradbiščih, skrbi, da je na voljo dovolj materiala, ob koncu vsakega projekta pa se ukvarja še s finančnimi opravili.

ec9714b3e8bcdf0bc8fa63675d457b8c12d6cfa2b1cba9ed23903f3d60df9d42[1]
Arhiv Cleangrad
Branka Kranvogl je vodja projektov v podjetju Cleangrad.

S sodelavci vlagajo napore v zagotavljanje čistih prostorov. »V prvi vrsti se vse začne z dizajnom prostora. Vogali morajo biti zaobljeni, da ne prihaja do poškodb, stiki silikonizirani, da ne pride do vdora zunanjega zraka, vgrajujejo se prezračevalni sistemi,« našteje nekaj zakonitosti, ki jih je treba upoštevati pri čistih prostorih. Skrbijo tudi za vmesne prostore, v katerih se razkužujejo ljudje in predmeti, s čimer se eliminira ves onesnažen zrak ali predmet. Inženirka večinoma sodeluje s farmacevtskimi podjetji, eno takih je Pfizer, nekaj naročnikov prihaja iz zdravstva, potrebe po tovrstnih storitvah pa so tudi v strojništvu. Sestava mikročipov prav tako zahteva čiste prostore, da ne pride do onesnaženja s prahom, pristavi.


Vseskozi se izpopolnjuje

Branka Kranvogl se kot vodja projektov večkrat odpravi na službeno pot, opravlja sestanke, preverja stanje na gradbiščih, arhivira delo. V drugem letu njenega delovanja v Cleangradu, ko je bil svet že v primežu koronavirusa, je bilo zaznati, da se delo vrti v smeri razvoja cepiva, zdravil proti covidu-19 in za potrebe raziskav, laboratorijev, testov, pakirnic. »Veliko je bilo usklajevanja, da smo lahko pravočasno zagotovili čiste prostore, ki so jih naročniki potrebovali čim prej,« opiše. Kot na domala vsakem področju se tudi na inženirskem srečujejo s hitrim tehnološkim napredkom. »Vsak dan je kaj novega, tehnologije se spreminjajo mesečno in jih je treba spremljati, se izobraževati. Prav tako na računalniškem področju. Večkrat na leto imamo izobraževanja za računalniške programe, da lahko sledimo trendom. Poleg tega se zdaj usmerjamo v čim večjo digitalizacijo, da smo ažurni in delo poteka lažje in hitreje,« opiše in doda, da se želi čim bolj izpopolniti na področjih, na katerih deluje. 

branka-kranvogl, inženirka-leta, cleangrad, ljutomer
Vanesa Jaušovec
Branka Kranvogl

Drži se načela, da je treba priložnosti, ki jih življenje ponuja, izkoristiti, da kasneje ne bi obžalovali svoje pasivne drže. 


Meni, da so perspektive inženirskih poklicev, sploh v farmaciji, zelo velike. »Ne samo pri koronavirusu, tudi pri drugih zdravilih in cepivih so vedno nove raziskave, potrebe in mislim, da bodo vse večje.« Namen izbora inženirke leta je tudi promocija tovrstnih poklicev. Kranvoglova pravi, da je sploh koronačas pokazal, koliko inženirstvo pomeni in kako zelo ga potrebujemo. Pa pri tem ne gre samo za inženirje kemijske tehnologije ali za tiste, ki se ukvarjajo z zagotavljanjem čistih prostorov, ampak tudi za druge sfere. Sama bo zato toliko bolj vesela, če bo lahko na kakršen koli način vplivala na to, da se za inženirske poklice izobrazi več deklet.

inženirka-gradbeništva branka-kranvogl cleangrad