vestnik

Izdelava in popravilo ključev za vaše vozilo – povprašali smo strokovnjake!

Vsebino omogoča Spletnik, 3. 1. 2023
Arhiv naročnika
Izdelava, popravilo avto ključev.
Aktualno

Avtomobilski ključi so nepogrešljiv del našega vsakdanjega življenja. In ravno zato pogosto pozabimo, kako so pomembni. Kdaj ste nazadnje preverili, kje in ali sploh imate njihove rezervne ključe?

Avtomobilski ključi so z razvojem avtomobilov postali vse bolj sodobni in napredni. Danes so to že pravi računalniki v malem, polni tehnologije. Zato je pomembno, da imamo vedno na dosegu rok tudi rezervni ključ, ki je ustrezno kodiran. V nasprotnem primeru si lahko zelo otežimo življenje.

O izdelavi in popravilu avtomobilskih ključev smo se pogovarjali s strokovnjaki podjetja Ključek. Ti so pravi naslov za to, da vam priskočijo na pomoč vedno, kadar se zaradi ključev znajdete v zagati. 

Kako poteka izdelava avtomobilskih ključev?

Dolgo je veljalo, da je bila izdelava ključev možna le na pooblaščenih servisih. Danes jih lahko izdelujemo tudi specializirani ključarji, ki imamo seveda za to ustrezno opremo.

Avtomobilski ključi z daljincem se izdelujejo tako, da je potrebno najprej dobaviti ključ za vaše vozilo. Za večino najpogostejših avtomobilskih ključev z daljincem in tudi pametnih ključev, imamo vedno na zalogi ključe, ki so enaki originalu ali pa celo originalne ključe. 

Ti se ustrezno vrežejo in programirajo na izbrano vozilo. Kodirni avtomobilski ključi pa se izdelujejo s pomočjo naprav za kopiranje kode iz ključa na ključ in kloniranje »crypto« transponderjev.

Ali so vsi avtomobilski ključi enaki?

Danes poznamo različne vrste avtomobilskih ključev. Med najpogostejšimi so avtomobilskim ključi z daljincem in kodirni avtomobilski ključi, vendar je napredek v tehnologiji avtomobilskih ključev več kot očiten. 

ohisje-avtomobilskega-kljuca
Arhiv naročnika
Ohišje avtomobilskega ključa.

Že sedaj obstajajo tudi pametni avtomobilski ključi, ki omogočajo brezstično delovanje in avtomobilski ključi, s katerimi je mogoče upravljati na primer klimatsko napravo, pomik stekel ali celo premikanje vozila iz parkirnega mesta. Vse pa gre v smeri, da bi lahko avto odklepali in zaklepali kar z mobilnim telefonom.

Kaj je potrebno prinesti s seboj?

Za izdelavo novega avtomobilskega ključa morate imeti s seboj originalni ključ. Dobrodošlo je, da se pripeljete z avtomobilom, saj se ključ tako lahko nemudoma preizkusi. 



Kadar gre za izdelavo avtomobilskih ključev z daljincem ali pa najnovejših pametnih ključev, potem je vozilo obvezno. Ti ključi se programirajo v vozilu in jih drugače ni možno kopirati oziroma klonirati.

Ali lahko zamenjate le ohišje ključa?

Avtomobilski ključi se poleg telefona, denarnice in ključev od stanovanja uporabljajo vsakodnevno. Zato je popolnoma normalno, da se ohišje ključa sčasoma obrabi, pade na tla ali kako drugače poškoduje. Ker pa je vsaka najmanjša poškodba na ohišju lahko usodna tudi za mikrostikalo na vezju, je menjava ohišja ključa priporočljiva takoj, ko se opazijo prve težave.

Za razliko od pooblaščenih servisov, ki vam nudijo le izdelavo celotnega ključa, vam mi lahko zamenjamo samo ohišje avtomobilskega ključa, kar je za vas neprimerljivo ceneje. Poleg menjave ohišja vam lahko ob tem zamenjamo tudi zamenjavo mikrostikal ali baterij.

Koliko stane izdelava rezervnega ključa?

Izdelava rezervnega ključa pri nas stane med 45 in 300 EUR, kar je občutno ceneje kot na pooblaščenih servisih. Nekatere cene originalnih daljincev in pametnih ključev so že v osnovi ugodnejše, razlika v ceni pa je tudi posledica različne cene rezervnih delov.

Kdaj se priporoča kopiranje ključa?

Dejstvo je, da morate vedno imeti na voljo dva ključa za primer, če enega založite ali izgubite. Zato se kopiranje ključa priporoča vedno, ko ugotovite, da imate v uporabi samo še en ključ. 

Pomembno je, da to storite čim prej, saj nikoli ne veste, kdaj ga boste izgubili. In če ostanete popolnoma brez avtomobilskih ključev, so lahko stroški izdelave enormni.

Kaj storiti, če ključ ne deluje več?

Če ugotovite, da vam ključ ne deluje več tako kot bi moral, vam svetujemo, da se oglasite v eni izmed naših poslovalnic, kjer bomo odpravili težavo. 

odklepanje-avtomobila-s-kljuci
Arhiv naročnika
Odklepanje avtomobila s ključi

Opažamo, da se stranke pri nas pogosto oglasijo prepozno, in sicer takrat, ko se avtomobilski ključ popolnoma uniči ali preprosto ne deluje več. V takšnih primerih je poleg zamenjave ohišja, najpogosteje potrebna tudi menjava stikala na vezju in podobno. 

Ali obstaja možnost, da ključa ne boste mogli kopirati?

Avtomobilski ključ lahko vedno kopiramo, če imamo vsaj nadomestni ključ. Seveda pa je vedno bolje, da se kopija ključa izdeluje na podlagi originala, ki se ga praviloma ne uporablja. 

Če je nadomestni ključ preveč poškodovan, se lahko zgodi, da imamo pri določanju prvotne globine utorov nekoliko več težav. Prav tako je možno, da samo vozilo ne dopušča kodiranja in tudi v tem primeru kopiranje ključa ni mogoče.

Izgubljeni ali ne delujoči ključi so pogosta težava voznikov, za nameček pa lahko vodi v velike stroške. Zato še pravočasno poskrbite za rezervne ključe, predno bo prepozno!

Arhiv naročnika
Kako poteka izdelava avtomobilskih ključev.
spletnik avtomobilski-ključi