vestnik

Iz Murske Sobote v Ljubljano premestili okuženega bolnika. Kako je iz Srbije vstopil v Slovenijo?

Majda Horvat, Andrej Bedek, 9. 7. 2020
Marina Vrbnjak
Okuženi je pozvonil pred vrati urgentnega centra, a vanj ni vstopil, niti na preostale oddelke bolnišnice.
Aktualno

Bolnik je s sumom okužbe na koronavirus prišel iz tujine. V četrtek zjutraj je najprej obiskal Covid ambulanto v ZD Murska Sobota, nato pa je prišel v bolnišnico.

Iz Splošne Bolnšnice Murska Sobota (SBMS) je bil včeraj na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana prepeljan bolnik okužen s covid -19. Strokovni direktor SBMS Daniel Grabar je povedal, da je bil prihod bolnika v bolnišnico najavljen. Še prej se je, kakor veleva protokol, oglasil v Covid ambulanti v murskosoboškem zdravstvenem domu, kjer so ugotovili, da gre pri njem za resno zdravstveno stanje, zato so ga napotili v murskosoboško bolnišnico, še prej pa njegov prihod tudi najavili.

koronavirus, zdravstvo, covid-19, bolnišnica-ms
Nataša Juhnov/Vestnik.si
V murskosoboški bolnišnici so danes sprejeli okuženega bolnika, ki so ga zaradi resnega zdravstvenega stanja po nekaj urah premestili na zdravljenje v Ljubljano.

"Res pa je, da je sicer z napotnico za infekcijski oddelek ta najprej pozvonil pred vrati urgentnega centra, vendar vanj ni vstopil. Ustrezno opremljena ekipa ga je sprejela pred vrati, nato pa so ga sprejeli na Covid enoti in mu nudili intenzivno zdravljenje. Po približno štirih urah oskrbe smo ga premestili na zdravljenje v Ljubljano," je potek dogajanja opisal Grabar.

koronavirus, simbol, prazno-mesto, murska-sobota
Nataša Juhnov
Koronavirus. Slika je simbolična.

Strokovni direktor SBMS je še zagotovil, da se okuženi ni gibal po oddelkih bolnišnice, ampak samo po dvorišču bolnišnice in v prostorih Covid enote, kjer so ga oskrbeli.

koronavirus
Niko Časar
Koronavirus.

Po naših informacijah gre za poslovneža, ki se je okužil v Srbiji in s sumom okužbe v sredo vstopil v Slovenijo.

Od 8. julija so začele veljati nove spremembe odloka o ukrepih na državni meji. Po novem bo vročanje odločb o karanteni na določenih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko in na letališču Brnik možno le med 6. in 22. uro. Jasneje so v odloku določena tudi dokazila, ki jih oseba predloži mejnim organom. Dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju pa bodo lahko po novem vstopali brez testa na covid-19. Še naprej bodo osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni po tem odloku, lahko vstopale v Slovenijo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško; Pince na meji z Madžarsko in mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik). Na novo se odloku določa, da mora Ministrstvo za zdravje na kontrolnih točkah zagotoviti javne uslužbence za izdajo in vročanje odločb med 6. in 22. uro. Izjema je le mejni prehod Obrežje, kjer bodo ti uslužbenci prisotni 24 ur in bodo odločbe o karanteni vročali neprekinjeno, so sporočili iz slovenske policije.

covid murska-sobota okuženi