vestnik

Papirnate ladjice v spomin na žrtve holokavsta bodo izdelovala tudi pomurska društva

Vestnik, 7. 10. 2021
Pixabay
Šest milijonov ladjic kot spomin na preteklost in rešitev za prihodnost.
Aktualno

Šest milijonov ladjic: spomin na preteklost in rešitev za prihodnost je vseslovenski projekt, h kateremu je minuli mesec pozval profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor in ustanovitelj humanitarnega društva UP-ornik Boris Krabonja. Akcija, katere cilj je izdelati šest milijonov papirnatih ladjic, ki predstavljajo šest milijonov žrtev holokavsta, se uradno začenja danes in bo trajala do 9. maja 2022, pridružila pa so se ji tudi pomurska društva.

Za izdelovanje ladjic je primeren vsak odpadni papir, izdelujejo pa jih lahko vse generacije. K izdelovanju papirnatih ladjic sta pozvali tudi društvo Bumerang sreče ter Mladinski svet Ljutomer. Ustvarjene ladjice je treba predati članom društva, ki jih bodo nato dostavili na Srednjo ekonomsko šolo Maribor. Iz vseh ustvarjenih ladjic bo prihodnje leto nastala posebna umetniška inštalacija Človek človeku. 

Projekt Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo so sicer dijaki in profesorji mariborske šole zasnovali že v šolskem letu 2013/2014, v pol leta so izdelali 2,8 milijona ladjic, ki so jih razstavili v stari mariborski vojašnici, izkupiček od prodaje starega papirja pa so namenili otrokom v Indiji. 

papirnate-ladjice, društvo-up-ornik
Pixabay
Šest milijonov ladjic kot spomin na preteklost in rešitev za prihodnost.

Ker takrat niso uspeli izdelati 6 milijonov ladjic, so akciji sedaj dali novo priložnost. V mesecu dni, odkar je Krabonja ponovno vse pozval k izdelovanju ladjic, so na mariborsko šolo dobili že več kot pet tisoč ladjic iz celotne Slovenije. Tudi tokrat bodo ladjice oziroma odpadni papir po koncu akcije prodali podjetju Surovina, denar pa bo društvo UP-ornik porabilo za socialno šibke. 

Akciji izdelovanja ladjic se lahko pridruži kdorkoli ter tako poskrbi, da bo vsaka žrtev holokavsta dobila svojo. 

izdelovanje-ladjic bumerang-sreče mladinski-svet-ljutomer