vestnik

Iz pakirnice v Ormožu letno odpošljejo več kot 60 tisoč ton sladkorja

Damjana Nemeš, 13. 7. 2023
Osebni arhiv podjetja
Pakirni in logistični center Tovarne sladkorja Ormož je leta 2017 prevzela skupina Agrana-Studen z Dunaja.
Aktualno

Edina tovrstna pakirnica v Sloveniji oskrbuje trgovske verige in živilskopredelovalna podjetja na domačem trgu

Skupina Agrana-Studen z Dunaja, katere del je podjetje Agragold, je leta 2017 prevzela pakirni in logistični center nekdanje ormoške tovarne sladkorja. Ta je zaradi evropske sladkorne reforme propadla, na območju nekdanje tovarne pa so ostali silosi za skladiščenje sladkorja in pakirni center. S prevzemom je skupina okrepila svoj položaj za nemoteno in pravočasno dobavo sladkorja na trge Evropske unije, Zahodnega Balkana in preostali svetovni trg, družba Agragold pa je največji dobavitelj belega sladkorja na slovenskem trgu. Pakirnica sladkorja v Ormožu je tako edina v Sloveniji, ki pakira beli kristalni sladkor in z njim oskrbuje tako trgovske verige kot tudi industrijske kupce oziroma živilskopredelovalna podjetja.

Kot je pojasnil Mitja Kovačič, direktor družbe Agragold, so s skrbno načrtovanim investicijskim ciklom pakirno-logistični center modernizirali in ustvarili  razmere za nemoteno in pravočasno dobavo sladkorja kupcem. »Zagotovili smo, da celotna pot od proizvodnje vrhunskega sladkorja do skrbnega pakiranja in učinkovita distribucija množicam omogočata lahek dostop do naših proizvodov, to pa je zahtevalo znatna investicijska vlaganja.«

ormož, pakirnica-sladkorja, agragold, sladkor
Osebni arhiv podjetja
Družba Agragold je največji dobavitelj belega sladkorja na slovenskem trgu.

Letos je bilo podjetje izbrano tudi na javnem razpisu za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v Sloveniji, ki ga sofinancira Evropska unija. Iz tega vira so prejeli sredstva za dodatne investicije.

Od enega do tisoč kilogramov

V pakirno-logističnem centru v Ormožu je trenutno zaposlenih več kot 40 delavcev. Letno odpošljejo več kot 60 tisoč ton sladkorja na že omenjene trge, pri čemer primarno pozornost posvečajo slovenskemu in hrvaškemu trgu. 



Tehnično-tehnološki pogoji pakirnega centra omogočajo pakiranje po 1 kilogram, 25 kilogramov in 50 kilogramov ter pakiranje tako imenovanih »big bagov« oziroma tisočkilogramskih vreč sladkorja. »Večjim industrijskim kupcem dostavljamo sladkor v tovornih cisternah. V našem logističnem centru lahko v namenskem skladišču hranimo več kot 3500 ton končnega izdelka, v naših silosih pa do 45 tisoč ton sladkorja. Proces pakiranja je popolnoma avtomatiziran in poteka v skladu s standardom IFS (International food standard), kar zagotavlja najvišjo kakovost naših izdelkov. V procesu sprejema ter pakiranja sladkorja opravljamo številne kontrole kakovosti, ki zagotavljajo, da je naš proizvod vedno brezkompromisen,« še pove Kovačič.

Sladkor, namenjen pakiranju, družba dobiva že med predelavo sladkorne pese, torej med septembrom in januarjem, iz proizvodnih obratov, ki so v lasti skupine Agrana-Studen.

ormož, pakirnica-sladkorja, agragold, sladkor
Osebni arhiv podjetja
Pakirnica sladkorja v Ormožu.

Povezovanje z lokalnim okoljem

Družba Agragold na slovenskem trgu pakira sladkor za praktično vse trgovske sisteme. Poleg belega sladkorja imajo v prodajnem programu še visokokakovostni rjavi sladkor, sladkor v prahu in sladkor v kockah, družba pa je tudi zastopnik prodaje sladkorja Wiener Zucker, sončničnega olja Sani, ki ga proizvaja skupina Bimal, ter kave Mingos.

Pomemben del poslanstva skupine pa je, kot je pojasnil sogovornik, povezovanje z lokalnim okoljem, v katerem deluje, zato posvečajo posebno pozornost povezovanju z izobraževalnimi zavodi, predvsem z osnovnimi šolami. Nedavno so tako organizirali projekt izdelave hotela za žuželke, na katerega so se odzvale osnovne šole iz Ormoža, Velike Nedelje in Miklavža pri Ormožu. Tudi v pustnem času so organizirali dogodek, na katerem so ormoško osnovno šolo obdarili s celoletno zalogo sladkorja Agragold. »Tovrstne povezovalne projekte bomo z velikim veseljem izvajali tudi v prihodnje, naslednjega načrtujemo že letos septembra.«

ormož, pakirnica-sladkorja, agragold, sladkor
Osebni arhiv podjetja
V pakirno-logističnem centru v Ormožu je trenutno zaposlenih več kot 40 delavcev.

agragold sladkor