vestnik

Ivan Smodiš na čelu veteranov vojne za Pomurje   

A. B., 31. 5. 2018
Janez Kološa
Aktualno

Prizadevajo si za ohranitev spomina na dogodke iz osamosvojitvene vojne. 

V Murski Soboti so člani Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Pomurje (PO ZVVS Pomurje) potrdili novo vodstvo, ki je povezovalni organ vseh štirih Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) iz Gornje Radgone, Murske Sobote, Ljutomera in Lendave.


f3bad38f8189967cc72b87ab414d98c8
Janez Kološa


Novoizvoljeni predsednik je postal Ivan Smodiš iz OZ VVS Murska Sobota, ki je nasledil Branka Bratkoviča iz OZ VVS Lendava. Smodiš, ki je tudi vzpostavljal to veteransko organizacijo, je ob robu imenovanja povedal, da si bo prizadeval za ohranjanje spomina na dogodke iz osamosvojitvene vojne in da pričakuje, da "se bo slišal njihov glas, ki lahko tudi prispeva k dobrobiti države". Pripraviti želijo tudi slovesnost ob 50-letnici Teritorialne obrambe (TO), saj, kot pravi Smodiš, je bila TO sila, ki je že leta 1968 pomenila začetek slovenske vojske. Nameravajo okrepiti še sodelovanje s sorodnimi veteranskimi organizacijami.


PO ZVVS spada pod okrilje Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je sicer domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranovvojne za Slovenijo, ki znotraj 57 območnih združenj šteje 24.501 članov, tistih udeležencev priprav na vojno ali sodelovanja v vojni zaSlovenijo.
Dan ZVVS je sicer 17. maj, ko se je leta 1990 pričel projekt Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in ko je bil zavrnjen ukaz o oddaji orožja iz skladišč TO, da so preprečili popolno razorožitev takratne TO in vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države. ZVVS pa sodeluje tudi s sorodnimi veteranskimi organizacijami doma in v tujini.

Janez Kološa
Ivan Smodiš je nasledil Branka Bratkoviča. 
veterani vojne za Slovenijo ivan smodiš vojna slovenija