vestnik

Irena Šinko si je v Rankovcih ogledala škodo na kmetijskih površinah

Vestnik.si, 24. 5. 2023
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Irena Šinko si je ogledala tudi škodo na kmetijskih površinah Antona Omarja.
Aktualno

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko si je s predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romanom Žvegličem ogledala nekaj kmetij, ki so utrpele škodo ob zadnjem obilnem deževju. Mudila se je tudi v Rankovcih.

Šinkova si je najprej ogledala kmetiji v Zrkovcih in Ukovju, nazadnje pa prišla še v Rankovce, na kmetijo Antona Omarja. Ob ogledu kmetijskih površin je dejala, da so največ škode verjetno utrpele buče, koruza, žitarice, ki jih zdaj po pričakovanjih čakajo bolezen in plesen, ter zelenjadnice, ki so bile namenjene za prodajo, vendar za to niso več primerne. Izpostavila je še, da bo država o nadaljnjih aktivnostih lahko odločala, ko bo znana ocena škode. Prav tako bo od nje odvisno, ali bo pripravljen program za odpravo njenih posledic. 

tišina, rankovci, ogled škode
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Irena Šinko si je ogledala tudi škodo na kmetijskih površinah Antona Omarja.

Kmetijska ministrica je po terenskih ogledih kmete pozvala, naj se po posvete za zaščito pridelka v tej fazi obrnjeno na kmetijsko svetovalno službo, ki o razmerah na terenu tudi redno obvešča pristojne na ministrstvu. Sicer pa je po prvih ogledih v Podravju dejala, da v tem trenutku še ni možno narediti nobenih zaključkov, ker ni jasna škoda na pridelkih. Izrazila je tudi skrb ob dodatno napovednih padavinah. 

irena-šinko ministrica-za-kmetijstvo rankovci ogled-škode