vestnik

V Ledavo se je nasproti vhoda na dvorišče obrata Pomurskih mlekarn stekala onesnažena voda. Kdo je kriv?

Majda Horvat, 5. 4. 2023
Osebni arhiv
Fotografija onesnažene vode, ki se je stekala v Ledavo.
Aktualno

V Ledavo se steka voda s ceste in pripadajočih javnih površin kot tudi z dvorišča Pomurskih mlekarn.

Na pogled onesnažena voda, ki se je iz cevi, speljane pod cesto, stekala v Ledavo nasproti bližnjega vhoda na dvorišče obrata Pomurskih mlekarn v Murski Soboti, je vzbudila pozornost. Kajti tisti dan ni deževalo, kakor tudi nekaj dni prej ne.

V Pomurskih mlekarnah so v prvem odzivu na posnetek izpuščene vode, ki smo ga prejeli v uredništvu, navedli, da je iztok v Ledavo del javnega kanalizacijskega omrežja in ni povezan z njihovim obratom. Vasja Bugar, odgovorni za področje kanalizacije pri Komunali Murska Sobota, nam je na osnovi fotografije izpustnega mesta sporočil, da gre za meteorno kanalizacijo, takoj naslednji delovni dan, v ponedeljek, 27. marca, pa so zaposleni komunalnega podjetja tudi posneli notranjost izpustne cevi in dela omrežja s kamero. Sporočili so nam, da v času snemanja nepravilnosti niso zaznali.



Toda direktor Pomurskih mlekarn Jure Bojnec je na osnovi posnetka, ki so ga prav tako pridobili od Komunale, pojasnil, da so na osnovi videnega tudi sami ugotovili, se v zbirni jašek stekata tako meteorna voda s ceste, ki vodi mimo njihovih objektov in naprej do murskosoboške komunalne čistilne naprave, kakor tudi meteorna voda z njihovega dvorišča ter streh objektov. Od tod se potem zliva v Ledavo. Vsa tehnološka voda iz proizvodnih procesov kakor tudi voda, ki jo uporabljajo za pranje tovornjakov in mlečnih cistern, je speljana najprej na čistilno napravo obrata in od tod predhodno očiščena še na komunalno čistilno napravo, ki je le nekaj sto metrov naprej od objektov mlekarne. Po besedah Bojneca in Janka Hajdinjaka, ki je v podjetju odgovoren za nabavo mleka in smetane ter še za varovanje okolja, se pri njih v zadnjih dneh ni zgodilo nič takšnega, kar bi lahko povzročilo onesnaženost vode ob izpustu. Če bi prišlo na dvorišču do razlitja mleka, smetane ali sirotke, ki se prevažajo nepakirano, bi zaposleni takoj ukrepali po postopku, ki je za to predpisan.

čistilna
Majda Horvat
Čistilna naprava murskosoboškega obrata Pomurskih mlekarn deluje dobro.


Iz katerega od tovornjakov? 


Bojnec opozori, da je jašek, kamor se stekajo meteorne vode z dveh smeri, zunaj njihove ograje, kar pomeni, da je vzrok za domnevno onesnaženje najverjetneje zunanji. Med drugim bi to lahko bil kakšen manjši izpust iz katerega od tovornjakov, ki večkrat stojijo ob robu ceste, kajti te na dvorišče mlekarne spuščajo šele ob določeni uri.
Tako Bojnec kot Hajdinjak poudarjata, da posredovani posnetek sprejemajo kot dobrodošlo opozorilo in da bodo na ta izpust zdaj veliko bolj pozorni tudi sami. Odgovornim pri Komunali so tako že predlagali, da bi ob iztoku sami jemali obdobno vzorce vode ter jih analizirali v svojem laboratoriju. Prav tako bodo naročili izdelavo posnetka internega kanalizacijskega omrežja tako v obratu v Murski Soboti kot v Ljutomeru, s čimer bodo pridobili celotno sliko tega omrežja ter njegovo dejansko stanje. To namreč potrebujejo tudi v pripravah podjetja na pridobitev standarda za sistem ravnanja z okoljem.


Hajdinjak še poudari, da so Pomurske mlekarne v torek prejele poročilo o obratovalnem monitoringu odpadnih vod za lani, iz katerega je razvidno, da obrat v Murski Soboti letno porabi 113 tisoč kubičnih metrov pitne vode, ki jo v celoti zajemajo iz javnega vodovodnega omrežja, od tega so je 105 tisoč kubičnih metrov prečistili na lastni čistilni napravi. To razmerje je, pravi Hajdinjak, povsem ustrezno, kajti nekaj vode se porabi z dodajanjem v nekatere izdelke, nekaj pa je tudi izpari.

Prav tako so bili vsi odvzeti vzorci odpadne vode v zadnjih nekaj letih pred izpustom na centralno čistilno napravo ustrezni. Te analize opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zadnje vzorčenje je bilo izvedeno konec januarja letos, podatki pa kažejo, da so bili izmerjeni parametri v skladu s predpisanimi mejnimi vrednostmi.

izlitje pomurske-mlekarne ledava murska-sobota