vestnik

Dominik Kosi bo izkušnje iz tujine doma s pridom unovčil

Andrej Bedek, 11. 10. 2021
Andrej Bedek
Dominik Kosi: »Če te veseli delo z ljudmi, je policijski poklic pravšnji.« Foto Andrej Bedek
Aktualno

Zaposleni Policijske postaje Gornja Radgona med turistično sezono v Pulju pomagal hrvaškim policistom.

Eden od treh slovenskih policistov, ki so na vrhuncu letošnje turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta, hrvaškim kolegom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani, je bil Dominik Kosi s Policijske postaje (PP) Gornja Radgona. Glavna naloga Kosija na Hrvaškem je bila biti vez med hrvaškimi organi pregona in slovenskimi turisti. Služboval je na območju Policijske uprave (PU) Istrska oziroma v Pulju.

»Pomoč slovenskega policista hrvaškemu kolegu je za Slovence zelo dobrodošla, kar sem izkusil tudi med svojim službovanjem. Takšno sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo je že utečeno, saj v Pulju poteka že peto leto,« pove policist Kosi, ki je v policijske vrste vstopil leta 2006. Tri leta je služboval v Ljutomeru, zdaj pa je na gornjeradgonski PP. »Če te veseli delo z ljudmi, je policijski poklic pravšnji,« je prepričan policist iz Ključarovec pri Ljutomeru.

Ko je bil objavljen razpis za službovanje na Hrvaškem, je komandirja Aleksandra Kreslina vprašal, ali se lahko prijavi. Ta mu je to odobril, Kosi pa bo, kot je podčrtal, izkušnje iz Hrvaške s pridom unovčil pri delu na območju svoje PP in Policijske uprave Murska Sobota.

Prednost sodelovanja slovenske in hrvaške policije v projektu Varna turistična sezona je predvsem izjemno hitra in učinkovita izmenjava informacij, pa tudi skrajšanje postopkov s slovenskimi turisti. Obenem se Slovenci v postopkih počutijo varneje ob prisotnosti slovenskega, torej domačega policista. Zaradi poznavanja jezika je komunikacija veliko lažja. Eden od primerov, ki so jih hrvaški policisti prav s pomočjo Kosija uspešno rešili, je bil primer nasilja v družini, kjer je bil mož Hrvat, žena pa Slovenka.

Po drugi strani je takšna oblika dela tudi koristna za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov prek drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Slovenci na več področjih, Hrvati le na enem

Delovnik policista PP Gornja Radgona je običajno trajal od 7. do 15. ure, najpogostejši nalogi sta bili patruljiranje po Pulju in okolici ter nadzorovanje večjih dogodkov. Turistična sezona na Hrvaškem je letos dosegla, če ne celo presegla številke iz leta 2019, še pove Kosi. Ukrepi za zajezitev nove koronavirusne bolezni covid-19 so se načeloma spoštovali.

Hrvaški obalni policisti se med svojim delom spoprijemajo z enakimi težavami kot slovenski, to je pomanjkanje kadra in veliko administrativnih opravil. Policisti na PP Pulj so razdeljeni v tri kategorije: policisti, ki opravljajo splošne naloge, prometni policisti in policisti v posebni enoti, ki posredujejo ob večjih kršitvah javnega reda in miru. »Slovenski policisti v svoji izmeni na postajah opravljamo več različnih nalog, pri Hrvatih so področja strogo razdeljena. Njihova izurjenost in opremljenost sta podobni naši, imamo pa mi v Sloveniji neprimerno boljše razmere za opravljanje dela, kot so policijske postaje in tako dalje.«

Dominik Kosi je pri delu na Hrvaškem nosil uniformo slovenske policije in ni bil oborožen, prav tako ni izvajal policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so bili pristojni samo hrvaški policisti. Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone v svojo državo oziroma na posamezne turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih držav Evropske unije, katerih državljani tvorijo visok delež tujih turistov. Kosi pove, da so ob njem v Pulju službovali še policisti iz Madžarske, Nemčije in Poljske.

dominik-kosi policija