vestnik

Izdelali fantka iz cunj in spoznavali dobrodelnost

Vestnik, 22. 5. 2021
Vrtec Radenci
Otroci so z vzgojiteljicami ustvarjali fantka iz cunj.
Aktualno

V Vrtcu Radenci - Radenski mehurčki so letos izvedli UNICEF-ov projekt Punčka iz cunj. Izdelali so fantka iz cunj, pravijo pa, da jih je dobrodelnost do drugih povezala.

Kot pojasnjujeta diplomirana vzgojiteljica Karmen Turk in vzgojiteljica predšolskih otrok Urška Lukovnjak, so projekt izvajali po korakih. "Otroke sva seznanili z organizacijo UNICEF, predvsem pa sva jim poskušali približati tiste otroke, ki živijo drugače kot naši, ki nimajo ne igrač, ne knjig, ne toplih domov, ne vrtcev … Zatem sva otrokom prebrali pravljico o šivilji Tinki," pravita. Fantku so kasneje izbrali barvo kože, oči, las in blago za obleko. Nato so se lotili šivanja, polnjenja telesa in izdelave obleke. Za lase do uporabili volno, ko je bil fantek iz cunj oblečen in s frizuro, pa so mu narisali še oči, usta, nos in obrvi. Pravijo, da je bil najtežji korak izbira imena. "Iskali in iskali smo pravo ime zanj. Otroci se s predlaganimi imeni niso strinjali. Ko je pomočnica vzgojiteljice predlagala ime Vito, je nastala popolna tišina, ni bilo nobenega »ne«. Tako je fantek dobil ime po dečku, ki je bil v naši skupini in se je v začetku šolskega leta izpisal iz našega vrtca," razložita vzgojiteljici.

vrtec radenci, projekt, deklica iz cunj
Vrtec Radenci
Izdelali so fantka iz cunj in ga poimenovali Vito.

Celoten potek projekta so predstavili na plakatu in ga razstavili v vrtcu. Zaradi epidemioloških ukrepov fantka iz cunj niso poslali na UNICEF Slovenija, ampak so ga posvojili kar otroci in njihovi starši. Zbrano vsoto, 20 evrov, pa so nakazali na UNICEF-ov račun. Dodajajo še, da se je celotna izvedba projekta in njegova dobrodelnost idealno dopolnjevala s tematskim sklopom Rad živim, radi živimo in radi pomagamo, da drugi, drugačni tudi živijo.

vrtec-radenci deklica-iz-cunj dobrodelnost