vestnik

V Pomurje 7 priznanj TZS. Med prejemniki je Ivan Kolenc iz TD Dobrovnik, ki je vseskozi delal za kraj in ljudi

Ines Baler, 16. 12. 2022
Nataša Juhnov
Ivan Kolenc iz Dobrovnika je eden od letošnjih prejemnikov priznanj Turistične zveze Slovenije (TZS) za prizadevno prostovoljno delo v turistični društveni organizaciji.
Aktualno

Ivan Kolenc iz Dobrovnika je eden od letošnjih prejemnikov priznanj Turistične zveze Slovenije (TZS) za prizadevno prostovoljno delo v turistični društveni organizaciji. Je med ustanovnimi člani Turističnega društva (TD) Dobrovnik, dolgoletni tajnik, sedaj že več let opravlja funkcijo predsednika nadzornega odbora, vseskozi pa je bil aktiven pri izvajanju društvenih programov.

Ustanovitev društva se prvič omenja leta 1964, nato je v naslednjih letih njegovo delovanje zamrlo, leta 1994 pa so ga Kolenc in somišljeniki preoblikovali in nadaljevali delo prejšnjih članov. 



»V dobrovniškem okolišu so lepe naravne danosti, od Bukovniškega jezera, goric v Dobrovniku, Strehovcih in Žitkovcih do gozdov. Razmišljali smo, kako bi jezero oživili, ker so se takrat ob njem mudili pretežno naključni sprehajalci in ribiči. Odločili smo se obuditi društvo in turistično ponudbo dvigniti na višji nivo,« pripoveduje. Nato se je še bolj vneto začela urejati okolica, postavljale so se turistične table, zasajale so se rože, organizirala razna tekmovanja.

Za prvega predsednika društva je bil izvoljen Marjan Kardinar, ki to funkcijo opravlja še sedaj, tajnik je bil Ernest Toplak, Kolenc pa član upravnega odbora. Po nekaj letih je naš sogovornik postal tajnik. »Začeli smo orati ledino na turističnem področju. Oživili smo ponudbo ob jezeru, dvakrat smo gostili srečanje objezerskih krajev Slovenije, začrtali smo kolesarske poti. Sam sem bil tudi v prvem projektu kolesarskih poti treh dežel, v katerega so bile vključene nekdanja upravna enota Lendava, Madžarska in Hrvaška. Uvedli smo dneve turizma, ki potekajo še danes. Ljudje so začeli prihajati, spoznavali, da so pri nas lepi kraji za počitek, za dušo, potem so se odprle še energijske točke in tudi to jih je pritegnilo,« razlaga. 

ivan kolenc, priznanje, turizem, prostovoljstvo
Ines Baler
Ivan Kolenc je v Turističnem društvu Dobrovnik dejaven od leta 1994. Foto Ines Baler


Pozna domala vsak kotiček 

V zadnjih letih 20. stoletja je bilo med člani društva ogromno idej in zanosa. Kolenc pravi, da si vseeno niso mislili, da bosta razvoj in uspeh turizma tako velika. »Vse smo delali prostovoljno,« poudari in doda, da tega morda v današnjih časih primanjkuje. Posamezni entuziasti po njegovih besedah še obstajajo, sicer pa je vse postalo preveč komercializirano. »V veliko zadovoljstvo mi je, ko k nam prihajajo turisti z vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine. Vedno se ob tem spomniš na to, da si nekaj ustvaril, prostovoljno in brez vsakršnega plačila.« Ideje za turistične prireditve so bile skupne, misli so padale, na sestankih so nato skupaj zasnovali koncepte. Sčasoma so se vključevale tudi mlajše generacije, vseskozi pa je TD Dobrovnik sodelovalo z vsemi drugimi društvi v občini, imelo z njimi zgleden odnos in si medsebojno pomagalo. 

Kolenc je v preteklosti deloval tudi kot lokalni turistični vodnik in pozna domala vsak kotiček v dobrovniški občini. In katera točka je njegova najljubša? »Te pa ne izdam, ker je tam dosti gob,« se zasmeji. Potem pa nadaljuje, da je najsrečnejši, ko se z ženo odpravita v naravo. Ljubi so mu Bukovniško jezero, gozd nad njim, Žitkovske gorice. V teh najde mir in tišino. »Tam je skoraj tako, kot je bilo nekoč. Miru pa ljudje potrebujemo vedno več.«

ivan kolenc, priznanje, turizem, prostovoljstvo
Ines Baler
Priznanje Turistične zveze Slovenije.


Da bo prejel priznanje, je bilo zanj presenečenje. Kardinar in predsednica Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik Elizabeta Horvat sta ga povabila, da gre z njimi v Laško. Ker je v pokoju in je imel čas, je privolil. »Ko so podeljevali priznanja, so prebrali moje ime. Jaz sem tam sedel, nisem bil prepričan, da sem edini s tem imenom, nato pa mi je predsednica dejala, naj grem po priznanje. Prej mi nista nič razkrila.« Pravi, da se noče hvaliti s priznanji, ker nikoli ni nič počel za to, da bi bil nagrajen, ampak za to, da bo imel okoliš nekaj od tega. Sam je še vedno predsednik nadzornega odbora TD Dobrovnik in se po svojih močeh vključuje v aktivnosti. »Svetujem tudi mlajšim, saj imam precej izkušenj iz preteklega dela.« Iz dolgoletnega delovanja so mu v spominu ostale številne zanimive prigode, rad pa poudari, da so v občino prišli vsi dosedanji predsedniki države. Ali kot gostje prireditev ali ob drugih priložnostih in vse je imel priložnost bežno spoznati. 

Turistični razvoj kraja in občine je bil pomemben, tako kot delo Kolenca in drugih članov društva. Uspeh pa je viden tudi v množični obiskanosti turističnih točk. Prejemnik priznanja TZS Slovenije pravi, da so občina, ki se lahko pohvali z zelo dobrim turističnim obiskom. Gostje so pretežno dnevni, ob Bukovniškem jezeru je urejen kamp, so pa v preteklosti v društvu sanjali še o hotelu ali motelu, da bi ljudje pri njih ostali več dni. Vendar je ostalo predvsem pri zasebnih ponudnikih prenočitev. 

V Pomurje sedem priznanj 
Turistična zveza Slovenije je nedavno v Laškem podelila priznanja za prizadevno prostovoljno delo v turistični društveni organizaciji. Iz Pomurja so ga ob Ivanu Kolencu prejeli še Gizela Bagola iz Turističnega društva (TD) Vrtnica Beznovci, Ivan Gaube iz TD Stara Cesta, Dejan Horvat iz TD Cven, Ivanka Kosi iz Turistično-kulturnega društva Mak Pristava, Jožef Rituper iz Turistično-kulturno-športnega društva Pečarovci in Sonja Sapač iz Kulturno- turističnega društva Puconci.

ivan-kolenc turistična-zveza-slovenije td-dobrovnik