vestnik

Izdelujejo izdelke iz odpadnega materiala

Jože Gabor, 30. 9. 2018
Jože Gabor
Pod otroškimi rokami so tokrat nastajale živali iz papirja.
Aktualno

V cimprani hiši v Lipi je Kulturno društvo  Lipa organiziralo delavnico za osnovnošolske otroke, na kateri so izdelovali izdelke iz papirja. Tokrat so oblikovali podobe živali.

Delavnic, ki jih organizirajo od septembra do decembra vsako tretjo soboto v mesecu, se udeležujejo otroci iz vasi, pa tudi od drugod, je povedal vodja delavnic Aleš Balažic. »Vsak je dobrodošel, tako iz naše občine kakor tudi od drugod, delavnice pa so brezplačne. Izdelke izdelujemo iz odpadnega materiala, ki bi sicer končal v smeteh. Tokrat smo izdelovali iz papirja različne živali, lani pa smo med drugim delali izdelke iz starih sveč, jih oblikovali, barvali in odišavili.« Na decembrski delavnici izdelujejo božično-novoletne aranžmaje. Nekaj izdelkov otroci odnesejo domov, nekaj pa jih pustijo organizatorjem, da jih razstavijo ob božično-novoletnem koncertu, na koncu pa jih podarijo gostom in obiskovalcem.



KD Lipa vsako leto januarja v cimprani hiši organizira še lüjpanje tikvinoga semena, kot so to počeli predniki, pravi Balažic. »Imamo tudi njivo, na kateri pridelamo buče, potem pa povabimo vaščane, da se nam pridružijo ob tem tradicionalnem opravilu. Druženje poteka ob ljudski glasbi, saj imamo v društvu tudi skupino ljudskih pevcev.« Ljudski pevci iz Lipe pojejo prekmurske ljudske pesmi, nastopajo pa tako na prireditvah v domačem kraju kot tudi drugod po občini in širše. Društvo med letom pri cimprani hiši v Lipi organizira še zelemenjavo, na kateri si lahko udeleženci izmenjujejo ali podarijo zelenjavo ter njena semena in sadike. V KD pa je tudi gledališka skupina Veseli vandrovci, ki nastopa na prireditvah v kraju in drugod s krajšimi humorističnimi igricami o življenju v naših krajih nekoč in danes.

KD Lipa delavnice odpadni material