vestnik

Iz radenskega vrtca na Dansko, kjer so spoznavali primere dobre prakse

Vestnik.si, 12. 12. 2023
Arhiv vrtca
Mobilnost na Danskem.
Aktualno

Vrtec Radenci - Radenski mehurčki je izvedel mobilnost projekta Erasmus+ KA122 - SCH na Danskem. Udeležili so se je trije strokovni delavci in ravnateljica.

"Odločili smo se, da bomo potovali zeleno«, kar pomeni okolju prijazno in se tako s kombijem podali v 1400 kilometrov oddaljen Sonderborg. Naš glavni namen je bil spremljanje dela danskih kolegov ter spoznavanje in izmenjava dobrih praks pri delu z otroki v predšolskem obdobju," je dejala vzgojiteljica Aleksandra Fifolt. Sicer pa so se za projekt odločili, ker želijo spoznati drugačne prakse, pridobivati nove ideje in izkušnje, zlasti s področja trajnostnega razvoja.

vrtec-radenci, danska, mobilnost
Arhiv vrtca
Mobilnost na Danskem.

Obiskali so Børnegården Nejs, ki se nahaja v občini Sonderborg, v kraju Broager in ima tri oddelke, v katere so vključeni otroci od 11 mesecev do 6 let starosti. Fifoltova je opisala, da delo v oddelkih poteka v manjših skupinah, prisotni so štirje odrasli (dva vzgojitelja in dva študenta), v mlajši skupini, kjer je 15 otrok, pa je pet odraslih oseb. "Začutiti je bilo sproščeno vzdušje med strokovnimi delavci in otroci, k čemer sta pripomogla delo v manjših skupinah po štiri do pet otrok in individualno delo s posameznimi otroci. Hitenja ni. Vloge vzgojiteljev so enakovredne in delo je enakomerno porazdeljeno. Opazili smo močno povezanost med vrtcem in starši, kar so potrdile tudi zaposlene v danskem vrtcu. Starši v vrtec prinašajo material, sodelujejo v dobrodelnih akcijah, pri gradnji hišk na igrišču vrtca ali doniranju sredstev za izdelavo rastlinjaka. Skupaj z vodjo vrtca se dogovarjajo, kaj vrtec potrebuje in kako priti do želenega (z omejenimi sredstvi)."

vrtec-radenci, danska, mobilnost
Arhiv vrtca
Mobilnost na Danskem.

Opazili so tudi, da otroci v danskem vrtcu večino časa preživijo na prostem. "V času naše mobilnosti smo imeli priložnost spremljati aktivnosti na prostem v pravem zimskem vzdušju, kajti zapadel je prvi sneg. Otroci so uživali na trajnostnem igrišču, kjer so skupaj z vzgojiteljicami pripravili ogenj, še pred tem pa so pomagali pri cepljenju drv. Ob tej priložnosti sta jim zunanje rajanje popestrila tudi naša vzgojitelja Mario in Niko, ki sta jim zaigrala na kitaro in zapela slovensko pesmico »Mi se imamo radi«," tako vzgojiteljica. 

Nadaljevala je, da je rezultat celodnevnega gibanja na prostem ta, da so otroci umirjeni, sproščeni, spretni. Med igro se ne pritožujejo in ne prepirajo. "Zanimivo je bilo, da so otroci v vrtcu bosi, v nogavicah ali (redko) v copatih (tudi v hladnih zimskih dneh, brez talnega gretja)," je poudarila. 

vrtec-radenci, danska, mobilnost
Arhiv vrtca
Mobilnost na Danskem.

Po sledenju na delovnem mestu je bila vsak dan evalvacija, kjer so dobili odgovore na številna vprašanja. Ugotovili so, da je v Sloveniji veliko več (tudi zakonskih) omejitev, ki krojijo njihovo delo. "Z obiskom nismo stkali le novih prijateljskih vezi, ampak smo pridobili in izboljšali svoje kompetence, povezane z opravljanjem našega poklica, spoznavali smo delovanja različnih sistemov vzgoje in izobraževanja, nenazadnje pa smo povečali motivacijo za vpeljevanje novih, drugačnih idej, ki jih bomo prenesli v naš vrtec in z njimi nadgradili naše vsebine dela in vsebine trajnostnega razvoja." Udeleženci so imeli od strokovnih delavcev države gostiteljice tudi priložnost na (ne)formalen in priložnostni način učiti novih metod, tehnik in strategij, s katerimi so okrepili svoj osebni in strokovni razvoj ter izboljšali kakovost našega dela. S pomočjo refleksij in evalvacij, tako z gostitelji kot tudi s projektnim timom, smo prišli do spoznanj, da imamo tudi v našem vrtcu številne primere dobre prakse, ki jih bodo naši danski kolegi vnesli v svoje načrte izboljšav in to je tudi namen teh izkušenj – učiti se drug od drugega.

vrtec-radenci erasmus+ danska mobilnost