vestnik

Iz reke Mure rešili invalida: Ko sta slišala presunljiv krik, sta takoj odhitela na pomoč

Andrej Bedek, 18. 4. 2020
PGD Srednja Bistrica
Robert Glavač, gasilec PGD Srednja Bistrica, je bil povsem blizu in hitro prišel na pomoč.
Aktualno

Robert Glavač iz Srednje Bistrice ter Martina Kustec in Matjaž Vebarič iz Ljutomera so v četrtek iz reke Mure rešili invalida, ki je z motornim vozičkom zapeljal v reko. Posredovali so tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Srednja Bistrica.

Tako kot skoraj vsak dan se je v četrtek popoldan Matjaž Vebarič iz Ljutomera s partnerko Martino Kustec odpravil kolesarit. Zaradi omejitev gibanja sta okoli 16.30 s kolesi z glavne ceste pred mostom čez reko Muro pred Srednjo Bistrico zavila na pot na desnem bregu reke Mure, ki pelje proti Cvenu in Moti. »Kar naenkrat sva zaslišala presunljiv krik. Pogledal sem na levi breg in videl, kako ena oseba stoji v reki in nekaj drži. Pogledal sem bolje in videl, da drži človeka. Martini sem rekel: Greva na drugo stran, nekdo nujno rabi pomoč.« Vmes je pogledal še na prostor ob mostu, kjer je tisti četrtek nekaj minut pred tem stala policijska patrulja. Policistov več ni bilo.

bistrica, mura, reševanje-invalida-iz-reke-mure, gregor-tkalec-in-matjaž-vebarič
Nataša Juhnov
Dan kasneje sta se vrnila na kraj dogodka.

Vebarič in Kustecova sta hitro pognala pedale in prikolesarila na levi breg, kakšnih sto metrov od mostu proti toku reke. Prizor je bil pretresljiv. V strugi reke je na kamenju in skalah ter v vodi ležal moški, ob njem je bila ženska, ki ga je držala, da mu glava ni padla pod vodo. Nedaleč stran je bil prevrnjen motorni invalidski voziček. Na bregu pa je stalo kolo, s katerim je invalida očitno med sprehod ob reki spremljala njegova asistentka.

»Videla sem, da sama ne bova zmogla rešiti človeka iz vode; brežina je namreč visoka vsaj tri metre. Ker sem domačinka iz Srednje Bistrice, sem Matjažu rekla, naj pokliče naše gasilce,« je opisala Martina Kustec, ko smo se srečali včeraj na prizorišču nesreče. Vebarič je na telefon priklical poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Srednja Bistrica Gregorja Tkalca.

Poveljnik se je med telefonskim pogovorim spomnil, da mora biti njegov član društva Robert Glavač v tem času ob reki, saj je strasten rekreativec in je veliko ob Muri. Tkalec je zbobnal moštvo, ki ga je vzel s seboj na intervencijo, v tem času je do Vebariča in Kusteceve že prišel Glavač, ki je bil v trenutku Tkalčevega klica naključno povsem blizu na drugi strani mostu pri Kantini.

bistrica, mura, reševanje-invalida-iz-reke-mure, gregor-tkalec-in-matjaž-vebarič
Nataša Juhnov
Zgodilo se je nedaleč od mosta čez reko Muri v Srednji Bistrici.

»Skupaj z njim sva sestopila po nabrežju in moškega potegnila gor. En človek sam tega ne bi zmogel, pomoč sta nama nudili tudi Martina in spremljevalka. V tem času so prispeli gasilci. Spraševal sem, kaj se je zgodilo, Gregor pa mi je naročil, naj pokličem reševalce,« je naštel Vebarič.

Moški je bil povsem moker in premražen, ogreli so ga tako, da mu je Tkalec dal svoja oblačila. Položili so ga še na suho podlago. Kmalu je prišla medicinska ekipa, pa tudi policisti. Poškodovanega invalida so reševalci Zdravstvenega doma Ljutomer odpeljali v oskrbo v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Odnesel jo je brez hujših poškodb. »Nekako smo ugotovili, da je asistentka moškega na vozičku pršila s sredstvom proti klopom, ko je očitno invalid po nesreči premaknil ročico, da je voziček zdrvel v globino,« je še naštel Vebarič.

Pomislila, da ju bodo kaznovali

O tem, da sta priskočila na pomoč, in bržkone s prisebnim ravnanjem preprečila najhujše, sta Matjaž Vebarič in Martina Kustec govorila tisti četrtkov večer. »Mislim, da bi vsak tako ravnal, kot sva midva. Treba se je odzvati, ko človek potrebuje pomoč, ker nikoli ne veš, kdaj jo boš rabil sam,« je pojasnil Vebarič. Kustecova pa je dodala, da sta, ko sta prišla domov v Ljutomer, najprej pomislila, da ju bodo zdaj policisti kaznovali, ko bodo pregledali, kaj se je zgodilo, ker sta kršila odlok, ko sta med reševanjem odšla v drugo občino.

Poveljnik PGD Srednja Bistrica je dodal, da je bila sreča v nesreči ta, da je vodostaj Mure te dni nizek, je pa tok reke vseeno zelo hiter, zato niti ne želi pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo, če bi bil vodostaj precej višji. »Ko smo prispeli na intervencijo, sem tudi takoj povedal, da moramo uporabljati zaščitno opremo zaradi novega koronavirusa,« je dejal Tkalec.

bistrica, mura, reševanje-invalida-iz-reke-mure, gregor-tkalec-in-matjaž-vebarič
Nataša Juhnov
Tja dol je z vozičkom zgrmel invalid.

Posredovalo je pet gasilcev PGD Srednja Bistrica, ki so z vrvjo invalidski voziček spravili na kopno in ga odpeljali domov k očetu od ponesrečenega invalida. Gregor Tkalec je še povedal, da je PGD Srednja Bistrica v preteklosti že sodelovalo pri reševanju z in iz vode oziroma reke Mure, prav tako so že sodelovali na vaji na Muri. Toda četrtkova intervencija je pokazala, da se bodo v prihodnje morali še bolje pripraviti. »Treba bo razmisliti, da imamo v vozilih odeje in suha oblačila, in še druge kose garderobe, ki bi jih rabili že v četrtek,« je še razmišljal poveljnik.

bistrica, mura, reševanje-invalida-iz-reke-mure, gregor-tkalec-in-matjaž-vebarič
Nataša Juhnov
Tako kot skoraj vsak dan se je v četrtek popoldan Matjaž Vebarič iz Ljutomera s partnerko Martino Kustec odpravil kolesarit.

mura reševanje pomoč