vestnik

Iščejo medicinske sestre, razpisali 15 mest za pripravnike

A. Nana Rituper Rodež, 12. 7. 2018
Nataša Juhnov
V Splošni bolnišnici Murska Sobota je na področju zdravstvene nege zaposlenih 520 delavcev.
Aktualno

Pomanjkanje medicinskih sester zaznavajo tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Zaenkrat obvladujejo delo, a malo je sester, ki bi bile pripravljene delati ponoči, med prazniki, ob nedeljah, z vedno težjimi bolniki in vedno bolj zahtevnimi svojci. Zato mnoge odhajajo v tujino, kjer imajo boljše pogoje dela in boljše plačilo.   

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je na področju zdravstvene nege zaposlenih 520 delavcev, od tega je 187 diplomiranih medicinskih sester, 285 medicinskih sester, ostalo pa so babice, bolničarji in pripravniki. "V primerjavi z drugimi slovenskimi bolnišnicami smo kadrovsko na spodnji meji dobre zasedenosti in zaenkrat nekako obvladujemo delo," pravi Natalija Vičar, glavna medicinska sestra na pljučnem oddelku murskosoboške bolnišnice in namestnica pomočnicedirektorja za področje zdravstvene nege.



"Dejstvo je, da so obremenitve - tako fizične kot psihične - medicinskih sester, ki so v večini ženske, moških je le kakšnih deset odstotkov, vse večje, kar se pozna tudi na bolniškem staležu. Težaško delo lahko z leti pri starejših povzroči okvaro hrbtenice, pri mlajših pa prihaja do pogostejše odsotnosti z dela zaradi porodniškega dopusta ali bolezni otrok. Ker pa delo v bolnišnici zahteva 24-urno prisotnost medicinskega osebja, je kljub nemajhnemu številu zaposlenih na koncu malo medicinskih sester, s katerimi lahko normalno organiziramo delo," pove Vičarjeva. Tako jih je premalo, da bi jih razporedili v službo v vseh treh izmenah, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Doda še, da bi realno gledano za optimalno organizacijo dela v murskosoboški bolnišnici potrebovali za slabo tretjino več kadra s področja zdravstvene nege, kot ga je trenutno.
Zaradi preobremenjenosti, neugodnih delovnih pogojev in slabega plačila pa se vse več medicinskih sester odloča za odhod v tujino, kjer so pogoji dela boljši in plačilo bistveno višje. V teh dneh je Splošna bolnišnica Murska Sobota razpisala nova delovna mesta za petnajst pripravnikov s področja zdravstvene nege in upajo, da se bodo mladi, ki so končali šolanje, tudi odzvali.

ab38c29446e92e15bc0cd22cf43f90f6
Igor Napast
Zaradi preobremenjenosti, neugodnih delovnih pogojev in slabega plačila pa se vse več medicinskih sester odloča za odhod v tujino,

Nataša Juhnov
V Splošni bolnišnici Murska Sobota bi za optimalno delovanje potrebovali za tretjino več medicinskih sester. 
medicinske sestre pomanjkanje Splošna bolnišnica Murska Sobota