vestnik

Svet pomurske razvojne regije išče novo regionalno razvojno agencijo

Timotej Milanov, 4. 3. 2020
Nataša Juhnov
Nekateri pomurski župani menijo, da sedanja mrežna organiziranost regionalne razvojne agencije, ki je nastala v razmerah po stečaju RRA Mura, ni dobra.
Aktualno

Konec letošnjega leta se regionalnim razvojnim agencijam, ki so opravljale splošne razvojne naloge v razvojnih regijah v obdobju 2014–2020, izteče vpis v evidenco pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Zato mora svet pomurske razvojne regije z javnim razpisom izbrati regionalno razvojno agencijo (RRA) za prihodnje programsko obdobje 2021–2027.

Potem ko je Regionalna razvojna agencija Mura leta 2015 končala v stečaju, je opravljanje nalog regionalne razvojne agencije prevzel Razvojni center Murska Sobota (RCMS) kot vodilna institucija v sodelovanju z Razvojno agencijo Sinergija, Razvojno agencijo Gornja Radgona, Prleško razvojno agencijo in Zavodom za turizem in razvoj Lendava. Ta rešitev se po mnenju nekaterih županov ni izkazala za optimalno. »Trenutna organiziranost v obliki mrežne RRA je odsev stanja, ki je nastalo po usodi RRA Mura. Dejansko vsi ugotavljamo, da bi bilo dobro najti kakšno drugo obliko organiziranosti. Najti moramo tiste oblike sodelovanja ustreznih institucij v regiji, ki bodo najboljše za regijo kot celoto,« pravi predsednik sveta regije Damijan Jaklin, ki upa, da dani predlogi ne bodo oblikovani zaradi ščitenja nekaterih položajev.

Jevšek: »Moramo se temeljito pogovoriti«

aleksander jevšek
Nataša Juhnov
Pomurske občine bi morale ustanoviti novo institucijo, meni Aleksander Jevšek.

»Moramo se temeljito pogovoriti, ali je ta model še v redu,« je že na seji sveta regije izrazil dvome tudi soboški župan Aleksander Jevšek. Poudarja, da imajo pomurske občine dve možnosti: »Ali gremo v neko samostojno razvojno agencijo, ki jo bomo potem predlagali gospodarskemu ministrstvu, ali pa povemo, da smo zadovoljni s tem, kar imamo.« Sam z obstoječim stanjem ni najbolj zadovoljen, saj je bil, kot pravi, RCMS ustanovljen za delo na projektih, povezanih z mestno občino. Zaradi nove vloge RCMS se morajo včasih po besedah Jevška s posameznimi projekti ukvarjati tudi na različnih občinskih oddelkih, čeprav so ravno za ta namen ustanovili RCMS. »Ko je šla RRA Mura v stečaj, smo morali hitro najti najustreznejšo obliko organiziranosti, da smo lahko pridobivali sredstva iz dogovora za razvoj regije. Kar je bilo še pomembneje, tako smo lahko črpali sredstva iz pomurskega zakona. V tistih razmerah je bilo najbolje ustanoviti mrežni princip delovanja regionalne razvojne agencije. Danes je potreben razmislek o tem, da nekoliko bolj definiramo ljudi in organizacijsko obliko razvojne agencije, ki bo opravljala izključno naloge, povezane z regionalnim razvojem. Sam se zavzemam, da bi RCMS, katerega ustanovitelj je Mestna občina Murska Sobota, opravljal izključno naloge za mestno občino,« pravi Jevšek, ki meni, da bi morale pomurske občine ustanoviti novo institucijo. Pri tem nalog RRA ne more opravljati zasebna družba, temveč mora to biti pravna oseba v večinski javni lasti.

Glavač: »Čas je spet izgovor«

3e02978c151ffe7d816d8077f7feb862
Jure Zauneker
Alojz Glavač meni, da bi lahko nov zavod ustanovili tudi v mesecu dni, vendar je izgovor spet čas.

Svet regije je imenoval strokovno komisijo, ki bo pripravila izhodišča za pripravo razpisa, a Jaklin poudarja, da mora biti razpis objavljen do konca letošnjega aprila, zato je po njegovem mnenju malo verjetno, da se bodo pomurske občine v tem času o tem dogovorile in da bo predlog v tem času že dobil podporo vseh 27 občinskih svetov. Iz dopisa MGRT je razvidno, da ministrstvo predlaga, da svet regije do konca julija izbere RRA za naslednje programsko obdobje. Župan Moravskih Toplic Alojz Glavač meni, da bi bila najbolj pregledna ustanovitev novega javnega zavoda, vendar je pozval predstavnike institucij, ki sodelujejo v zdajšnji mrežni organiziranosti RRA, da tudi sami povedo svoje predloge. »Očitno sedanja organiziranost vsem ustreza, saj so na to vezana tudi delovna mesta. Mrežno partnerstvo je nepregledno, izgovor pa je spet čas. Če bi želeli, bi lahko nov zavod ustanovili tudi v mesecu dni.«

rra svet-regije