vestnik

Irena Šinko iz vlade odhaja z nasmeškom na obrazu in se vrača na murskosoboško upravno enoto

Rok Šavel, 12. 10. 2023
Vanesa Jaušovec
Svojo plat zgodbe bo kmetijska ministrica Irena Šinko predstavila jutri v državnem zboru pred odločanjem o njeni neizogibni usodi. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

Kljub pohvalam iz koalicije pri razreševanju uporniške kmetijske ministrice presenečenj ni za pričakovati.

Izteka se zgodba Irene Šinko na položaju kmetijske ministrice, saj bodo poslanci v petek glasovali o njeni razrešitvi. Dobro leto njenega ministrovanja že na začetku ni bilo postlano z rožicami, saj so posledice vojne v Ukrajini močno udarile tudi po kmetijski panogi, spomladi letos pa so državo zavzeli traktorji razburjenih kmetov zaradi davčnega primeža, okoljskih zahtev in Nature 2000. Njeno ministrovanje si bomo zapomnili tudi po neposrečenem državnem odkupu slovenske pšenice in spremljanju cen košarice živil, ki je v nasprotju z realnostjo prikazovala pocenitve. Šinkovo je kot nestrankarsko ministrico iz kvote vladajočega Gibanja Svoboda vseskozi spremljal dvom o njeni samostojnosti in suverenosti, čeprav je veljala za predano, delavno in profesionalno funkcionarko. Nekdanji vodja njenega kabineta in zdajšnji poslanec Dejan Süč se ji je celo javno poklonil z besedami, da »takšne profesionalke v življenju še ni imel priložnost pobliže spoznati«.

Kot uradni razlog za njeno razrešitev je premier Robert Golob navedel nepravočasen in neustrezen odziv uprave za varno hrano na ugotovitve o vsebnosti nedovoljenega pesticida v živilih, a verjetno se pravi razlogi skrivajo tudi onkraj breskev in sliv. Od kadrovanja v prej omenjeni instituciji do različnih stališč glede spornih novel zakona o zaščiti živali in zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Šinkova bo ministrstvo zapustila pokončno in z nasmeškom na obrazu, nad odločitvijo predsednika vlade pa, pravi, ni bila presenečena. »V politiki so take stvari zmeraj možne in s tem se je treba že prej sprijazniti,« je izjavila za naš časopis in dodala, da ji kljub temu ni žal, da je sprejela izziv in prevzela kmetijski resor. Na neki način se je uprla predsedniku vlade, saj se ni odločila za prostovoljen odstop. Kot poudarja, v slovenski ustavi jasno piše, da ministre imenuje in razrešuje državni zbor na predlog predsednika vlade. Svojo plat glede razlogov za razrešitev bo predstavila v državnem zboru pred glasovanjem o njeni že vnaprej znani končni usodi.



V staro službo 


Presenečenj namreč ni pričakovati, čeprav ji je javno v bran stopil koalicijski poslanec Damijan Zrim. »Menim, da je njena odstavitev prehitra, glede na to, koliko možnosti za razjasnitev domnevno spornih zadev dobijo drugi ministri, zato bom v petek glasoval proti njeni razrešitvi,« napoveduje poslanec Socialnih demokratov, ki se sicer strinja, da uprava za varno hrano ni ravnala pravilno, ko kljub pozivom ni imenovala trgovcev, ki so prodajali živila s prepovedanimi pesticidi. Po drugi strani pa poudarja, da je uprava za varno hrano avtonomen organ, čeprav bi tudi ministrstvo lahko njeno vodstvo pozvalo k objavi podatkov. Izbrane besede Šinkovi namenja tudi Tine Novak iz Gibanja Svoboda, ki jo opiše kot delavno, predano in usmerjeno k cilju izboljšati stanje v kmetijskem sektorju. Čeprav je bil osebno zadovoljen z njenim delom, poudarja, da je predsednik vlade kot vodja izvršne oblasti odgovoren za učinkovitost in kohezivnost svoje ekipe. »Če meni, da nekdo v njegovi ekipi ni kompatibilen z njegovo vizijo ali delovnim slogom, je njegova pravica in dolžnost, da ukrepa v skladu s tem, kar vidi kot najboljše za državo in vlado,« pravi Novak in dodaja, da kljub osebni podpori ministrice spoštuje Golobovo odločitev.

Neodločen je še Jožef Horvat iz Nove Slovenije, čeprav bo njegova poslanska skupina razrešitev Šinkove podprla. Dilemo mu povzročajo predvsem, kot pravi, »lokalpatriotični vzgibi«, saj gre navsezadnje za ministrico iz Pomurja, a v isti sapi ostaja kritičen. »Šele prejšnji četrtek je bila v odboru za kmetijstvo končno jasna pri svojem stališču do zakona o zaščiti živali in zakona o KGZS. Že prej bi se morala postaviti za slovenskega kmeta in povedati, da ne bo služkinja predsednika vlade pri napadu na živinorejo, na kmetijsko zbornico in slovensko kmetijstvo na splošno,« je oster Horvat. Odhajajoča ministrica je za Vestnik še dejala, da svetuje predsedniku vlade, da novega ministra imenuje čim prej, saj je v tem resorju treba dnevno sprejemati zahtevne odločitve, sama pa se že prihodnji teden vrača na staro delovno mesto na murskosoboški upravni enoti. Ob njenem odhodu bo mandat prenehal Dariju Krajčiču in Tatjani Buzeti, ki sta državna sekretarja na kmetijskem ministrstvu, in tistim, ki so bili zaposleni na zaupanje ministrice. Med njimi je bil donedavnega tudi Süč, ki pa je mesto vodje kabineta zapustil, ko se je po odstopu Dejana Zavca preselil v poslanske klopi. Ministrstvo za kmetijstvo bo začasno vodil obrambni minister Marjan Šarec.



franc-kučan
Jure Zauneker
Küčan ocenjuje, da je kmetijsko ministrstvo na slabem glasu in nima pravega učinka, saj v Sloveniji pridelamo vedno manj hrane, kmetje pa obdelujejo vse manj površin. "Od novega ministra bi pričakovali, čeprav tega dočakali ne bomo, da predsedniku vlade pove, da kmetijstvo ni strankarska, ne prijateljska in ne naravovarstvena panoga, ampak panoga, ki skrbi za prehransko varnost slovenskega naroda," je jasen kmet iz Tešanovec.

Za kmetijstvo po meri kmeta


Do dela kmetijske ministrice je kritičen Franc Küčan, podpredsednik kmetijskega sindikata, ki pravi, da Irena Šinko ni bila to, kar so kmetje od nje pričakovali. Najbolj ji po njegovih besedah zamerijo, da se ni postavila na njihovo stran pri sprejemanju zakonov o zaščiti živali in Kmetijsko-gozdarski zbornici. »Če ni bila za kmete, je boljše, da gre, če pa jo odstavljajo zaradi maščevanja, naj to javno pove,« je jasen kmečki sindikalist, ki je ministrico že na protestnih shodih pozival, naj odide, če je v vladi ne upoštevajo. Njen naslednik se bo, kot poudarja, moral zavzeti za kmetijstvo po meri kmetov in ne po meri predsednika vlade.

irena-šinko vlada-roberta-goloba kmetijstvo razrešitev